Σαν Σήμερα: Ο Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ κερδίζουν το “θρίλερ” των εθνικών εκλογών του 2000

Κώστας Λαλιώτης: «Ας περιμένουν μερικοί τα τελικά αποτελέσματα καθώς η νύχτα θα είναι μεγάλη».

9 Απριλίου 2000 : Ένα εκλογικό θρίλερ χωρίς προηγούμενο

Μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς προηγούμενο έμελλε να ζήσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες την 9η Απριλίου 2000.

Στις εκπομπές των καναλιών, κυρίως Mega και ΑΝΤ1… χαμός. Ποιος ξεχνά άλλωστε τη Βίκυ Μοσχολιού, με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, να μιλάει στις κάμερες κρατώντας μια σημαία και φωνάζοντας «είναι πολύ μεγάλη η νίκη!».

Σταδιακά οι δεξιοί πλημμυρίζουν το Σύνταγμα αναμένοντας την άφιξη του επόμενου, νέου πρωθυπουργού. Αμ, δε…

Σταδιακά, από την άλλη, οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ εγκατέλειπαν τα εκλογικά περίπτερα και αποχωρούσαν. Διακριτικά ενώ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, που επιβεβαίωναν τα exit polls και προμήνυαν μια δύσκολη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σάουντρακ της βραδιάς, όπως και της προεκλογικής εκστρατείας που είχε προηγηθεί, η μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη. Ο μουσικοσυνθέτης μάλιστα είχε συμμετάσχει ενεργά στην εκστρατεία, παίζοντας με την ορχήστρα του πριν από κάθε ομιλία του Καραμανλή, καθώς είχε κολακευθεί από το γεγονός ότι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος είχε ζητήσει την άδεια να χρησιμοποιεί το κόμμα τη μουσική του!

Ωστόσο ένας πολιτικός με εμπειρία και κοφτερό μυαλό, ο Κώστας Λαλιώτης, κάνει μια δημόσια δήλωση που, ακόμη και σήμερα, έχει μείνει χαραγμένη από εκεί το βράδυ: «Ας περιμένουν μερικοί τα τελικά αποτελέσματα καθώς η νύχτα θα είναι μεγάλη».

Και τούτο, διότι ο τελικός νικητής εκείνων των εκλογών ήταν άλλος από αυτόν που προπορευόταν τις πρώτες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες και είδαν το φως της δημοσιότητας τα exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που είχε αρχίσει να σχηματίζεται, νικητής των εκλογών, έστω και οριακά, θα ήταν ο Κώστας Καραμανλής, κάτι που σήμαινε ότι η ΝΔ θα επέστρεφε στην εξουσία ύστερα από 7 χρόνια, μετά την ήττα της στις εθνικές εκλογές του 1993.

Μάλιστα, λίγο μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας ο Κώστας Καραμανλής, μαζί με το στενό του συνεργάτη και εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλο, έφθασε αισιόδοξος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου είχαν ήδη συγκεντρωθεί δεκάδες γαλάζιοι οπαδοί, προκειμένου να στήσουν πανηγύρι για τη νίκη που κατά τα φαινόμενα είχε έρθει.

Κόρνες, σημαίες, σαμπάνιες, φωνές και δάκρυα χαράς συνέθεταν το σκηνικό έξω από τα γραφεία της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έφθαναν στα γραφεία του κόμματος σκυθρωπά, αμήχανα και αμίλητα.

Και εκεί που όλα έδειχναν πως θα ήταν μια ήρεμη εκλογική νύχτα και το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν όχι στο ποιος θα κερδίσει αλλά στο ποια θα είναι η διαφορά της πρώτης Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο Κώστας Λαλιώτης, που αιφνιδίασε τους πάντες καλώντας τους να περιμένουν.

Πράγματι, ενώ έως τις 22:00 η ΝΔ διατηρούσε το προβάδισμα στη ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν στη συνέχεια και μέσα στην επόμενη ώρα είχε συντελεστεί μια δραματική ανατροπή.

Το ΠΑΣΟΚ, με ηγέτη τον Κώστα Σημίτη, κατήγαγε τελικά μια τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη (μετά τις εκλογές του 1993 και του 1996) και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη συγκεντρώνοντας το 43,79% των ψήφων.

Δεύτερη δύναμη, με βραχεία κεφαλή, αναδείχθηκε η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή με ποσοστό 42,74%.

Το ΚΚΕ έλαβε 5,52%, ο Συνασπισμός 3,20%, ενώ εκτός Βουλής έμεινε το ΔΗΚΚΙ με 2,69%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ