ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζονται πειθαρχικά παραδείγματα, αλλά σχέσεις εμπιστοσύνης.

Γράφει ο Γαβρής Αγγελος
Το ΠΑΣΟΚ δεν φιμώνει, συζητά – Η υπόθεση Μπατζελή και η ανάγκη για συλλογικότητα
Η πρόσφατη απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ για την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ είναι, και οφείλει να παραμείνει, ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα. Η ελεύθερη έκφραση των μελών του δεν είναι απλώς ανεκτή — είναι θεμέλιο της πολιτικής του ταυτότητας και βασική αρχή από την ίδρυσή του.
Η διαφωνία, ο διάλογος, η κριτική – ακόμη κι αν είναι σκληρή – δεν αποτελούν απειλή για την παράταξη. Αντίθετα, είναι εργαλεία οικοδόμησης μιας ζωντανής, δυναμικής πολιτικής κοινότητας. Οι διαγραφές ή αναστολές, ακόμη και με το επιχείρημα «πολιτικών αστοχιών», δεν έλυσαν ποτέ – και ούτε πρόκειται να λύσουν – πολιτικά προβλήματα.
Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η παράταξη δεν είναι πειθαρχικά παραδείγματα, αλλά σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν είναι σιωπή, αλλά συντροφικότητα και συλλογικότητα στη λειτουργία.
Η πολιτική ενότητα δεν χτίζεται με αποκλεισμούς, αλλά με συμμετοχή. Και το ΠΑΣΟΚ – εάν θέλει να ξαναγίνει ο εκφραστής της κοινωνίας – οφείλει να λειτουργεί πρώτα απ’ όλα με τους δικούς του δημοκρατικούς όρους.