Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμίνης: “Σε λάθος κατεύθυνση το νομοσχέδιο της ΝΔ “

Published

on

Καταψηφίζει το Κίνημα Αλλαγης και την τροπολογία για το μεταναστευτικό – θετική ψήφος σε διατάξεις για πυροσβέστες και Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης

Την πλήρη αντίθεση του Κινήματος Αλλαγής στη γενική φιλοσοφία και τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την Πολιτική Προστασία ανέπτυξε με την αγόρευση και την δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Στην αγόρευσή του, ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις συντονισμού, δημιουργία παράλληλων δομών και σύγχυσης αρμοδιοτήτων στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας που εισάγει το νομοσχέδιο. “Οι τραγικές εμπειρίες στο Μάτι και τη Μάνδρα έχουν αποδείξει ότι οι ρόλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής. Επανέλαβε την πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής για υπαγωγή της Πολιτικής Προστασίας υπό τον Πρωθυπουργό. Αντ’αυτού, το νομοσχέδιο δημιουργεί μια θέση Γενικού Γραμματέα με πρωτοφανείς αρμοδιότητες και υπερσυγκέντρωση εξουσιών.

Για το επίκαιρο θέμα της τροπολογίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής και ειδικά για το θέμα του μητρώου των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό,

O κ. Καμίνης σημείωσε πως η τροπολογία δημιουργεί την υποχρέωση καταγραφής όλων των μελών, υπαλλήλων και συνεργατών των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, γεγονός που δημιουργεί, πέραν του ανεφάρμοστου της διάταξης, σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σημείωσε μάλιστα πως θα μπορούσε η διάταξη να αφορά απλώς την καταγραφή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ΜΚΟ, όπως έχει γίνει σε παρόμοια μητρώα που τηρούνταν στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Θετικά εκφράστηκε το Κίνημα Αλλαγής για μία σειρά διατάξεων που αφορούν την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, σημειώνοντας όμως σημαντικές παραλείψεις που, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, δημιουργούν πυροσβέστες δύο ταχυτήτων.

Ο κ. Καμίνης διατύπωσε την υποστήριξη του Κινήματος Αλλαγής στη διάταξη που επιτρέπει στους ΟΤΑ να δημιουργούν χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, την οποία χαρακτήρισε ως αυτονόητη. Τέτοιες δομές, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, λειτουργούν εδώ και τρεις δεκαετίες σε ευρωπαϊκές χώρες και αποβλέπουν πρωτίστως να μειώσουν τους έντονους κινδύνους μετάδοσης ασθενειών,να προστατεύσουν την υγεία των ενεργών χρηστών αλλά και τη δημόσια υγεία και να προετοιμάσουν τους χρήστες για ένταξη σε προγράμματα θεραπείας.

Τέλος, για το ζήτημα των φυλακών, ο κ. Καμίνης μίλησε για την  αντεγκληματική πολιτική περιορισμένου χρόνου που ασκει η κυβέρνηση με την επαναπρόσληψη για ορισμένο χρόνο, οκτώ μηνών, των επιτυχόντων, του κλάδου ΔΕ φύλαξης, στην προκήρυξη 6Κ/2018, παρότι υπάρχουν πλέον τα οριστικά αποτελέσματα ενώ για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού τόνισε ότι αποτελεί αντικείμενο, κατ΄αρχήν, της αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Καταστημάτων Κράτησης.

Advertisement

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αγόρευση και δευτερολογία του κ. Καμίνη, καθώς και το πλήρες κείμενο των ομιλιών στα παρακάτω link:

Αγόρευση: https://kaminis.gr/%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ae/%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5/%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4/

Δευτερολογία για την τροπολογία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και το μητρώο ΜΚΟ:

https://kaminis.gr/%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ae/%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5/%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%bc%ce%ad/

Τα κυριότερα σημεία της αγόρευσης και της δευτερολογίας του κ. Καμίνη:

Για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας

  • Στο επίπεδο της Αυτοδιοικητικής Περιφέρειας, όπου οι τραγικές εμπειρίες στο Μάτι και τη Μάνδρα μας έχουν αποδείξει ότι πρέπει οι ρόλοι να είναι ξεκάθαροι, εκεί ακριβώς το νομοσχέδιο προκαλεί σύγχυση, καθώς δημιουργεί παράλληλες δομές.

  • Με το νομοσχέδιο δεν επιτυγχάνεται η αποσαφήνιση και οριοθέτηση αρμοδιοτήτων και της δικαιοδοσίας του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη, των Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και των στελεχών Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών.

  • Το Κίνημα Αλλαγής έχει διατυπώσει τη θέση του: Στην Πολιτική Προστασία επιβάλλεται μια ολιστική προσέγγιση που υπαγορεύει τη συστράτευση όλων των δομών και υπηρεσιών ευθέως στον πρωθυπουργό μέσω της δημιουργίας υπουργείου παρά τω πρωθυπουργώ.

  • Αντί υπουργείου καθιερώνεται μια θέση γενικού γραμματέα, ο οποίος είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Ποιός άλλος Γενικός Γραμματέας, δηλαδή μετακλητός υπάλληλος που προσλαμβάνεται με κομματικά κριτήρια, έχει τις αρμοδιότητες που του δίνει το παρόν νομοσχέδιο;

  • Για πρώτη φορά καθιερώνονται απόρρητα κονδύλια στην Πολιτική Προστασία. Η διαχείρισή τους προβλέπεται να γίνεται με τους ελάχιστους όρους αξιοπιστίας, χωρίς δικαστικό εκπρόσωπο, με πρόσωπα που ορίζονται από την εκτελεστική εξουσία, ενώ απροσδιόριστο παραμένει το ύψος τους.

Για τις διατάξεις που αφορούν το Πυροσβεστικό σώμα

Advertisement
  • Η δημιουργία υπηρεσιακών δομών, η κατανομή καθώς και η αύξηση ή μείωση των θέσεων πρέπει να γίνουν με βάση αντικειμενικά κριτήρια και επιχειρησιακά δεδομένα, για να υπάρχει διαφάνεια και αξιοπιστία. Το ζητούμενο λοιπόν είναι μια αξιόπιστη μελέτη, η οποία θα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία δομών, την κατανομή θέσεων αλλά και τη διαμόρφωση του κανονισμού μεταθέσεων.  Τέτοια μελέτη δυστυχώς δεν προβλέπεται.

  • Το νομοσχέδιο δημιουργεί πυροσβέστες 2 ταχυτήτων. Για τους πολλούς (9.623 πυρονόμους- αρχιπυροσβεστες και πυροσβέστες) υπάρχουν μόνο 4 κλιμάκια εξέλιξης πράγμα που σημαίνει την έλλειψη ευκαιριών και κινήτρων εξέλιξης για την συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων. Για τους λίγους, υπάρχουν 13 κλιμάκια αλλά μέσα από διαδικασίες που αφήνουν περιθώρια κομματικών παρεμβάσεων.