Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρεπορτάζ: Θεσμικά και Προγραμματικά το ΠΑΣΟΚ απαντά στην “τοξικότητα” ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Γαβρή Άγγελου

Στόχος δεν είναι η στείρα αντιπολίτευση, για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ούτε η αντίδραση για την αντίδραση, αλλά για να δείξουν στην Χαριλάου Τρικούπη,  πως μπορούν να εκφράσουν την  φωνή του ρεαλισμού, την  φωνή του εφικτού. Κόντρα σε «κοκορομαχίες» και «τοξικότητα» , είναι σαφές πως στο ΠΑΣΟΚ, στοχεύουν στην επαναφορά της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην ίδια την πολιτική, μια πολιτική σκηνή που έχει γίνει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, «έρμαιο» λαϊκισμού και κοντόφαλμης επικοινωνιακής διαχείρισης και αυτό είναι το νέο πολιτικό ήθος στο οποίο αναφέρεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πρώτη στιγμή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «προγραμματικής αντιπολίτευσης» είναιι η στάση του κόμματος σε σχέση με το «καλάθι του νοικοκυριού», στις πολιτικές προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπισης της ακρίβειας, στην πρόταση-τροπολογία για εξυγίανση και εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ καθώς και η πρόταση για «κοινωνική στέγη» μια πρόταση που σχετίζεται άμεσα με την επίλυση του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και οι 3 πρόσφατες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ψηφιακή Ελλάδα και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του ασφαλιστικού.

Μέσα από αυτό το πλαίσιο προγραμματικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την επανασύνδεση με όλες τις κοινωνικές ομάδες που στο παρελθόν αποτέλεσαν προνομιακό ακροατήριό του και προσδοκά να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει πλειοψηφική εναλλακτική.

 • To ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βάζει την κοινωνική ατζέντα

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε λύσεις ακούγοντας τις αγωνίες των πολιτών και εντοπίζοντας τα προβλήματα. Και με την κοινωνική κατοικία και με το ιδιωτικό χρέος και σήμερα με τις τράπεζες.

Από τις 7 Νοεμβρίου με παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε αναδείξει την κερδοσκοπία των τραπεζών, που ενώ άντλησαν ρευστότητα άνω των 50 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τη διοχέτευσαν επαρκώς στην αγορά.

Προσφέρουν επιτόκια-ψίχουλα για τις καταθέσεις και την ίδια ώρα δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υπερπολλαπλάσιο επιτόκιο.

Τρεις εβδομάδες μετά, η Κυβέρνηση συρόμενη διαρρέει ότι αναζητά λύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ θα αρκούσε να υπερψηφίσει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ.

Διαφήμιση

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών «παρακαλεί» τις τράπεζες να εξετάσουν την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τις ευχές ενός αμέτοχου παρατηρητή και να αναλάβει τις ευθύνες της. Να νομοθετήσει την επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών, όσο διαρκούν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Και φυσικά, εφόσον ο κ. Σταϊκούρας αναγκάστηκε να επικαλεστεί το παράδειγμα της ισπανικής κυβέρνησης, τον καλούμε να το υλοποιήσει ολόκληρο, φορολογώντας με έκτακτη εισφορά 4,8% τα υπερκέρδη των τραπεζών από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων.

Ενημερωτικά τι κάνει η Ισπανία; Την Τρίτη η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 25.200 ευρώ θα υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου τους σε euribor μείον 0,1% -υπολογίζεται ότι έτσι, ένα νοικοκυριό με στεγαστικό 120.000 ευρώ, που πλήρωνε 524 ευρώ μηνιαία δόση, θα πληρώνει τα μισά, 246 ευρώ. Επίσης, θα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια του δανείου 7 χρόνια. Για τα νοικοκυριά από 25.200 έως 29.400 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα μπορεί να τίθεται πλαφόν στη μηνιαία δόση και να δοθεί 7ετής επιμήκυνση. Τέλος, θεσπίστηκε η δυνατότητα μετατροπής των μεταβλητών επιτοκίων σε σταθερά και η προεξόφληση ενός στεγαστικού δανείου χωρίς επιβάρυνση. Τα μέτρα δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά στην ευχέρεια των τραπεζών. Σημειώστε ότι τα κόκκινα δάνεια στις ισπανικές τράπεζες είναι περίπου 3% του συνόλου, στις ελληνικές είναι 8-9% του δανειακού χαρτοφυλακίου τους…

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ 7 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ – ΒΡΟΥΤΣΗ

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αφουγκράζεται τις ανάγκες και την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής διαπιστώνει το προφανές:

Διαφήμιση

Οι νόμοι Κατρούγκαλου – Βρούτση έχουν δημιουργήσει τεράστιες στρεβλώσεις που η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται γιατί έχει χάσει την επαφή με τους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας («μίνι ασφαλιστικό»), καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις – τροπολογίες, κοινωνικά δίκαιες και απολύτως απαραίτητες στη σημερινή συγκυρία:

 1. Αναστολή για το 2023 της αύξησης των εισφορών αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών
 2. Αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών προς τον πρώην ΟΓΑ (6.000 ευρώ) στα 12.000 ευρώ και των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (20.000 ευρώ) στα 30.000 ευρώ για θεμελίωση και καταβολή της σύνταξης τους
 3. Επαναθεσμοθέτηση της αναλογικής σύνταξης του νόμου 3863/2010 σε ασφαλισμένους που δεν συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης ούτε τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος ανασφαλίστων
 4. Βελτίωση ασφαλιστικού καθεστώτος ασκούμενων δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών
 5. Κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής
 6. Συνταξιοδότηση Χωρίς Όριο Ηλικίας (ΧΟΗ) με τη συμπλήρωση 40 ετών υποχρεωτικής ασφάλισης (χωρίς πλασματικούς χρόνους)
 7. Ένταξη στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων προσφοράς του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας

Το Σχέδιο “Ψηφιακή Ελλάδα”

Το Σχέδιο “Ψηφιακή Ελλάδα” του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει τη διάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης και αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους πολίτες, στελέχη φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

● Κοινωνία χωρίς ανισότητες και ψηφιακό χάσμα.

● Πληθυσμό με ψηφιακό εγγραμματισμό και ψηφιακούς επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης.

● Ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές. Λογοδοσία που βρίσκονται τα δεδομένα των πολιτών, σε ποιους κοινοποιούνται και για ποιο σκοπό.

● Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.

Διαφήμιση

● Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την ενέργεια και το περιβάλλον, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή και τις έξυπνες πόλεις και την μείωση κόστους πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και την ευρυζωνικότητα.

● Ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της συμμετοχικότητας και την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας – ενίσχυση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ

● Εκδημοκρατισμός των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών με ισότιμη πρόσβαση από όλους.

● Απλοποίηση διαδικασιών και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και παροχή πραγματικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών με βάση τις διαφορετικές ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

● Πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων χωρίς κόστος σε δεδομένα και σε υποδομές μετά την ολοκλήρωσή τους. Ανοικτή διάθεση δημόσιας πληροφορίας και παροχή δημόσιων ανωνυμοποιημένων ανοιχτών δεδομένων από φορείς και υπηρεσίες.

● Ισότιμη συμμετοχή εταιρειών πληροφορικής και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας (βλ. Καλές πρακτικές marketplace στο gov.uk)

● Επένδυση σε ανοιχτά πρότυπα και ανοιχτές τεχνολογίες, που καθιστούν το δημόσιο κύριο και ιδιοκτήτη των εφαρμογών χωρίς εξαρτήσεις και νέα “ψηφιακά διόδια”.

Διαφήμιση

● Αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων στο πεδίο

● Υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και της τοπικής επιχειρηματικότητας με βασικούς μοχλούς τις ψηφιακές υποδομές και την τεχνολογία, την αποδοτική και διαφανή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

● Το ΕΣΠΑ, το ταμείο Ανάκαμψης και οι Εθνικοί Πόροι είναι πολύτιμοι και μια μοναδική ευκαιρία για άλμα στο μέλλον, για μια δίκαιη ψηφιακή μετάβαση.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ/ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΟΥ

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρώτο συνυπογράφοντα τον επικεφαλής Μιχάλη Κατρίνη κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για την προστασία της κύριας κατοικίας και το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του, αφού η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων, οι αποτυχημένοι κυβερνητικοί χειρισμοί στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και η απουσία ουσιαστικών πολιτικών στήριξης ή διευθέτησης των χρεών, δοκιμάζουν τις αντοχές των νοικοκυριών, καθιστώντας συχνά αδύνατη την πλήρη εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται, πλέον, από τις εταιρίες που έχουν αγοράσει ή αγοράζουν τα δάνεια αποβλέποντας σε γρήγορο κέρδος, ενώ «ο εξωδικαστικός μηχανισμός του πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε πριν από δύο χρόνια η Κυβέρνηση και έχει εφαρμοστεί εδώ και 18 μήνες έχει αποτύχει πανηγυρικά».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έχοντας μεριμνήσει για την προστασία της κατοικίας των νοικοκυριών ακόμη και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, αναλαμβάνει για ακόμη μία φορά την πρωτοβουλία να επανέλθουν τα θεμέλια της προστασίας της κύριας κατοικίας, κατά το παράδειγμα του «Νόμου Κατσέλη» (Ν.3869/2010).

Επειδή σε αυτή τη εξαιρετικά δυσχερή για τα νοικοκυριά συγκυρία, κανείς δε μπορεί να αγνοεί την αναγκαιότητα προστασίας της κύριας κατοικίας, με τις διατάξεις της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται ότι:

Διαφήμιση
 • Ο οφειλέτης, που έχει περιέλθει χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, μπορεί να ζητήσει, στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, την προστασία της κύριας κατοικίας του, αναλαμβάνοντας να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φθάνει μέχρι τα 35 έτη το ποσόν που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.
 • Προστατεύεται η κύρια κατοικία, της οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσόν των 200.000 ευρώ και μπορεί να φθάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.
 • Προβλέπεται το δικαίωμα προτίμησης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του με την υποχρέωση του πιστωτικού ιδρύματος να απευθύνει προς αυτόν πρόσκληση αγοράς πριν την πώλησή του σε fund, αλλά και όταν η πώληση γίνεται αντίστροφα (από το fund στην τράπεζα). Το δικαίωμα προτίμησης επεκτείνεται υπό προϋποθέσεις και σε πωλήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
 • Αντίστοιχη προστασία με αυτή της κύριας κατοικίας έχει και η αγροτική ακίνητη περιουσία, τουλάχιστον για όση από αυτή είναι αναγκαία, ώστε να εξακολουθεί ο αγρότης να ασκεί το επάγγελμά του, καλύπτοντας αξιοπρεπώς τις βιοτικές του ανάγκες.
 • Κάθε οφειλέτης δικαιούται προστασία της κατοικίας του, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων.
 • Η εξυπηρέτηση της ρύθμισης για την προστασία της κατοικίας γίνεται με επιτόκιο που δε μπορεί να υπερβαίνει το παρεμβατικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένο κατά 1,20 ποσοστιαίες μονάδες.
 • Και τέλος,
 • Οφειλέτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν το ποσό της δόσης μπορούν, υπό προϋποθέσεις, και εφόσον η αξία κατοικία τους δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα της προστατευόμενης αξίας, να υπολογίζουν σε συνεισφορά του Δημοσίου ή συνδρομή αντίστοιχη της επιδότησης ενοικίου.