ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε απόγνωση στην Θράκη – Γιγάντια σμήνη ακρίδων πλήττουν αγροτικές εκτάσεις
Σημεία των καιρών; Πανδημία, ακραία καιρικά φαινόμενα και τώρα.. ακρίδες πλήττουν την Ελληνική οικονομία και δη την αγροτιά στην περιοχή της Θράκης
Σύμφωνα με αγρότες από την περιοχή των Ασκητών του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, όπως επισημαίνει το roinews.gr, σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική καθώς όταν το έντομο μεγαλώσει δεν υπάρχει στη φαρέτρα τους τρόπος καταπολέμησής του Για το θέμα είναι ενήμεροι οι τοπικοί παράγοντες, δυστυχώς όμως οι ζημιές από ακρίδες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο αφού η φετινή χρονιά για τα βαμβάκια, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής είναι μία πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια με πολύ υψηλές τιμές.
Οι αγρότες επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο οι αρμόδιοι φορείς να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα φροντίζοντας να αποζημιωθούν οι αγρότες, και αφετέρου να ενημερώσουν και τον υπόλοιπο αγροτικό κόσμο γιατί όταν η ακρίδα εμφανιστεί στο χωράφι είναι πλέον αργά.
Σύμφωνα με τον Νίκο Κολάτσο, αναπληρωτή προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ, οι ζημιές είναι σημαντικές, καθώς οι ακρίδες απομυζούν από τα τρυφερά και φρέσκα φυτά το ζωτικό χυμό, αλλά και τα φύλλα που έχουν βγει, αφήνοντας κατεστραμμένα φυτά, χωρίς επιστροφή στην ενεργό καλλιεργητική περίοδο.
«Οι ακρίδες ως γνωστόν δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους από χλωρά και νεαρά φυτά, είτε είναι βαμβάκι, καπνός, μηδική-τριφύλλι-, σιτηρά, κηπευτικά, αλλά και βοσκοτόπια. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει τρόπος καταπολέμησης για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Θα έπρεπε, νωρίτερα να είχαμε ενημέρωση από τους ανθρώπους της υπαίθρου και κυρίως από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι το παρατηρούν και μας το μεταφέρουν, όπως είχε γίνει το 2004. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά του χρόνου εγκαίρως θα κάνουμε την παρέμβαση που πρέπει», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως εξηγεί, οι ακρίδες μπορούν να πετούν και να μεταφερθούν και σε άλλες περιοχές και να πλήξουν κι άλλες καλλιέργειες, σημειώνοντας ωστόσο πως το θετικό είναι ότι οι ακρίδες είναι μιας γενιάς μόνο, «δηλαδή ότι κακό γίνει θα είναι μόνο για φέτος. Ελπίζουμε να περιορισθεί το φαινόμενο και να επέμβουν οι φυσικοί εξολοθρευτές που είναι τα πουλιά και να επαναφέρουν την ισορροπία».
Ο πρόεδρος της κοινότητας Κρωβύλης, Γιώργος Δημάδης, ανέφερε πως πολλοί αγρότες προέβησαν σε επανασπορά, καθώς η καταστροφή από το πέρασμα των ακρίδων ήταν καθολική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά και για θέματα αποζημιώσεων, μόνο κάτι έκτακτο σε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν προκύψει και εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.