Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Πυρά” Γρηγοράκου στην Κυβέρνηση: «Για άλλη μία φορά μετατρέπετε το ασφαλιστικό σε κομπάρσο της συζήτησης»

Published

on

«Βαφτίζετε ως «τεράστια μεταρρύθμιση», την αλλοίωση του χαρακτήρα του δεύτερου Πυλώνα Ασφάλισης», είπε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο: Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις.

Η Νάγια Γρηγοράκου κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αυταρέσκεια και εγωισμό επισημαίνοντας πως με το συζητούμενο νομοσχέδιο εξισώνει τα Επαγγελματικά Ταμεία με τον Πυλώνα ΙΙΙ της ιδιωτικής ασφάλισης, αφού μέσα στα  σχετικά 111 άρθρα δεν υπάρχει ούτε ένα κίνητρο που να οδηγεί στην ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. 

«Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι Ανώνυμες Εταιρείες. Εταιρείες, δηλαδή, που θα αποφασίζουν αν τους «κάνει», αν τους συμφέρει ο ασφαλισμένος», συμπλήρωσε εμφατικά. 

Στη συνέχεια καυτηρίασε τον τρόπο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, τονίζοντας πως από το 2020 μέχρι σήμερα παρά τις όποιες νομοθετικές της παρεμβάσεις οι στρεβλώσεις και οι αδικίες που προέκυψαν στο ασφαλιστικό στα χρόνια των Μνημονίων συντηρούνται.  

«Επιβεβαιώνεται πως είναι πολιτική σας επιλογή να αποδομήσετε το κράτος πρόνοιας, μετατρέποντάς το σε «φιλανθρωπικό ίδρυμα» που θα μοιράζει επιδόματα, αναπαράγοντας τη φτώχεια, τις κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες. Και σήμερα αντί να κάνουμε μία εξαντλητική συζήτηση πάνω σε όλα αυτά έρχεται η περίφημη τροπολογία για τη νομιμοποίηση μεταναστών που βρίσκονται και εργάζονται ήδη στη χώρα τα τελευταία 3 χρόνια και τελικά και πάλι το ασφαλιστικό μετατρέπεται σε κομπάρσο της συζήτησης», σημείωσε.

Η Βουλευτής Λακωνίας υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση έρχεται με καθυστέρηση δήθεν να λύσει το φλέγον ζήτημα της έλλειψης των εργατών γης, το οποίο από τον περασμένο Ιούλιο είχε θίξει στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.  

«5 μήνες μετά φέρνετε τροπολογία με την οποία υποτίθεται πως θα λύσετε το πρόβλημα.  Η περίοδος συγκομιδής της ελιάς στη Λακωνία έχει βέβαια τελειώσει. Αλλά αλήθεια πώς θα λύσετε το πρόβλημα όταν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η υποστελέχωση των υπηρεσιών αλλοδαπών και μετανάστευσης παραμένουν; Πώς θα καταφέρετε να τρέξουν οι διαδικασίες;», είπε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Τέλος πρότεινε στην Κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την εφαρμογή του Νέου Κώδικα Μετανάστευσης, αξιοποιώντας τη διάταξη παραδοχής διοικητικής αδυναμίας ή και αποτυχίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που υπάρχει στο ερανιστικό σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την οποία  ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης δεν θα εφαρμοστεί στο χρόνο που είχε προβλέψει, από 1/1/2024 αλλά 3 μήνες αργότερα. «Αυτός ο νέος Κώδικας αντικαθιστά τον Κώδικα Μετανάστευσης του 2014, που τροποποιήθηκε αλόγιστα τα προηγούμενα χρόνια, παρότι κατά κοινή σχεδόν ομολογία, ήταν μια άρτια νομοθέτηση, εφαρμόσιμη και αποτελεσματική. Ο πατέρας μου, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, είχε την πολιτική ευθύνη για αυτόν το νόμο και έχω εικόνα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φτάσει στο Κοινοβούλιο. Τότε Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο ήταν ο κ.Συρίγος,  Διαβάστε τον πάλι λοιπόν, συζητείστε με τις υπηρεσίες, τους κοινωνικούς εταίρους, τις κοινότητες μεταναστών. Και αλλάξτε τον δικό σας Κώδικα πριν εφαρμόσετε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης

Λένε πως πίσω από την αυταρέσκεια κρύβεται πάντα ένας άκρατος εγωισμός.

Η αυταρέσκεια της Κυβέρνησης είναι πλέον καταγεγραμμένη.

Αυτοδιαφημίζεστε και αυτοθαυμάζεστε ως η ΜΟΝΗ μεταρρυθμιστική δύναμη με κάθε ευκαιρία.

Advertisement

Διατυμπανίζετε συνεχώς πως είστε οι ΜΟΝΟΙ που έχετε πολιτικό σχέδιο, κατηγορώντας δε με κάθε ευκαιρία την αντιπολίτευση για απουσία προτάσεων. 

Αλλά, με το συζητούμενο νομοσχέδιο καταγράφεται και ο εγωισμός σας.

Και αυτό γιατί επιλέγετε να ονομάσετε «μεταρρυθμιστικό» ένα νομοσχέδιο  χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος  με τους κοινωνικούς εταίρους – κανένας διάλογος  με τα πολιτικά κόμματα. 

Αποφασίζετε και βαφτίζετε ως «τεράστια μεταρρύθμιση», την αλλοίωση του χαρακτήρα του δεύτερου Πυλώνα Ασφάλισης. 

Με 111 άρθρα τον χαρίζετε επί της ουσίας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες!

Γιατί σε αυτά τα 111 άρθρα δεν δίνετε κ. Υπουργέ ούτε ένα – ούτε ΕΝΑ κίνητρο που να οδηγεί στην ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. 

Εξισώνετε τα Επαγγελματικά Ταμεία με τον Πυλώνα ΙΙΙ της ιδιωτικής ασφάλισης και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι Ανώνυμες Εταιρείες.

Advertisement

Εταιρείες δηλαδή που θα αποφασίζουν αν τους «κάνει», αν τους συμφέρει ο ασφαλισμένος.

Και όλα αυτά παρά τις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις από όλους τους φορείς των ΤΕΑ.

Και ξέρετε επειδή το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε τα ΤΕΑ με το νόμο Ρέππα (3029/2002) περιμέναμε να κάνετε ένα βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης και ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα της ασφάλισης.

Όμως εσείς είστε σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση. 

Στο 2ο μέρος του νομοσχεδίου παρά τις όποιες θετικές διατάξεις που τις στηρίζουμε – όπως για παράδειγμα η απασχόληση των συνταξιούχων, η διεύρυνση της δυνατότητας χορήγησης σύνταξης σε οφειλέτες, ή η νέα διαδικασία για την απονομή των επικουρικών συντάξεων –  δεν διορθώνετε τις στρεβλώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που δημιουργήθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων κυρίως με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Για να το πω με άλλα λόγια: Παρά τον δήθεν «μεταρρυθμιστικό» σας οίστρο δεν κάνετε τίποτα για να λύσετε το τεράστιο πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας!

Και αυτό γιατί είναι πολιτική σας επιλογή – που επιβεβαιώνετε από όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό  από το 2020 μέχρι σήμερα –  να αποδομήσετε το κράτος πρόνοιας, μετατρέποντάς το σε «φιλανθρωπικό ίδρυμα» που θα μοιράζει επιδόματα, αναπαράγοντας τη φτώχεια, τις κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες. 

Advertisement

Και σήμερα αντί να κάνουμε μία εξαντλητική συζήτηση πάνω σε όλα αυτά έρχεται η περίφημη τροπολογία για τη νομιμοποίηση μεταναστών που βρίσκονται και εργάζονται ήδη στη χώρα τα τελευταία 3 χρόνια και τελικά και πάλι το ασφαλιστικό μετατρέπεται σε κομπάρσο της συζήτησης.

Αλλά πραγματικά δεν ξέρω τι θέλετε πιο πολύ να αποφύγετε να συζητήσετε.

Τα κομβικά προβλήματα του ασφαλιστικού ή το φλέγον ζήτημα της έλλειψης των εργατών γης; 

Το πρόβλημα των εργατών γης στη Λακωνία ήταν το θέμα της πρώτης μου κοινοβουλευτικής ερώτησης στις 14/7/2023.

Είχα αισθανθεί την αγωνία του αγροτικού κόσμου του νομού καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σας έλεγα τότε «πως οι παραγωγοί της Λακωνίας ανησυχούν πως η ΚΥΑ 35400/ΦΕΚΒ/3.4.2023 αφενός δεν θα λύσει το πολυδιάστατο πρόβλημα των εργατών γης που ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο της χώρας, αφετέρου δεν θα ανακόψει τις  αυξανόμενες τάσεις φυγής από την Ελλάδα των ξένων εργατών γης που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελεί εχέγγυο προσέλκυσης νέων εργατικών χεριών». 

Σας τόνιζα πως «η επισφάλεια του καθεστώτος διαμονής, που οι νόμιμα απασχολούμενοι μετανάστες εργάτες γης καλούνται να αντιμετωπίσουν λειτουργούν αρνητικά και τους οδηγούν στην έξοδο από τη χώρα μας». 

Advertisement

Και σας επεσήμανα ότι «στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στην επείγουσα εξεύρεση εργατών γης  πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν προχωρήσει μεθοδικά στην κατάρτιση εθνικών προγραμμάτων νομιμοποίησης της διαμονής και της κοινωνικής ένταξης μεταναστών στον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα να γίνουν πόλος έλξης για τους μετανάστες εργάτες γης που βλέπουν πια, μακριά από τη χώρα μας, να ανοίγεται μια ευκαιρία για ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον». 

5 μήνες μετά φέρνετε τροπολογία με την οποία υποτίθεται πως θα λύσετε το πρόβλημα. 

Η περίοδος συγκομιδής της ελιάς στη Λακωνία έχει βέβαια τελειώσει.

Αλλά αλήθεια πώς θα λύσετε το πρόβλημα όταν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η υποστελέχωση των υπηρεσιών αλλοδαπών και μετανάστευσης παραμένουν; Πώς θα καταφέρετε να τρέξουν οι διαδικασίες;

Στο ερανιστικό σχέδιο νόμου υπάρχει μια διάταξη παραδοχής διοικητικής αδυναμίας ή και αποτυχίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης δεν θα εφαρμοστεί στο χρόνο που είχατε προβλέψει, από 1/1/2024 αλλά 3 μήνες αργότερα. 

Αυτός ο νέος Κώδικας αντικαθιστά τον Κώδικα Μετανάστευσης του 2014, που τροποποιήθηκε αλόγιστα τα προηγούμενα χρόνια, παρότι κατά κοινή σχεδόν ομολογία, ήταν μια άρτια νομοθέτηση, εφαρμόσιμη και αποτελεσματική. 

Advertisement

Ο πατέρας μου, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, είχε την πολιτική ευθύνη για αυτόν το νόμο και έχω εικόνα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φτάσει στο Κοινοβούλιο. 

Τότε Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο ήταν ο κ.Συρίγος, 

Διαβάστε τον πάλι λοιπόν, συζητείστε με τις υπηρεσίες, τους κοινωνικούς εταίρους, τις κοινότητες μεταναστών. Και αλλάξτε τον δικό σας Κώδικα πριν εφαρμοστεί. 

Έχετε χρόνο. 

Κλείνοντας, επειδή και ο Υπουργός και ο κύριος Σαμαράς αναφέρθηκαν σε αυτό το νόμο και ειδικά στη διάταξη για τους εξαιρετικούς λόγους θέλω να διορθώσω ένα λάθος, πιθανόν εκ παραδρομής που έκαναν και οι δυο.

Ο νόμος 4251/ 2014 δεν προέβλεπε προηγούμενη διαμονή 7 ετών. Η πρόβλεψη ήταν για διαμονή 10 ετών σε όσους είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα αλλά και 3 έτη προηγούμενης διαμονής για όσους είχαν εισέλθει με θεώρηση ή κατείχαν προηγούμενη άδεια διαμονής. 

Τα 7 έτη για όλες τις περιπτώσεις τα νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αδικώντας, σε εισαγωγικά ή χωρίς, όλες και όλους που μπορούσαν να υπαχθούν στην κατηγορία της τριετίας.

Advertisement

Καταθέτω τη σχετική διάταξη στα πρακτικά.

Σας ευχαριστώ.  

Advertisement