ΔΙΕΘΝΗ
Ψήφος αποδήμων: Έν δυνάμει 2 εκατ. “καθοριστικοί” ψήφοι!
Γράφει ο Διεθνολόγος, Γιάννης Αναστασίου.
Υπάρχει ένα “κενό” στην Δημοκρατία μας με τις ψήφους των αποδήμων.
5.500.000 Έλληνες, πολίτες της χώρας, ψήφισαν στις Εθνικές Εκλογές το 2019. Με βάση την αναλογία σε ποσοστά εισόδου στην Βουλή, αντιστοιχεί 1%-55.000 ψήφους. Σημαντικό αυτό να γίνει αντιληπτό, δηλαδή κάθε 55.000 ψήφοι, αντιστοιχούν σε 1% ποσοστού κόμματος, με το ποσοστό που “βάζει” κάποιο κόμμα στη Βουλή, να είναι το 3%, δηλαδή, 165.000 ψήφοι.
Αναμένεται, με βάση τον εκλογικό νόμο για την ψήφο των αποδήμων, να προκύψουν βουλευτές επικρατείας με βάση το ποσοστό κάθε κόμματος-αναλογικά από κάθε “απόδημη περιφέρεια” μα η “παγίδα” για την Δημοκρατία, συνιστάται στο γεγονός πως οι συνολικοί ψήφοι, προστίθενται στο καθολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, καταμετρώνται όλοι οι ψήφοι συνολικά και βγάζουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι εν δυνάμει ψήφοι των αποδήμων, λογίζονται περί τα 2.000.000 νέους ψηφοφόρους.
Νέοι ψηφοφόροι οι οποίοι απέχουν από τα κοινά της χώρας, έχουν άγνοια των κοινωνικών αναταράξεων σε κάθε ένα νομοσχέδιο οποιασδήποτε κυβέρνησης και ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως “άγκυρα” στην δημιουργία οποιουδήποτε νέου πολιτικού συσχετισμού που μπορεί να θεωρηθεί ως “καινοτόμος” ή “επαναστατικός” στην Ελλάδα του σήμερα.
Πάμε να το αναλύσουμε στατιστικά, να δούμε τι σημαίνει ένα “κοίτασμα” περίπου 2.000.000 ψηφοφόρων (που κατά κύριο λόγο έχουν μείνει στο “παρελθόν” και “αντικρύζουν” την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα, από μακρία -και ως είθισται, με τις “ευλογίες” της Εκκλησίας-που είναι το “σημείο μηδέν” σε κάθε μια ομογενειακή κοινότητα ανά τον κόσμο):
Αν προστεθούν, 2.000.000 ψηφοφόροι στους ήδη υπάρχοντες ψηφοφόρους στην Ελλάδα, τότε πηγαίνουμε στους 7.500.000 ενεργούς ψηφοφόρους. Τουτ’έστιν :
- 1% αναλογεί σε 75.000 ψήφους
- Κόμματα που “έπιασαν” το 3-4-5% κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής
- Κόμματα -όπως το Κίνημα Αλλαγής- που κυμαίνεται δημοσκοπικά από 6-7% θα δώσει μεγάλη μάχη για την ύπαρξή του στη νέα βουλή
- Φυσικά όλα τα κόμματα που θα τεθούν αυτόματα εκτός Βουλής, το ποσοστό τους προσμετράται αναλογικά στο 1ο κόμμα. Υπάρχει κίνδυνος δημοκρατίας όπως αντιλαμβάνεστε..
Το “κενό” της Δημοκρατίας, έγκειται στο εντελώς πρόχειρο εκλογικό σχέδιο νόμου, το οποίο δεν προφυλάσσει τους Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι είναι ενεργοί ψηφοφόροι. Ίσως μια λύση να ήταν η αναλογική συμμετοχή των αποδήμων με συγκεκριμένο όριο ψήφων που θα λειτουργούν ενεργητικά στην διαδικασία των εκλογών και όχι προσθετικά.