Ρεπορτάζ: Κίνημα αλλαγής : Η αξιοπρεπής εργασία ταυτίζεται με την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας

Γράφει ο Διονύσης Ασημιάδης, ανταποκριτής του "The Socialist"

Το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε την στάση του για την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μέσω της διαδικτυακής εκδήλωσης  η εργασία σε μετάβαση: αξιοπρέπεια ή ισοπέδωση; . 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης , οι ομιλητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους για τα όσα γίνονται στους χώρους εργασίας και ανέπτυξαν προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών.  Επεσήμαναν την ανάγκη προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων , την βελτίωση των απολαβών αλλά και τους συνεχείς αγώνες για την εξάλειψη κάθε μορφής σύγχρονης δουλείας.  

 Αυτή μπορεί να εξαλειφθεί μέσω της προάσπισης του δικαιώματος συμμετοχής σε συνδικαλιστικά σωματεία και την συνεχούς ενίσχυσης του σωματείου επιθεώρησης εργασίας. Αναφορά έγινε και στους ελεύθερους επαγγελματίες , που πλήττονται καθημερινά τόσο από την οικονομική κρίση όσο και την πανδημία.  Το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι , είναι οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά οι νέοι επιστήμονες που εισέρχονται στην αγορά εργασίας και αναγκαστικά εγκαταλείπουν λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στα έξοδα.  Καθίσται αναγκαίο να χορηγηθούν κίνητρα σε νέους επιστήμονες , ώστε να μπορούν να δουλεύουν στο αντικείμενο σπουδών τους.   

Η προστασία της εργασίας επεσήμαναν πως είναι θεμελιώδης θέση του Κινήματος Αλλαγής και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία οφείλει να την αφομοιώσει καθώς παραδοσιακά τα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οικογένειας βρίσκονταν πάντοτε δίπλα στον εργάτη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ