ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταρακά για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη: Tο πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» του κ.Μητσοτάκη βούλιαξε στις λάσπες.
Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και κάτω από την πίεση των αυξανόμενων κινητοποιήσεων, ο για μήνες εξαφανισμένος Πρωθυπουργός και ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης βγήκαν να υποσχεθούν νέα μέτρα – ψίχουλα προς τους αγρότες.
Σε μια επιχείρηση συγκάλυψης της κυβερνητικής ανεπάρκειας και με την ελπίδα να σπάσουν τα αγροτικά μπλόκα, ακούσαμε αρχικά σε γενικές γραμμές ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Τότε γιατί ξεσηκώνονται από άκρο σε άκρο της χώρας οι αγρότες;
Ο κ. Μητσοτάκης τις μονές μέρες παίζει τον ρόλο του «καλού», και τις ζυγές στέλνει τα ΜΑΤ με χημικά και κροτίδες κρότου λάμψης να σπάσουν τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των αγροτών, όπως συνέβη στη συγκέντρωση των αγροτών, στον Πλατύκαμπο Λάρισας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Αυγενάκης, ο πλέον αποτυχημένος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, προκλητικά και κυνικά μιλάει για «κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις».
Το όλο πρόβλημα είναι βαθιά δομικό. Υπάρχει θέμα τόσο στον επιτελικό/εποπτευτικό ρόλο του Υπουργείου, όσο και στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής, με την έλλειψη συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης. Συγκεκριμένα, οι αγρότες είδαν την καταστροφή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και για να μην τη χρεωθούν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αυγενάκης, κατηγόρησαν για τα πάντα τον ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγώντας σε παραίτηση τον Πρόεδρο του.
Και ρωτάμε: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδίασε την κοινή αγροτική πολιτική; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν νομοθετεί, απλώς υλοποιεί τις Υπουργικές αποφάσεις και τις λοιπές κανονιστικές πράξεις. Η θεσμική ευθύνη, η επίβλεψη αλλά και η καθοδήγηση του Οργανισμού βαραίνουν αποκλειστικά το Υπουργείο. Ταυτόχρονα, η προχειρότητα της αγροτικής πολιτικής και οι αρνητικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ, που σχεδιάστηκε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο, είναι πλέον εμφανείς.
Ακόμα πιο προκλητικός όμως εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός απέναντι στους πληγέντες του αγροτικού κόσμου από τις φθινοπωρινές πλημμύρες. Ισχυρίστηκε γενικά και αόριστα πως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να βρεθούν λύσεις, παραδέχτηκε πως «πιθανόν» έγιναν λάθη και καθυστερήσεις, ωστόσο μίλησε για «επάρκεια και αυταπάρνηση» των αρχών, που έσωσαν ζωές.
Η αλήθεια είναι μία: Tο πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» του βούλιαξε στις λάσπες. Δεν παραδέχεται ότι υπήρξαν ανεπαρκείς και καθυστέρησαν εγκληματικά στην περίπτωση της Θεσσαλίας και του Daniel. Αλλιώς δεν θα είχαμε τέτοια πρωτοφανή καταστροφή στις καλλιέργειες των αγροτών.
Πέντε μήνες μετά την τεράστια καταστροφή, υποστήριξε ανερυθρίαστα πως όσα έκανε η κυβέρνηση σε κατασκευές, στέγαση και υποδομές έγιναν «πολύ γρηγορότερα από ό,τι έχει γίνει ποτέ». Παρότι υπάρχουν πλημμυροπαθείς, που δεν έχουν λάβει ακόμα και σήμερα την πρώτη αρωγή, ενώ ορισμένοι μάλιστα δεν έχουν πάρει ούτε τα χρήματα για τα ζώα που έχασαν.
Ο ίδιος βέβαια συνεχάρη προκλητικά την ηγεσία του ΕΛΓΑ γιατί όπως είπε την προηγούμενη τετραετία επιτάχυνε τη διαδικασία των αποζημιώσεων. Ο ΕΛΓΑ που όλοι οι αγρότες ξέρουν πόσο καθυστερεί στις αποζημιώσεις, θέμα το οπίο επανειλημμένα έχουμε θίξει ως κόμμα.
Όσον αφορά τα μέτρα αρχικά που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες, σημειώνουμε ότι με ασπιρίνες δεν περνάει η πολύ μεγάλη κρίση του αγροτικού τομέα. Και αυτό, γιατί:
- Καμιά ουσιαστική λύση δεν δίνει η κυβέρνηση για να προστατέψει τον μόχθο των αγροτών, για να μειώσει το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και τις τιμές που επιβάλλουν εκβιαστικά οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος του και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης
- Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφθούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, πόσο μάλλον για να έχουν εισόδημα και να ζήσουν τις οικογένειές τους οι αγρότες
- Σχετικά με την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία για 2 χρόνια αναστέλλεται η πληρωμή στο αγροτικό ρεύμα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, απλώς η εξόφληση της φορτώνεται παραπίσω
- Δεν γνωρίζουμε το τελικό ποσό των αποζημιώσεων στη φυτική παραγωγή, καθώς δεν μας το λένε ξεκάθαρα
- Ακούσαμε έπειτα ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μιλάμε για 5 μήνες μετά. Μέχρι τότε, πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Με υπομονή, όπως απάντησε σε ερώτηση της βουλετού του ΠΑΣΟΚ Χριστίνας Σταρακά ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης στη Βουλή; Χρειάζεται αμεσότητα, ταχύτητα, σε 5 μήνες δεν ξέρουμε ποιος ζει ποιος πεθαίνει που λέει ο λόγος
- Μπαίνουμε ξανά στην άνοιξη, θα χρειαστεί να σπαρθούν ξανά κάποιες καλλιέργειες και οι αγρότες θα χρειαστούν ρευστότητα, από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;
Από εκεί και πέρα, από τη σημερινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, μόνο 2 μέτρα συγκρατούμε επί της ουσίας από όσα ακούστηκαν. Την έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στα αγροτικά τιμολόγια από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024. Φαίνεται ότι η ΝΔ πήρε ένα μικρό μάθημα από το προηγούμενο έτος.
Σε γενικές γραμμές ωστόσο, άνθρακες ο θησαυρός. Καθόλου τυχαία, τα μέτρα όχι μόνο δεν άμβλυναν τις αντιδράσεις, αλλά αντίθετα όξυναν το κλίμα με τους αγρότες της Θεσσαλίας να κάνουν λόγο για εμπαιγμό. Οι βιοπαλαιστές της υπαίθρου θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και δεν πρόκειται να σταματήσουν άμα δεν δούνε αυξήσεις στις τσέπες τους, άμα δεν ακούσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης καθώς και ολοκληρωμένες πολιτικές που δεν θα υποβιβάζουν τη δουλειά και τον μόχθο τους. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ, ως ιστορικός αρωγός των δικαιωμάτων του αγροτικού κόσμου, θα σταθεί εκεί που πραγματικά χτυπάει η καρδιά της ελληνικής κοινωνίας, δίπλα στους εκπροσώπους των αγροτών, διεκδικώντας την πλήρη δικαίωση του συνόλου του παραγωγικού ιστού της χώρας.