Σαν Σήμερα το 1981: Η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στο Σύνταγμα (Video) : Πως το βίωσαν όσοι βρέθηκαν εκεί:

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.

“Και τώρα , λαέ της Αθήνας, ο θεμελιωτής της μεγάλης Αλλαγής. Ο Πρόεδρός μας. Ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου”

Έτσι ξεκίνησε το “παραλήρημα” στην Πλατεία Συντάγματος στις 15/10/1981. . Έτσι ξεκίνησε η “ΑΛΛΑΓΗ”. Έτσι ξεκίνησε η “Χρυσή εποχή” για την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

“Απόψε απελευθερωνόμαστε από τις δεκαετίες καταδυνάστευσης του Ελληνικού λαού από την Δεξιά! ” – Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.

Με τις εθνικές εκλογές να είναι κοντά, στις 18/10/1981, το μήνυμα της Αλλαγής δυνάμωνε στις πλατείες, κάθε χωριού, κάθε πόλης, κάθε παρέας. Ο Αθηναϊκός λαός έσπευσε κατά εκατοντάδες χιλιάδες, να κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος. Να δηλώσει την ανάγκη για την Αλλαγή που τόσο πολύ προσδοκά ο λαός για δεκαετίες. Μέσα σε καθεστώς αμηχανίας, λάσπης και φόβου για την επερχόμενη δύναμη που ονομάζεται Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου στις αρχές της ομιλίας του ήταν ενδεικτική του κλίματος των ημερών

1981. Η προεκλογική εκστρατεία του Α. Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως “Εδώ και τώρα αλλαγή” και “Η Ελλάδα στους Έλληνες”.

“Λαέ της Αθήνας, η ΝΔ δεν θα σωθεί ύστερα από τον “γάμο” της με την ακροδεξιά- απλώς έπεσε το προσωπείο, για μερικά χρόνια τώρα, η Δεξιά παρίστανε την Ευρωπαϊκή φιλελεύθερη Δεξιά.  Η Δεξια, “πέταξε το προσωπείο” και έγινε η Δεξιά που ξέραμε εδώ και δεκαετίες! Απόψε η Δεξιά μπαίνει στο περιθώριο της πολιτικής!”

Ήταν το “προοίμιο” για το μεγαλειώδες “κύμα της Αλλαγής”. Το προοίμιο για την πτώση του κράτους και του παρακράτους της Δεξιάς. Το προοίμιο για την άνοδο του μεγαλύτερου ηγέτη που γνώρισε ποτέ η χώρα μας, στην εξουσία. Του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ!

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί: Μιλάνε στο “The Socialist”

Γιώργος Αβουκάτος (ετών 67) : 

“Δεν θυμάμαι να έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Ηλεκτρική ατμόσφαιρα. Συγκίνηση. Κρεμόμασταν από τα χείλη του Αντρέα. Περιμέναμε την μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ. Το σύνθημα “ήρθε η ώρα της Αλλαγής”

 

Βαγγέλης Μαρκόπουλος ( ετών 59) 

“Ο λαός απαντά Όχι πια στη Δεξιά”. Το φωνάζαμε με την παρέα μου – φοιτητές οικονομικών στην Αθήνα- τον Αποστόλη, την Μαρία, τον Γιάννη, την Δέσποινα – που έγινε και γυναίκα μου αργότερα. Το ΠΑΣΟΚ να βρει ξανά την βαθιά αντιδεξιά του φύση για να έρθει ξανά η Νέα Αλλαγή που τόσο πολύ θέλουμε για τα παιδιά μας! Δεν θα την ξεχάσω ποτέ την συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Νατάσα Παπαδοπούλου (ετών 58) 

“Έκλαιγα. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι άλλο από εκείνη την απίστευτη βραδιά στο Σύνταγμα. Έκλαιγα από συγκίνηση, από χαρά, επειδή αισθάνθηκα πως είμαι μέρος κάποιας πολύ σημαντικής στιγμής στην ιστορία του τόπου. Και ήμουν. Και ήμασταν όλοι μας. Να ξαναγίνουμε!”

Παντελής Γιαννακόπουλος (Ετών 62) 

“Εκείνη την βραδιά. Οι Δεξιοί είχαν “μνημόσυνο”. Εμείς “πανηγύρι”. “Πανηγύρι για την άνοδο της Δημοκρατίας στην Εξουσία” – νομίζω το είχε πεί ο Ανδρέας με το που μας αντίκρισε. Αυτό οφείλει η γενιά αυτή να το ξαναζήσει. Η Νέα Αλλαγή να περάσει ξανά από στόμα  σε στόμα!

Μαρία Ντίνα (Ετών 61) 

“Ήταν βραδιά μας. Η βραδιά της Δημοκρατίας και των Δημοκρατών σε αυτή την χώρα. Η βραδιά που σηκώσαμε όλοι μαζί τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ στους ώμους μας και ύστερα ο ίδιος και η κυβέρνηση της Αλλαγής μας σήκωσε όλους ψηλά, να δούμε τον Ήλιο να ανατέλλει! Απίστευτη στιγμή για εμένα. Με σημάδεψε για πάντα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ