Σήμερα και αύριο οι ημερομηνίες – σταθμοί για την εφαρμογή μέτρων ΠΡΙΝ την Πρωτοχρονιά

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η «επέλαση» της παραλλαγής Όμικρον προκαλούν μεγάλη ανησυχία και είναι πολύ πιθανό τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, να τεθούν σε ισχύ πριν την Πρωτοχρονιά. Σχεδόν το 70% των κρουσμάτων της Αττικής είναι παραλλαγή Όμικρον.

Λόγω των εξελίξεων, η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων γίνεται αυτή την ώρα, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει αύριο, Τετάρτη.

Με αυτά τα δεδομένα αλλά και σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν πριν την Πρωτοχρονιά.

Ο υπουργός είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα και επεσήμανε «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα».

«Επικρατεί η Όμικρον γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό. Σήμερα ήδη στην πρωινή εκτίμηση είμαστε άνω των 15.000 που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης».

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση με βάση τα νέα νούμερα που καταγράφονται. «Δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων. Σήμερα και αύριο θα παρακολουθήσουμε τα κρούσματα και θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα που πήραμε αρκούν ή αν θα χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα».

«Έχουμε δύο στοχεύσεις: εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο Τετάρτη στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς», πρόσθεσε o Θάνος Πλεύρης.

«Η μετάλλαξη Omicron είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες», είπε και έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου στους νέους που βγαίνουν να διασκεδάσουν λόγω των ημερών. Για τη διασπορά είπε πως στην Αττική πλέον μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα. «Η Δέλτα δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%», είπε.

«Όταν ξεκινάμε με 15.000 κρούσματα έως τώρα, με αρκετά τεστ, στα 550.000 τεστ, την ώρα που τα χθεσινά κρούσματα ήταν τόσα με 100.000 τεστ, άρα είναι λελογισμένη η αναλογία, όμως είναι κάτι που το εκτιμούμε με προσοχή», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Σχολιάζοντας το γιατί πρέπει να πάμε σε μέτρα νωρίτερα εφόσον η Omicron δεν έχει μεγαλύτερη νοσηρότητα, διευκρίνισε πως δεν είχε αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ από το τέταρτο πανδημικό κύμα. «Ξεκινάμε από ένα υψηλό επίπεδο στις νοσηλείες που μας έχει αφήσει η Δέλτα, κάτι που μας υποχρεώνει να είμαστε προσεχτικοί ώστε να μην φτάσει στα όριά του» είπε και τόνισε για την κατάσταση στις ΜΕΘ ότι κατά βάση ο κόσμος που βρίσκεται εκεί δεν είναι με την Omicron.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο για ένα γενικευμένο lockdown απάντησε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες θα μπορούμε να έχουμε έλεγχο της πίεσης στο σύστημα. «Αν δούμε ότι τα δεδομένα αλλάζουν θα υπάρχει και μεγαλύτερη ένταση των μέτρων, αποκλείοντας όμως γενικευμένες καταστάσεις όπως είχαμε στο παρελθόν» σημείωσε.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, όχι απλά εξετάζεται αλλά σίγουρα στην πορεία θα εφαρμοστεί η επέκταση του μέτρου για την αναμνηστική δόση και συγκεκριμένα θα λογίζονται όλοι, και όχι μόνο οι άνω των 60, ως ανεμβολίαστοι εάν δεν κάνουν την αναμνηστική δόση στο 7μηνο. «Ο προβληματισμός μας σχετίζεται με την αναμνηστική δόση και πώς αυτή θα καταστεί έμμεσα υποχρεωτική, υπό την έννοια ότι αυτός που δεν θα την έχει κάνει μετά το πέρας του 7μηνου, δεν θα έχει τα προνόμια και πλεονεκτήματα που έχουν οι εμβολιασμένοι», συμπλήρωσε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ