Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παραστατίδης: «Στο Κίνημα Αλλαγής, προχωράμε όλοι μαζί. Και στα εύκολα ΚΑΙ στα δύσκολα»

Published

on

Στ. Παραστατίδης: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια δημοκρατική αναζωογόνηση της κομματικής μας βάσης»

Ουσιαστικές απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν τόσο το ΚΙΝ.ΑΛ όσο και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, δίνει με συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική», ο γραμματέας οργανωτικού του Κινήματος κ. Στέφανος Παραστατίδης.
Ο κ. Στ. Παραστατίδης, χωρίς διάθεση για ωραιοποιήσεις, θέτει στην πραγματική τους βάση θέματα που αφορούν εσωκομματικά και οργανωτικά το ΚΙΝ.ΑΛ., αναφέρεται στους πρόσφατους «κλυδωνισμούς» που επέφερε το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, στο άνοιγμα που επιχειρείται προς την κοινωνία, στο μεγάλο διακύβευμα για το μέλλον της παράταξης, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα και την καλεί να λάβει υπόψη τις προτάσεις του κινήματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

•Ο Γραμματέας Οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το “πολύκροτο” νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και την στάση του Γ.Παπανδρέου-Χ.Καστανίδη:
Κανένα αγεφύρωτο χάσμα, όπως τουλάχιστον προέκυψε και από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. Κατά τη συνεδρίαση δόθηκε η ευκαιρία στους βουλευτές να τοποθετηθούν και να διατυπώσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, μέσα σε ένα κλίμα διαλόγου και κατανόησης. Η κα Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα διαγραφής, πολλώ δε μάλλον όταν αυτό αφορά σε έναν πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό του κόμματος και έθεσε εμφατικά το περίγραμμα της πολιτικής ενότητας. Θεωρούμε προφανές ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί, στα εύκολα και στα δύσκολα. Κάποιοι ίσως επιθυμούν να έχουμε προβλήματα και μάλιστα, κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να αναδείξουν ακόμη και ανύπαρκτες έριδες· εμείς, όμως, έχουμε λύσει τα εσωτερικά μας ζητήματα και προχωράμε παρακάτω ακόμη πιο ενωμένοι.
Για τις “2 τάσεις” στα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής:
Το Κίνημα Αλλαγής το 2017 συστάθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει σταδιακά έναν ευρύχωρο και μεγάλο πολιτικό χώρο, μέσα στον οποίο θα αναπτύσσονται ελεύθερα και ακηδεμόνευτα διακριτά ρεύματα ιδεών, όπως συνέβαινε παλαιότερα και με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η βασική μας φιλοσοφία και παραμένει στο DNA της δημοκρατικής παράταξης. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής, σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, δεν διέρχεται κρίση ταυτότητας. Και αν ρωτήσετε ένα μέλος του Κινήματος Αλλαγής για το ποιο κόμμα ευθύνεται για τη χρεοκοπία του 2009, ή πόσο ήταν το έλλειμμα του 2009, ή αν ορθά ο Ανδρέας Γεωργίου παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη για δήθεν δόλιο φούσκωμα του ελλείμματος του 2009 ή αν ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν μία σωστή ή όχι επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν θα βρείτε ούτε ένα με διαφορετική άποψη. Δεν είμαι σίγουρος ότι το ίδιο συμβαίνει στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση και για να έρθω στο σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής, με απόφαση Συνεδρίου έχει επιλέξει την αυτόνομη πορεία, τόσο έναντι της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή δεν είναι μία τακτική εφήμερη προσέγγιση αλλά μία στρατηγική επιλογή την οποία θα υπηρετήσουμε χωρίς αποκλίσεις. Έχουμε αποφασίσει ότι πολιτευόμαστε με όρους αρχών και όχι με όρους ετεροπροσδιορισμού. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε ούτε περισσότερο συμπαθείς, ούτε περισσότερο αντιπαθείς στους πυλώνες του όψιμου δικομματισμού, όπως σήμερα εκφράζεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσω μάλλον όταν αυτό που μας ενώνει δεν είναι να πιάσουμε γρήγορα ένα στασίδι στην εξουσία, αλλά να την αλλάξουμε προς όφελος της δημοκρατίας και των θεσμών. Στο αίτημα για αυτόνομη πορεία, έναντι στις δύο όψεις του αντιμνημονίου που κυβέρνησαν και έβλαψαν διαδοχικά τη χώρα υπάρχει στοίχιση και στράτευση όλων των μελών και στελεχών του Κινήματος Αλλαγής.
• O κ.Παραστατίδης ερωτήθηκε για την επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ και το πολιτικό διακύβευμα εν όψει της Συνδιάσκεψης:
Το ζητούμενο για το Κίνημα Αλλαγής σήμερα είναι να αποτελέσει την αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, από τη στιγμή που ξέσπασε στη χώρα μας η πανδημία του κορωνοϊού, το Κίνημα Αλλαγής είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Με υπεύθυνη στάση, με διαρκείς προτάσεις, αλλά και με δομική αντιπολίτευση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη το Κίνημα Αλλαγής αποδεικνύει καθημερινά ότι η αντιπολίτευση δεν είναι ζήτημα ποσοστών ή επικοινωνιακών τεχνασμάτων, αλλά ζήτημα πραγματικής πολιτικής πρότασης. Μόλις πριν από λίγες ημέρες βγάλαμε ως κόμμα έναν πλήρη και λεπτομερή απολογισμό για τον έναν χρόνο της κυβέρνησης, μία εξαιρετική δουλειά που έγινε κατόπιν στενής συνεργασίας των τομέων πολιτικής του κόμματός μας και της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Για την εκπόνησή του συνεργάστηκαν εκατοντάδες άξια στελέχη του Κινήματός μας, τα οποία κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγει αυτός ο απολογισμός, που συνοψίζεται σε αυτό που είπε η πρόεδρος, ότι «ένας χρόνος Μητσοτάκη είναι ένας χρόνος συντήρησης». Προσπαθούμε με τις προτάσεις μας και την εν γένει παρουσία μας στον δημόσιο βίο να χτίσουμε και πάλι δεσμούς εμπιστοσύνης με ευρεία κοινωνικά στρώματα που δεν ξεγελιούνται από την επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης και δεν συγκινούνται από τις άναρθρες κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθούμε με τις δυνάμεις μας να πετύχουμε την επανάσταση που έχει ανάγκη σήμερα το πολιτικό μας σύστημα: Την επιστροφή της ηθικής στην πολιτική και όχι την ποδηγέτησή της τελευταίας από ψεύτικες ρητορίες περί «ηθικού πλεονεκτήματος» που κηλιδώνονται μέσα από υπόγειες διαδρομές, αφανείς διευθετήσεις και σκοτεινά ντηλ.
•Ο Γραμματέας οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την διαρκή και συνεχή εξωστρέφεια που παρατηρείται στο Κίνημα Αλλαγής: 
Θα σας απαντήσω με ένα προσωπικό παράδειγμα. Προ μηνός περίπου, ξεκινήσαμε τηλεδιασκέψεις με σχεδόν όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές του Κινήματος Αλλαγής ανά την επικράτεια. Περιττό να σας πω ότι ξεκινούσαμε από το πρωί και τελειώναμε αργά το βράδυ. Δεν φαντάζεστε πόσο αναζωογονητικό ήταν αυτό για μένα προσωπικά, αλλά και για το Κίνημά μας συνολικά, να ακούς τις απόψεις των συντρόφων από όλη την Ελλάδα για το παρόν και το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής, για τις θέσεις και την ευρύτερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει από δω και μπρος. Επιπλέον, εδώ και ένα διάστημα το Κίνημα Αλλαγής διεξάγει θεματικές τηλεδιασκέψεις με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και ειδικών στην πορεία προς την Συνδιάσκεψη του Σεπτεμβρίου. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η συζήτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, προτελευταίο η συζήτηση για τη τηλεργασία, την πολιτική προστασία κ.ο.κ. Αν δει κανείς τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτές, μέσω live-streaming, που φτάνουν πολλές φορές τις μερικές χιλιάδες, θα εκπλαγεί. Αλλά και θα αναγνωρίσει την ανάγκη της βάσης να μιλήσει επιτέλους πολιτικά, πέρα από τακτικισμούς και τσιτάτα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποφασίσει να ανοίξει διάλογο με την κοινωνία και να ακούσει τις απόψεις, τις αγωνίες, τις προτάσεις της για ζητήματα που την απασχολούν, χωρίς δογματισμούς και αυθεντίες. Είμαστε ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός που παράγει καθημερινά πολιτική κι αυτό αποτελεί για εμάς κατάκτηση. Σε συνδυασμό με τις περιοδείες που έχουν ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα και με τη συμμετοχή της προέδρου, επιδιώκουμε την αποκέντρωση και την επιστροφή της πολιτικής. Κι αυτή την επιλογή η βάση την έχει ήδη αγκαλιάσει.

 

• Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το “άνοιγμα στη Νεολαία” απο το ΚΙΝΑΛ: 
Την περασμένη εβδομάδα έγινε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη η 1η συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής για το συνέδριο της νεολαίας. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Ένα προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν νοείται δίχως το δυναμικότερο κομμάτι του, τη νεολαία. Έχει αποφασιστεί να προχωρήσουμε με τις οργανωτικές διαδικασίες, έχοντας όμως ένα σαφές ιδεολογικό πλαίσιο που θα περιβάλλει κάθε μας οργανωτική δράση. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι να αποκτήσουμε ακόμη μία κλειστή οργανωτική δομή μέσα στο κόμμα, με την οποία θα ασχολούνται οι λίγοι και οι μυημένοι.Το ζητούμενο είναι να συστήσουμε μία Νεολαία παρεμβατική στο κόμμα και την κοινωνία, η οποία δεν θα είναι πιστή αντανάκλαση των χρόνιων παθογενειών του κομματικού μας συστήματος, αλλά προωθητική δύναμη αλλαγής και ανατροπής των συσχετισμών. Επιδιώκουμε την επανασύνδεσή μας με το δυναμικότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, μιας γενιάς όμως που τα τελευταία δέκα χρόνια υπέστη πολλά λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων που γνώρισε η πατρίδα μας. Θέλουμε μέσω της Νεολαίας να δώσουμε και πάλι προοπτική σε μία γενιά που είδε έννοιες όπως «αξιοκρατία» και «διαγενεακή δικαιοσύνη» να καταπατώνται συστηματικά, αποθαρρύνοντας τη συμμετοχή και ενθαρρύνοντας τις τάσεις αναχώρησης και ιδιώτευσης. Τα πρώτα δείγματα σε αυτή την προσπάθεια είναι θετικά και θα φροντίσουμε το επόμενο διάστημα να τα πολλαπλασιάσουμε. Θέλουμε τους νέους ανθρώπους χειραφετημένους από κάθε μορφή εξάρτησης και υποταγής. Θέλουμε νέους ανθρώπους ελεύθερους και ακηδεμόνευτους που διεκδικούν και συμμετέχουν. Δεν πιστεύουμε σε «χαμένες γενιές», δεν πιστεύουμε σε χαμένες ευκαιρίες. Είμαστε εδώ για να τις δημιουργήσουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω εδώ, από την εφημερίδα σας.
• Για την ανάδειξη νέων οργάνων του ΚΙΝΑΛ:
Πράγματι, η πανδημία μάς εγκλώβισε στο θέμα των εσωκομματικών μας οργανωτικών διεργασιών. Λαμβάνουμε υπόψη και στεκόμαστε με υπευθυνότητα απέναντι στη συγκυρία, όπως επίσης είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική αναζωογόνηση της κομματικής μας βάσης, αμέσως μόλις μας δοθεί η ευκαιρία. Ελπίζω να μας το επιτρέψει πολύ σύντομα ο ιός, αυτό πρωτίστως εύχομαι για τη χώρα μας που πλήττεται καίρια εν μέσω καλοκαιριού στον τομέα του τουρισμού.
• Ο Στέφανος Παραστατίδης σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα “Εθνικά θέματα” και την στρατηγική της κυβέρνησης απάντησε:
Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση κινείται χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική. Μετά τη σύναψη του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου στα τέλη του 2019, προσπαθεί να προλάβει εξελίξεις και τετελεσμένα. Προφανώς και χαιρετίζουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία, καθώς και τον ενεργό διάλογο με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά αυτά δεν αρκούν. Η Τουρκία υλοποιεί βήμα προς βήμα τη δική της στρατηγική, την ίδια ώρα που η Ελλάδα δείχνει ακόμα να μην έχει καταλάβει τι θέλει. Επανειλημμένα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έχει ζητήσει από το πρωθυπουργό σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, έτσι ώστε να καθοριστεί η εθνική στρατηγική και οι κόκκινες γραμμές της χώρας. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, όσο η Ελλάδα δείχνει να μην έχει μία ξεκάθαρη στάση, τόσο δίνεται η δυνατότητα στον Πρόεδρο Ερντογάν να «τεστάρει» τις διπλωματικές αντοχές μας, με έσχατο παράδειγμα την απαράδεκτη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία, ένα σύμβολο του χριστιανισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί. Εφόσον η Ελλάδα είχε διαμορφώσει ομόθυμα και ολόψυχα μία εθνική στρατηγική απέναντι στη Τουρκία, τόσο περισσότερο υπολογίσιμη θα ήταν σε εταίρους και συμμάχους, οι οποίοι για την ώρα μένουν σε επίπεδο λεκτικής καταδίκης και μόνο. Να ξεκαθαρίσω στο σημείο αυτό κάτι: Το ότι θέλουμε αποφασιστική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας, δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε λογικές τύπου «να πάρουμε την Πόλη» ή να «βυθίσουμε τουρκικές φρεγάτες». Απέναντι σε έναν δύστροπο και απρόβλεπτο γείτονα απαιτείται συνεχής διάλογος, πάνω όμως σε καθαρές θέσεις που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα, με όρους υπευθυνότητας και όχι αλλοφροσύνης. Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για εμπόριο πατριωτισμού, αλλά για υπεύθυνη διεκδίκηση των εθνικών δικαίων. Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ένα πατριωτικό κόμμα που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας με κάθε τρόπο και χωρίς εκπτώσεις, πάντα βεβαίως με κυρίαρχο το αίσθημα ευθύνης στο λόγο μας και στις δράσεις μας.
Σχετικά με την “επόμενη μέρα” της πανδημίας του κορονωιού:
Πολύ σωστά επισημαίνετε τη διάκριση ανάμεσα στη «μετά κορωνοϊό» και τη «μετά εγκλεισμό» περίοδο. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, συμμετείχαμε ενεργά με ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις κατά τη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας και συμβάλαμε κατά το μέγιστο δυνατό, από τη θέση της αντιοπολίτευσης, στην επιτυχή αντιμετώπιση του ιού. Είμαστε, ωστόσο, επιφυλακτικοί για τη διαχείριση στη «μετά εγκλεισμό» περίοδο, όπου τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε και πάλι τα κρούσματα να αυξάνονται. Δυστυχώς η ίδια η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα της χαλάρωσης και της επανάπαυσης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δημόσιες δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα ότι «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας», ενώ ακριβώς είναι μπροστά μας. Όταν ο απλός πολίτης, που τέθηκε ξαφνικά σε καθεστώς περιορισμών κατά τη διάρκεια του lockdown, βλέπει υπουργούς της κυβέρνησης να μην δίνουν το καλό παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν να τηρήσει τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, όπως είναι η τήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας κ.ο.κ. Καλλιεργήθηκε δυστυχώς η πεποίθηση ότι η περίοδος Μαρτίου-Μαΐου 2020 δεν θα ξανάρθει και ότι με ένα άλμα στον χρόνο θα βρεθούμε στο φθινόπωρο και τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας και όχι τη πανδημίας καθεαυτής. Το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει, βδομάδες πριν, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των περιορισμών ενόψει της τουριστικής περιόδου βρίθει αντιφάσεων και ελλείψεων. Προστατευμένοι είμαστε όταν είμαστε σίγουροι το τι κάνουμε, όταν έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο χωρίς κενά, όταν έχουμε αποφασίσει τις προτεραιότητές μας. Η λογική του «βλέποντας και κάνοντας» εκπέμπει ανασφάλεια και ανησυχία. Γι αυτό καλούμε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη εδώ και τώρα τις προτάσεις μας