Στο 12,4% το ΚΙΝΑΛ – Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός για το “Κέντρο” , η Φώφη Γεννηματά!

Αναστασία Γαλατσοπούλου:

Είχε μια “έκπληξη” η δημοσκόπηση της GPO ,και αυτή δεν ήταν η Φώφη Γεννηματά!

Η Φώφη Γεννηματά έχει αποδείξει εμπράκτως, πως όλο αυτό το διάστημα, η ίδια, έχει λειτουργήσει ως καθοριστικός παράγοντας στην ενότητα του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα ,έκανε κάτι που της δίνει τεράστιο bonus στον χώρο της κεντροαριστεράς μα και του Δημοκρατικού Κέντρου, οδήγησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο εκτός κόμματος! Ας μην αρχίσουμε τα ερωτηματικά και τις προσωπικές επιθέσεις για την επιλογή να μην βάλει στο Επικρατείας τον πρώην Πρόεδρο του κόμματος αφού όπως αποδείχτηκε, το Κίνημα Αλλαγής, μόνο “χαμένο” δεν βγήκε από όλη την ιστορία. . . Οι λόγοι της στην Βουλή των Ελλήνων και οι πολιτικές “τάπες” που μοίρασε το τελευταίο 6μηνο -τουλάχιστον- στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα όποτε δόθηκε ευκαιρία, την καθιστούν σίγουρα, από τους πολιτικούς αρχηγούς, δίκαια, πρώτη δια-κεντρωα πολιτικό στην Ελλάδα που χαίρει δημοφιλίας!

Η “έκπληξη” ήταν ο επίλογος των ευρημάτων της GPO, που δείχνει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ κατά πλειοψηφία να ζητούν στροφή στο κέντρο! Εδώ παραθέτω τα όσα έχει πει σε δημόσια τοποθέτησή του ο αρχισυντάκτης και εκδότης του “The Socialist”, Κος Άγγελος Γαβρής: 

Αυτή η “στροφή” στο κέντρο ως “πόθος” των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ είναι “εύρημα” ή γεγονός;

Τι “ριζοσπαστικό” και σοσιαλιστικό έχει τέλος πάντων αυτό το ρημαδι το “Κέντρο”;

Να σας πω εγώ τι έχει, η μάλλον καλύτερα, τι ΠΑΡΕΧΕΙ: Ασφάλεια. Ασφάλεια και διπλωματία. Η μετριοπάθεια δεν είναι “Κέντρο”. Η Κεντροαριστερά είναι το ζητούμενο, από κεί προέκυψε το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην Ελληνική Δημοκρατία. Προσοχή στο “Κέντρο” , συνορεύει επικίνδυνα με την Δεξιά- ιδίως αν “αφαιρέσεις” το “-αριστερα” από το “Κεντροαριστερά”…

 

Ως έχουσα πιο κεντρώο προφίλ, η Φώφη Γεννηματά έχει τα μεγαλύτερα κέρδη για το κόμμα της καθώς ένα 12,4% των ψηφοφόρων δηλώνουν ως «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να το ψηφίσουν στο μέλλον. Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο που στην ερώτηση αυτή έχει μία άνοδο 4 μονάδων σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, με τη ΝΔ να χάνει 2 μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ 4 μονάδες. 

Έχει ενδιαφέρον ότι σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που καταγράφεται στην συνείδηση των ψηφοφόρων είτε ως «αριστερός» (44%) είτε ως «κεντροαριστερός» (38,2%), η Φώφη Γεννηματά έχει ένα πιο πολυσυλλεκτικό ιδεολογικό προφίλ, που «απλώνεται από την κεντροδεξιά(20,5) στο Κέντρο (44,00) ως την κεντροαριστερά(21,5%). 

Μάλιστα, αυτό έχει αντίκρυσμα και στην ερώτηση για το «ποιο από τα δύο κόμματα θα θέλατε να είναι ο ισχυρός πόλος σρτη χώρα απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη»: ο 49,1% απαντά «το ΚΙΝΑΛ και το 41,4 «ο ΣΥΡΙΖΑ». Φυσικά, το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ πριμδοτείται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ , που το επιλέγουν σε ποσοστό 70,6%. Ωστόσο καταγράφεται και ένα ποσοστό 5,3% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγουν το ΚΙΝΑΛ, όπως και ένα ποσοστό 23,6% ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ισχυρό προοδευτικό πόλο». 

Ακόμα,  κα Γεννηματά κυριαρχεί καθαρά με 48,2% με 37,3% απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση ποιος εκφράζει περισσότερο τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ το ίδιο καταγράφεται και μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν «αριστερή στροφή» από το κόμμα τους και λιγότεροι από το 30% «στροφή στο Κέντρο» – μία εικόνα που αποτυπώνεται και στις εσωκομματικές διαμάχες των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αποδεικνύει και τις δυσκολίες της «διεύρυνσης» προς το κέντρο,την οποία ξεκίνησε μετά από την εκλογική του ήττα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίθετα, το κυρίαρχο αίτημα των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής είναι στροφή προς το Κέντρο (58,8%) , ενώ προς τα αριστερά κοιτάζει μόλις το 21,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ