Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος στο άρθρο 61: Ο κίνδυνος της δημιουργίας αντιλήψης επέκτασης του ορίου συνταξιοδότησης στο μέλλον

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος -Δημοσιογράφος-Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ

Δεν πάει πολύς καιρός από όταν σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, καταδίκαζε “Βραδινές τροπολογίες” και σχολίαζε δεικτικά πως “πρόοδος” και κοινωνικό πρόσημο δεν πάνε “παρέα” με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτό όμως, φαίνεται, μέσω σφοδρών συγκρούσεων συγκεκριμένων στελεχών της Χ.Τρικούπη που ακολουθούν την “λογική” του “χειροκροτούμε τα πάντα” γιατί έτσι “βάζουμε πλάτη”, πως είτε έχει ξεχαστεί εντελώς, είτε θα “βγάλουμε” την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερψηφίζοντας άρθρα όπως το εν λόγω, το άρθρο 61, ως τάχα μου δήθεν “ευεργετικά” για τους εργαζόμενους.

Να εξηγήσουμε τα αυτονόητα: Το εν λόγω άρθρο, είναι “νομοφανές” και καλύπτει σίγουρα κενά για ηλικίες μεταξύ 67 -74ετών που επιθυμούν να ενταχθούν σε προγράμματα ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ και να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα μέσω επιδομάτων ή πρόσληψης στο δημόσιο. Ποιό είναι το “πρόβλημα” που εντοπίζει ο κάθε ένας σκεπτόμενος πολίτης και δημοσιογράφος; Την “κουλτούρα” επέκτασης του ορίου συνταξιοδότησης και αυτό γιατί:

Γιατί το εν λόγω άρθρο που ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, “παρών” ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ , η “Πλεύση Ελευθερίας” και η “Νίκη”, αφήνει “παράθυρο” στην εργασία μέχρι και τα 74 έτη για να μπορέσουν να διασφαλίσουν σύνταξη. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ: “Ποιός εγγυάται, πως στατιστικολόγοι, στο εγγύς μέλλον, δεν θα μετρήσουν πως το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται μετά τα 67 (συντάξιμη ηλικία στην Ελλάδα) είναι πολύ μεγαλύτερο επομένως θα φαντάζει “εύλογο” σε κάθε “πονηρό” νομοθέτη του μέλλοντος να αυξηθεί και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης;

Αυτό το οποίο μεμφόμαστε, λοιπόν, δεν είναι η ψήφος στο εν λόγω άρθρο, που ουσιαστικά από την μια είναι “ευεργετικό” για τις ηλικίες που δυσκολεύονται να “τα φέρουν βόλτα” αυτό το διάστημα, από την άλλη όμως, διαιωνίζει το πρόβλημα της ρευστότητας των δημόσιων ταμείων, μεμφόμαστε τις κομματικές παρωπίδες που έχουν βάλει “χειροκροτητές” κάθε είδους και θεωρούν πως υπάρχουν “fake news” σε απόψεις πολλών . Ουδέποτε θεωρήσαμε πως η ψήφος στο άρθρο αυτό είναι ψήφος που σημαίνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια “κουλτούρα” στην πολύπαθη ελληνική κοινωνία, που μπορεί να γίνει “πέλεκυς” για τους εργαζόμενους.

Παραθέτοντας απόσπασμα από την “φοβική” ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: ” Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε το άρθρο 61 του ν. 5045/2023 με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας άνω των 67 και έως 74 ετών, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο για συνταξιοδότηση ελάχιστο χρόνο ασφάλισης. ” καταλαβαίνει και ο κάθε ακομματιστος πως για αυτούς που είναι άνω των 67 ετών και δεν έχουν συμπληρώσει ελάχιστο χρόνο ασφάλισης, πως θα πάρουν σύνταξη στα… 74 έτη. Σωστά; Σωστά.

Φαίνεται όμως από την ανακοίνωση πως έχει γίνει αντιληπτό τουλάχιστον πως ελλοχεύει ο κίνδυνος που αναφέρουμε στο εν λόγω άρθρο μας, της δημιουργίας “εδάφους” για μελλοντική αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, κάτι για το οποίο γίνεται σαφής αναφορά: ” Η διάταξη αυτή ουδεμία σχέση έχει με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε προλειαίνει το έδαφος γι’ αυτό ” αλλιώς, δεν θα γινόταν καθόλου η αναφορά αυτή. Σωστά; Σωστά.

Η “ενοχική” ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ FAKE NEWS

Advertisement

✅ Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους :«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε το άρθρο 61 του ν. 5045/2023 με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας άνω των 67 και έως 74 ετών, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο για συνταξιοδότηση ελάχιστο χρόνο ασφάλισης.

➡️ Αυτό αποτελούσε αίτημα συμπολιτών μας, που είχαν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας, αλλά τους έλειπαν λίγα ένσημα για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

➡️ Η διάταξη αυτή ουδεμία σχέση έχει με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε προλειαίνει το έδαφος γι’ αυτό

➡️ Η άγνοια ή η ημιμάθεια επί τόσο σοβαρών θεμάτων δεν δικαιολογείται. Η δική μας αντιπολίτευση ήταν και παραμένει αξιόπιστη και προγραμματική.

Ο λαϊκισμός ταιριάζει σε άλλους.»