Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ.Παραστατίδης για την υπόθεση Γεωργίου: “κανείς δεν δικαιούται να παραγράψει ή να εργαλειοποιήσει την ιστορική αλήθεια”

Published

on

Σχετικά με την υπόθεση Γεωργίου τοποθετήθηκε ο Στέφανος Παραστατίδης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

“…κανείς δεν δικαιούται να παραγράψει ή να εργαλειοποιήσει την ιστορική αλήθεια” τονίζει ο κ.Παραστατίδης.

Η ανάρτηση του Στέφανου Παραστατίδη:

*Η υπόθεση Γεωργίου

Η πολιτική δεν είναι μονάχα οι ιδέες αλλά και οι άνθρωποι που θα τις υπηρετήσουν. Και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γίνονται σημαίες -οι σημαίες μας. Και μία τέτοια περίπτωση είναι ο Ανδρέας Γεωργίου και η δικαστική έκβαση της υπόθεσής του. Διότι στο πρόσωπό του αναμετριέται η αλήθεια με το ψέμα, το δίκαιο με το συμφέρον, η ευθύνη με τον αριβισμό.

Παραθέτω επιγραμματικά κάποια στοιχεία (Α+Β) από την περίφημη υπόθεση Γεωργίου (την εξαιρετική έρευνα έχει κάνει η κα Μιράντα Ξαφά -1ο σχόλιο). Και το κάνω διότι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας δεν είναι το ψέμα αλλά η λήθη.

Α) Τα γεγονότα

Advertisement
  • Στις 4 Οκτ 2009 η ΝΔ έχασε τις εκλογές και παρέδωσε μία χώρα χρεοκοπημένη, έχοντας αποκρύψει από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, τους πολίτες της χώρας και τις αρχές της Ε.Ε. τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία.
  • Στις 19 Οκτωβρίου 2009, ο υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου πηγαίνει στην πρώτη του συνεδρίαση του Eurogroup και αναφέρει ότι πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας εκείνη τη χρονιά ίσως φτάσει στο 12,5% του ΑΕΠ, ποσοστό υπερδιπλάσιο από την πρόβλεψη του ελλείμματος που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στις αρχές Οκτωβρίου αλλά και τέσσερις φορές πάνω από το 3%, που αποτελεί το ανώτατο όριο που έχει τεθεί από τους κανόνες της Ε.Ε.
  • Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup, o πρόεδρος Γιούνκερ είπε: «Το παιχνίδι τελείωσε. Χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία». Η αποκάλυψη οδήγησε σε αύξηση των spreads, ενώ ως συνέπεια οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια», πυροδοτώντας την ελληνική κρίση.
  • Η ελληνική στατιστική υπηρεσία μέχρι τότε υπαγόταν στο υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει ότι θα διαχωριστεί για να αποτελέσει ανεξάρτητο φορέα, ενώ θα διοικούνταν από έναν επαγγελματία στατιστικολόγο χωρίς κομματικές εξαρτήσεις. Ο κ. Γεωργίου ανέλαβε χρέη Προέδρου της μόλις ανεξαρτητοποιημένης ΕΛΣΤΑΤ στις 2 Αυγούστου 2010, τρεις μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος προσαρμογής.

Β) Η μεθόδευση
Τα προβλήματα ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι ακόλουθες -συνδεδεμένες μεταξύ τους- υποθέσεις που αφορούσαν τον κ. Γεωργίου ήταν οι εξής:
α. Μία Ποινική υπόθεση ξεκίνησε το 2011 που αφορούσε στη δήθεν ψευδή βεβαίωση που προέκυψε από το τεχνητό «φούσκωμα» του ελλείμματος και του χρέους του 2009, προκαλώντας έτσι μεγάλη ζημία στο ελληνικό κράτος και στους Έλληνες πολίτες.
β. Μία δεύτερη ποινική υπόθεση για την ίδια κατηγορία ανοίχτηκε από την Εισαγγελέα Εφετών Ξένη Δημητρίου το 2016, αρκετά χρόνια αργότερα.
γ. Μία ποινική υπόθεση ξεκίνησε το 2011 για δήθεν παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν αναζήτησε την έγκριση των αναθεωρημένων στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους το 2009 και των προηγούμενων ετών, από το συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ πριν αυτά αποσταλούν στην Εurostat.
δ. Ποινικές υποθέσεις ξεκίνησαν το 2013 που αφορούσαν δήθεν μοχθηρές προθέσεις του πίσω από την απόπειρά του να υπογραφούν συμφωνίες εμπιστευτικότητας από το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ ώστε να τηρείται το απόρρητο των στοιχείων (ιδιωτικών και επιχειρηματικών) που συγκέντρωνε η αρχή, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της ευρωπαϊκής στατιστικής.
ε. Ποινική δίωξη το 2014 για συκοφαντική δυσφήμιση κατόπιν μήνυσης από τον κ. Στρόμπλο, ο οποίος είχε συμβάλει στην κατάρτιση των αναξιόπιστων στατιστικών στοιχείων πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Γεωργίου.
στ. Αστική υπόθεση ξεκίνησε το 2014 από τον ίδιο ενάγοντα για συκοφαντική δυσφήμιση.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2012, Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής συγκλήθηκε ώστε να ερευνηθεί αν ήταν τεχνητό το «φούσκωμα» του ελλείμματος και για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Η Επιτροπή δεν εντόπισε ούτε τεχνητό «φούσκωμα» του ελλείμματος, ούτε λάθη και ανακρίβειες στην εφαρμογή της μεθοδολογίας της Eurostat ούτε και παρεμβάσεις στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ.

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να αποσύρει τη συγκεκριμένη κατηγορία το 2015, ωστόσο ο Άρειος Πάγος διέταξε να ανοίξει ξανά η υπόθεση δύο φορές, το 2016 και το 2017. Τον Μάρτιο του 2019 ο κ. Γεωργίου απαλλάχθηκε για τρίτη και τελευταία φορά.
Πρακτικά, κάθε φορά που η έρευνα έμπαινε στο αρχείο, κάθε φορά ένας νέος δικαστικός με ζήλο στην πεποίθηση του πόσο υπερούσιος λαός είναι οι Έλληνες, άνοιγε την υπόθεση ξανά, με μια νέα παραγγελία.

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε αθωωτικές αποφάσεις, αγνοώντας την επιστήμη, δηλαδή τη μεθοδολογία για την παραγωγή στατιστικών στοιχείων, τα οποία εγκρίθηκαν από την Eurostat, και βέβαια συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σήμερα.
Ο κ. Γεωργίου έχει απαλλαχθεί από την κατηγορία της σκόπιμης παραχάραξης των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009. Ωστόσο, αστικό πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για «απλή δυσφήμιση», επειδή υπερασπίστηκε τα διορθωμένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009, όπως απαιτούν οι κανονισμοί στατιστικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο ακόμα υποθέσεις να τον ταλαιπωρούν.

Γ) Συμπεράσματα
Στην περίπτωση Γεωργίου εμπλέκεται μέρος του πολιτικού συστήματος και της Ελληνικής Δικαιοσύνης, το οποίο οδήγησε έναν έντιμο δημόσιο λειτουργό σε εξοντωτικές και αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες, προκαλώντας μάλιστα έντονες διεθνείς αντιδράσεις.
Ο άνθρωπος αυτός κόντεψε να χρεωθεί τη χρεοκοπία της χώρας και αποτέλεσε το εξιλαστήριο θύμα δύο κυβερνήσεων, αυτής της ΝΔ που προσπάθησε να μετακυλίσει ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας και εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησε να τεκμηριώσει τη θεωρία του αντιμνημονίου, πάνω στην οποία βασίστηκε για να καταλάβει την εξουσία.
Ενόσω η περιπέτεια του κου Γεωργίου συνεχίζεται στα δικαστήρια, το υπεύθυνο κόμμα για την τότε χρεοκοπία κυβερνά ξανά τη χώρα ενώ το κόμμα που εξαπάτησε και δίχασε τον ελληνικό λαό διεκδικεί την επάνοδό του στην εξουσία.

Καταλήγοντας, κανείς δεν δικαιούται να παραγράψει ή να εργαλειοποιήσει την ιστορική αλήθεια. Πέρα από την απονομή δικαιοσύνης, είναι αυτή που μπορεί να μας αποτρέψει από την επανάληψη εθνικών λαθών.

Advertisement