Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαφής ο Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Χρειάζεται ένα γενναίο άνοιγμα σε όσους μοιράζονται κοινές ιδέες και οράματα, ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο, αλλά και ένα κοινό πλαίσιο αξιών”

Published

on

«Η ΝΔ λειτουργεί αλαζονικά, εξαιτίας του ελλείμματος όχι μόνο σοβαρής αντιπολίτευσης αλλά και αξιόπιστης αντιπρότασης διακυβέρνησης της χώρας», τόνισε μιλώντας στο Attica TV, στην εκπομπή «ΓΕΓΟΝΟΤΑ 2.0» με τον Γιώργο Μελλιγώνη, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης. Συνέχισε λέγοντας ότι «δε γίνεται απλά οι υπόλοιποι να διαγκωνιζόμαστε για τη δεύτερη θέση, την ώρα που η διαφορά μας από τον πρώτο εξακολουθεί να είναι σημαντική. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να εκφράσει ένα πειστικό κυβερνητικό πρόγραμμα και να πείσει τους Έλληνες πολίτες, ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να κυβερνηθεί η χώρα. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να γίνει ένα γενναίο άνοιγμα σε όσους μοιράζονται κοινές ιδέες και οράματα, ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο, αλλά και ένα κοινό πλαίσιο αξιών».

Για το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση της ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν προάγει την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, όπως το ΠΑΣΟΚ την οραματίζεται. «Εμείς μιλάμε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, όπου ο καθένας συνεισφέρει σύμφωνα με το πραγματικό του εισόδημα. Για το λόγο αυτό είχαμε μιλήσει και προεκλογικά για κλιμακωτή φορολόγηση των μεγάλων μερισμάτων και των υπερκεδρών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και τραπεζών. Σε αντίθεση με τη ΝΔ που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει σήμερα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής που σίγουρα είναι υπαρκτό και αποτελεί πρόβλημα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι δεν πατάσσεται με τον τρόπο που φέρνει η ΝΔ, αντιθέτως βαφτίζεις μια μερίδα επαγγελματιών φοροφυγάδες συλλήβδην και απλώς φορολογείς πιο αυστηρά τα χαμηλά εισοδήματα και αυξάνεις τα φορολογικά έσοδα. Ενώ σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν τρόποι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και αυτοί έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των ψηφιακών διασταυρώσεων, την αναβάθμιση των ψηφιακών εργαλείων της ΑΑΔΕ, τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τα κίνητρα που μπορεί η κυβέρνηση να δώσει στους αντισυμβαλλόμενους, ώστε να έχουν λόγο να ζητούν αποδείξεις, όπως η δυνατότητα αυτές να εκπίπτουν από την φορολογία τους.

Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη μείωσης των έμμεσων φόρων που είναι οριζόντιοι και άρα κοινωνικά άδικοι. «Η κυβέρνηση βέβαια όχι μόνο δεν κάνει αυτά, αλλά εξήγγειλε την περαιτέρω αύξηση των έμμεσων φόρων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, μετακυλίοντας το βάρος στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας».

Τέλος, μιλώντας για το θέμα της επικαιρότητας σε σχέση με τα γλυπτά του Παρθενώνα, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα αυτονόητα και τα στοιχειώδη, αλλά η στάση του Βρετανού Πρωθυπουργού υπήρξε προσβλητική σε σχέση και με τη διμερή διπλωματία. «Η στάση αυτή δεν αφορά το πρόσωπο του Πρωθυπουργό, αλλά το θεσμό. Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι οικουμενικό ζήτημα». Υπενθύμισε δε τις κυβερνητικές διαρροές που υπήρχαν προεκλογικά ότι το Βρετανικό Μουσείο είχε συμφωνήσει να «επιστραφούν» τα γλυπτά και αναρωτήθηκε τι ακριβώς έχει συμβεί τελικά. «Ο Πρωθυπουργός πρέπει να ενημερώσει τι ακριβώς είχε συζητηθεί, αν είχε συζητηθεί κάτι σχετικά. Επιπλέον, πρέπει να δώσει εξηγήσεις και ο βρετανός Πρέσβης στη χώρα μας για τη στάση του Βρετανού Πρωθυπουργού» κατέληξε.