Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέφτεται να στηρίξει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την 13η σύνταξη ο ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά να στηρίξει την πρόταση νόμου του ΚΙΝΑΛ για κατοχύρωση της 13ης σύνταξης

Στην υπερψήφιση της πρότασης νόμου που για τη θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, προσανατολίζεται η Κουμουνδούρου.

Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν η σχετική πρόταση έρθει στη Βουλή, ωστόσο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ήδη με νόημα πως «πρόβλεψη της δικής μας κυβέρνησης υπήρξε η θεσμοθέτηση της 13 σύνταξης, που την παίρνει πίσω η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί να μην τη στηρίξουμε;». Τυχόν στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΙΝΑΛ από την Κουμουνδούρου, πάντως, θα αποτελεί και μια ενέργεια που ίσως σηματοδοτεί ένα νέο κλίμα στις σχέσεις των δυο κομμάτων ή, καλύτερα, το σπάσιμο των πάγων των δυο πλευρών και θα αποτελεί γενναία κίνηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ΚΙΝΑΛ αποδίσει ευθύνες και στη δική του κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχει συζητήσει στα αρμόδια συλλογικά του όργανα και το ενδεχόμενα να καταθέσει ο ίδιος πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό, πρόταση στην οποία θα περιέχονται οι δικές του θέσεις, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα είναι απολύτως ανακόλουθη. Άλλωστε, ο αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό για τις εργασίες σχέσεις, ευελπιστώντας πως τελικά θα πραγματοποιηθεί η σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Η πρόταση νόμου του ΚΙΝΑΛ

Όπως σημειώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, η πρόταση νόμου που κατέθεσε για την 13 σύνταξη στοχεύει:

α) Στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τη μερική αποκατάσταση των σημαντικών περικοπών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας.

β) Στην αποστολή ισχυρού μηνύματος στην ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή έστω οικονομική ανάκαμψη συνδέεται με την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, το οποίο αποτελεί για εμάς τους Σοσιαλδημοκράτες, επένδυση στον άνθρωπο και την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

γ) Στην επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης σε μόνιμη βάση από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς την προϋπόθεση των ματωμένων υπερπλεονασμάτων και της υπερφορολόγησης.

Advertisement

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου σημειώνεται ότι, «ο οικονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2004-2009 διαμόρφωσε για τη χώρα έναν εφιάλτη χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτήθηκαν επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σημαντικό μέρος αυτών των μέτρων επωμίσθηκαν οι συνταξιούχοι της πατρίδας μας, το εισόδημα των οποίων περικόπηκε είτε με μειώσεις συντάξεων είτε με την περικοπή αρχικά και την κατάργηση στη συνέχεια των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας (περικοπές οι οποίες έχουν κριθεί από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές). Πλέον τούτων, συνεπεία του 3ου αχρείαστου Μνημονίου, που προκάλεσε η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι συνταξιούχοι της χώρας μας υπέστησαν αφενός δραματικές μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους καθώς και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω κυρίως του νόμου 4387/2016 αφετέρου την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μία αξιοπρεπή διαβίωση των χαμηλοσυνταξιούχων».

Με το (μοναδικό) άρθρο, προτείνεται η επαναχορήγηση μόνιμης 13ης σύνταξης για κάθε έτος, αρχής γενομένης από το 2020 σε όλους τους συνταξιούχους και στους λαμβάνοντες επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία από τον ΕΦΚΑ, αλλά και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ. Η 13η σύνταξη είναι πλήρης, δηλαδή αντιστοιχεί στο ύψος της σύνταξης ή του επιδόματος που λαμβάνει κατά την 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ο συνταξιούχος και καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ, αντίστοιχα. Παράλληλα, προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να ρυθμιστεί κάθε λεπτομερειακό ζήτημα που απαιτείται για την εφαρμογή του άρθρου. Τέλος, καταργείται το άρθρο 120 του ν. 4611/2019, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χορήγησε προεκλογικό επίδομα αντί της πλήρους κανονικής 13ης σύνταξης.

Με αυτό το άρθρο, «το Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζει σε συμβολικό επίπεδο τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθησαν τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας και επιδιώκει την εν μέρει αποκατάσταση των αγοραστικών δυνατοτήτων και του βιοτικού επιπέδου τους. Αποτελεί, τέλος, η νομοθετική αυτή πρόταση σοβαρό σήμα προς όλη την ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή αποκατάσταση της “κανονικότητας” και η έστω μικρή αύξηση του πλούτου της χώρας διοχετεύεται προς άρση αδικιών και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ενισχύοντας της κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη».