“Στο συρτάρι” παρά τις εκκλήσεις, η σύμβαση του Υπουργείου Παιδείας με τη Cisco

Aκόμα μια φορά, “καθυστερήσεις” ανάλογες χρονικά με την δημοσιοποίηση της γνωστής σε όλους πλέον “Λίστας Πέτσα”, “στιγματίζουν” τις ημέρες διακυβέρνησης ΝΔ. Ένας καμβάς που από “στιγματισμό” αρχίζει και μοιάζει με ψηφιδωτό πια…

Πρόσφατα ακόμα ένα “θολό” ζήτημα που είδε το φως της δημοσιότητας, αυτό του ζητήματος της μέχρι πριν λίγο “αόρατης” σύμβασης με την Pallantir , υποχρεώθηκε σε διαφανειο-ποίηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που έδωσε την σύμβαση .. με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους!

Αυτό φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, την Ν.Κεραμέως και τους συν αυτώ, αφού έχουμε ήδη συμπληρώσει ένα έτος που η τηλεκπαίδευση είναι σε εφαρμογή στην χώρα μας, μα η σύμβαση, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Γεγονός είναι πως τα ερωτηματικά αρχίζουν και πληθαίνουν όσο το Υπουργείο δεν δίνει στην δημοσιότητα την σύμβαση με τη Cisco που κατά τα λεγόμενα έχει παραχωρήσει δωρεάν την εφαρμογή στο Ελληνικό δημόσιο….

Αιτήματα χωρίς ανταπόκριση

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει ζητήσει αρμοδίως τη σύμβαση από το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε για τυχόν παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Δεν την έλαβε ΠΟΤΕ.

Το Υπουργείο παρέδωσε μόνο την DPA σύμβαση, δηλαδή τη σύμβαση που δεσμεύει την Cisco με το Ελληνικό Δημόσιο μόνο για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και όχι τη σύμβαση δωρεάς.

Επίσης, στις 9 Δεκεμβρίου γράφαμε επί λέξει τα εξής: Στη σελίδα 28 (σσ της εκτίμησης αντικτύπου που διεξήχθη από το Εργαστήριο Πληροφορικής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ) υπάρχει λαβράκι. Ο συντάκτης αναφέρει ότι υπάρχουν δύο συμβάσεις δωρεάς (!) αλλά και μία τροποποίηση της δεύτερης (!) η οποία μάλιστα έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Εξαιρετικά. Αν, τελικώς, αποφασίσουν τα κόμματα να επισκεφθούν την κα Κεραμέως στο γραφείο της και ζητήσουν να δουν τη σύμβαση, ποια ακριβώς σύμβαση θα δουν; Την πρώτη, τη δεύτερη ή την τροποποιημένη της 4ης Δεκεμβρίου; Και ποια, τέλος πάντων, από αυτές τις συμβάσεις αναρτήθηκε στη Διαύγεια όπως ο νόμος ρητά προβλέπει; Απάντηση: Καμία (μέχρι στιγμής τουλάχιστον).

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τρία κείμενα συμβάσεων υπάρχουν αν λάβουμε υπόψιν το κείμενο της εκτίμησης αντικτύπου (το οποίο βέβαια ήρθε πολύ καθυστερημένα).

Κανένα όμως από αυτά δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Κανένα από αυτά δεν έχει δοθεί έστω στους εκπροσώπους των κομμάτων. Η φράση παρέμεινε ίδια: “Ελάτε από το γραφείο μου”.

Δέκα μήνες τώρα η ελληνική βουλή και οι Ελληνες πολίτες δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο μίας σύμβασης δωρεάς που αφορά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες υποκείμενα, τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των ελληνικών σχολείων. Η διαφάνεια, δυστυχώς, αγνοείται…

 

Με πληροφορίες από το NEWS247

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ