ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην σωστή πλευρά της ιστορίας ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας – Στήριξε το ψήφισμα για τη Γάζα
του Άγγελου Γαβρή
Σε μια περίοδο που το αυτονόητο έχει μετατραπεί σε πράξη γενναιότητας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επέλεξε να σταθεί στην πλευρά της ιστορικής ευθύνης. Με την υποστήριξή του στο ψήφισμα για την Παλαιστίνη – ένα ψήφισμα που καλεί στην κατάπαυση του πυρός, την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και την ανθρωπιστική δράση υπέρ της Γάζας – ο Δούκας έδωσε πολιτικό και ηθικό στίγμα, αψηφώντας τη σιωπή και τις ισορροπίες των «ίσων αποστάσεων».
Το ψήφισμα, που κατατέθηκε από τις δημοτικές παρατάξεις της αριστεράς, υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον ίδιο τον Δήμαρχο να δίνει τη θεσμική του συναίνεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δούκας αποδεικνύει πως κατανοεί τη βαθύτερη αποστολή της τοπικής αυτοδιοίκησης: να αποτελεί ανάχωμα στην απανθρωπιά, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις αξίες εκεί που το κεντρικό πολιτικό σύστημα αδρανεί ή υποκρίνεται.
Η Αθήνα, με τη στήριξη αυτού του ψηφίσματος, προστίθεται στις φωνές δεκάδων πόλεων ανά τον κόσμο που ζητούν ειρήνη, δικαιοσύνη και ένα τέλος στη γενοκτονία. Όσοι επέλεξαν την αποχή ή ψήφισαν «λευκό», δεν βρίσκονται σε ουδέτερη ζώνη. Η σιωπή δεν είναι ποτέ ουδέτερη – είναι θέση, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνενοχή.
Η στάση του Χάρη Δούκα είναι μια ηχηρή υπενθύμιση ότι η πολιτική δεν είναι διαχείριση της εικόνας, αλλά πράξη ευθύνης. Κι όταν η ιστορία μετρά ποιοι στάθηκαν στο πλευρό των καταπιεσμένων, το όνομα του Δημάρχου Αθηναίων θα βρίσκεται στη σωστή πλευρά των πραγμάτων.
