ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα τέλη Μαϊου στη Βουλή το “αντί”-εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη!
Οι μέχρι στιγμής θέσεις των κομμάτων προϊδεάζουν για μία έντονη κοινοβουλευτική συζήτηση. Θυμίζουμε ότι κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το Μέρα 25.
Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση που παρείχε σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης, στο νομοθέτημα θα περιέχεται μια σειρά διατάξεων που θα σχετίζονται με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Με βάση αυτές, θα μπορεί να υπογράφεται ατομική σύμβαση ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο. Η σύμβαση θα επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει περισσότερες ώρες κάποιες ημέρες, με αποτέλεσμα να αποκτά μία εργάσιμη λιγότερη μέσα στη βδομάδα, είτε να έχει μεγαλύτερη άδεια ή ρεπό. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός: «αν μια μητέρα θέλει να δουλεύει μερικές ώρες παραπάνω την εβδομάδα για να βλέπει τα παιδιά της την Παρασκευή κανένας υπουργός δεν μπορεί να της πει ότι θα δουλεύει ακατέβατα πέντε μέρες για να τηρήσουμε μερικά δόγματα».
O υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι: «συστήνεται στα πρότυπα της ΑΑΔΕ η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Έργο της θα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, η έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης και παράνομης παρενόχλησης των εργαζομένων καθώς και η συμφιλίωση και η επίλυση των εργατικών διαφορών. Τα πρόστιμα σε τυχόν παραβάσεις θα επιβάλλονται ταχύτητα, δίχως ακρόαση του εργοδότη».
Το νομοσχέδιο προχωρά στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην οποία περιλαμβάνονται αυστηρές κυρώσεις στον εκάστοτε εργοδότη που δεν λαμβάνει τα πρόσφορα μέτρα προκειμένου να προστατέψει τους εργαζόμενους του. Παράλληλα, απαγορεύεται η απόλυση και η δυσμενής μεταχείριση των θιγόμενων ενώ συστήνεται τμήμα στην επιθεώρηση εργασίας προκειμένου να παρακολουθούνται φαινόμενα βίας και παρενόχλησης.
Όσο για το θέμα της Κυριακάτικης αργίας, αυτή καταργείται γενικά αλλά επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους παρακάτω κλάδους: Κούριερ, δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών, παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού, logistics, κέντρα κοινών υπηρεσιών, επιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, επιχειρήσεις μεταλλίων και σκυροδέματος καθώς και data centers.
Πηγή: Vouliwatch.gr