Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού: Βήμα-Βήμα η διαδικασία

Published

on

Σε αυτές τις εθνικές εκλογές τον Μάϊο, στις 21 του μηνός, θα μπορέσουν να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο διαμονής τους οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Χωρίς σταυρό προτίμησης η ψηφοφορία

οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν με βάση τα ψηφοδέλτια Επικρατείας που καταρτίζονται από τα κόμματα ή τους συνασπισμούς κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές, χωρίς σταυροδοσία.

Οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.

Η διαδικασία εγγραφής στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους είναι σχετικά απλή, αφορά ωστόσο έναν περιορισμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού και όχι το σύνολο των αποδήμων, εξαιτίας των κριτηρίων που έχουν τεθεί τόσο από τη νομοθεσία όσο και από τις αποφάσεις εφαρμογής της.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ 

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς που τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Advertisement

Για τους Έλληνες και Ελληνίδες που φοιτούν στο εξωτερικό, δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ

Α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

Advertisement

Γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

– Από τη στιγμή που εγκρίνεται η αίτησή μας, εγγραφόμαστε στους εδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και ταυτόχρονα διαγραφόμαστε από τον εκλογικό κατάλογο της ελληνικής εκλογικής περιφέρειας που ψηφίζαμε ως τώρα.

– Σε περίπτωση που θέλουμε να αναστείλουμε την ψήφο από το εξωτερικό ή να ακυρώσουμε την αίτηση, μπορούμε να το κάνουμε μέχρι και 3 μέρες πριν την ανακοίνωση εκλογών.

– H επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων του εξωτερικού θα γίνεται κάθε 8 χρόνια.
 

– Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού ψηφίζουν ψηφοδέλτιο επικρατείας, χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης.

– Για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού δεν απαιτείται κάποιος να είναι εγγεγραμμένος στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, μπορεί να ψηφίσει από το εξωτερικό ακόμα και αν βρίσκεται σε μια χώρα για επαγγελματικό ταξίδι!

– Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο αυτοπροσώπως την ημέρα των εκλογών σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην αίτησή σας μπορεί οι επιλογές για την πόλη ψηφοφορίας να είναι περιορισμένες (πχ Λονδίνο για όσους κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο) αλλά μετά την ανακοίνωση των εκλογών να υπάρξουν περισσότερα εκλογικά τμήματα! 

Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον σαράντα (40) εκλογείς. Οπότε εμείς σας προτείνουμε να εγγραφείτε ακόμα και αν κατοικείτε μακρυά από την πρεσβεία!

Advertisement

Ωστόσο οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που ζουν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι κάτω των 30 ετών μπορούν να εγγραφούν στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους χωρίς να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, εφόσον όμως έχει υποβάλει συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Για να μπορέσει να εγγραφεί ο εκλογέας θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή «apodimoi.gov.gr».

Η νομοθεσία ορίζει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι για τους Ελληνες του εξωτερικού «κλείνουν» δώδεκα ημέρες πριν από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών.

Είναι σημαντικό όσοι επιθυμούν να εγγραφούν να γνωρίζουν ότι πρέπει να το κάνουν άμεσα. Η νομοθεσία ορίζει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι για τους Ελληνες του εξωτερικού κλείνουν δώδεκα ημέρες πριν από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών. Δεδομένου ότι η προκήρυξη των εκλογών μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, είναι καλό η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.

Για να μπορέσει ο εκλογέας να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή θα πρέπει πρώτα να εγγραφεί ως χρήστης και να συμπληρώσει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του οποίου θα λάβει την απάντηση για την αίτηση που θα καταθέσει.

Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού – Βήμα βήμα η διαδικασία-1

Επιλέγοντας «εγγραφή» ο χρήστης βρίσκεται πλέον στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ και θα πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς του για να συνδεθεί μέσω Taxinet, στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή του ώστε η εφαρμογή να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία του (όπως συμβαίνει σε όλες τις εφαρμογές του gov.gr) του μητρώου του. Αυτόματα συμπληρώνονται τα στοιχεία του χρήστη τα οποία παρέχονται από την ΑΑΔΕ.

Ο χρήστης θα πρέπει στη συνέχεια να επιβεβαιώσει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει καταχωρίσει, ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει σε μήνυμα που θα του αποσταλεί. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για κάθε χρήστη πρέπει να είναι μοναδική για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, να μη χρησιμοποιηθεί δηλαδή από δύο άτομα.

Οταν ο χρήστης βρεθεί στην κεντρική σελίδα εφαρμογής, αριστερά στην μπάρα στο επάνω μέρος εμφανίζεται εικονίδιο, το οποίο με ένα κλικ εμφανίζει τις διαθέσιμες λειτουργίες. Με χρήση του κουμπιού «Νέα Αίτηση», ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει τη δημιουργία μιας νέας αίτησης. Ο χρήστης θα πρέπει να πατήσει το κουμπί «Αναζήτηση στον βασικό κατάλογο» που βρίσκεται πάνω δεξιά της οθόνης, ώστε να αναζητήσει τα στοιχεία του στον βασικό εκλογικό κατάλογο (στα πρότυπα του «Μάθε πού ψηφίζεις»). Η εύρεση της προσωπικής του εγγραφής και η επιλογή της από τον βασικό εκλογικό κατάλογο, είναι προϋπόθεση για την καταχώριση και υποβολή της αίτησης εγγραφής. Ενδέχεται να βρεθούν δύο εγγραφές, οπότε ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει τη σωστή. Αν δεν βρεθούν εγγραφές δεν μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης.

Advertisement

Τα άτομα κάτω των 30 ετών θα πρέπει να κάνουν την αίτηση επιλέγοντας την ένδειξη εξαρτώμενο μέλος και να συμπληρώσουν και το ΑΦΜ του κύριου φορολογουμένου. Στη συνέχεια ο χρήστης συμπληρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του και τη διεύθυνση κατοικίας και μετά τη χώρα και την πόλη όπου επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Παράλληλα θα πρέπει να επισυνάψει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ηλεκτρονικά ή να εξουσιοδοτήσει το ΥΠΕΣ να τα αναζητήσει αυτεπαγγέλτως.

πηγή: “Καθημερινή”