ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαν σήμερα το 1970 ο Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολήθηκε για την Δημοκρατία!

Kώστας Γεωργάκης:O ‘Eλληνας φοιτητής που τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου 1970 αυτοπυρπολήθηκε για να στείλει ένα παγκόσμιο μήνυμα κατά της χούντας.

Το προηγούμενο βράδυ έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του.
“Αγαπημένε μου πατέρα. Συγχώρεσέ μου αυτή την πράξη, χωρίς να κλάψεις. Ο γιος σου δεν είναι ένας ήρωας. Είναι ένας άνθρωπος, όπως οι άλλοι, ίσως με λίγο φόβο παραπάνω. Φίλησε τη γη μας για μένα. Μετά από τρία χρόνια βίας δεν αντέχω άλλο.
Δε θέλω εσείς να διατρέξετε κανέναν κίνδυνο, εξαιτίας των δικών μου πράξεων. Αλλά εγώ δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά παρά να σκέπτομαι και να ενεργώ σαν ελεύθερο άτομο. Σου γράφω στα ιταλικά για να προκαλέσω αμέσως το ενδιαφέρον όλων για το πρόβλημά μας. Ζήτω η Δημοκρατία. Κάτω οι τύραννοι. Η γη μας που γέννησε την ελευθερία θα εκμηδενίσει την τυραννία! Εάν μπορείτε, συγχωρέστε με. Ο Κώστας σου”
Βγήκε από το σπίτι του ,πήγε στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας,πήρε από το πορτ παγκάζ του αυτοκίνητου του τρία μπουκάλια γεμάτα βενζίνη,κατευθύνθηκε προς τα σκαλιά του Παλιάτσο Ντουκάλε, περιελούστηκε και άναψε το σπίρτο…
Η χούντα αποσιώπησε το γεγονός και επέτρεψε τη μεταφορά της σορού του,στη γενέτειρά του-την Κέρκυρα- με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών,φοβούμενη τη λαϊκή αντίδραση.