Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SYBRO:«Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος άρδευσης ακριβείας στην καλλιέργεια μπρόκολου»

Published

on

Η ελληνική γεωργία, παρά τη μεγάλη σημασία της για την οικονομία και την κοινωνία, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με την αναποτελεσματική χρήση πόρων. Η εφαρμογή εμπειρικών μεθόδων άρδευσης και λίπανσης εξακολουθεί να είναι συνηθισμένη σε πολλές περιοχές, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική σπατάλη πολύτιμων πόρων όπως το νερό και τα λιπάσματα.

Παράλληλα, αυτή η πρακτική έχει σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην υποβάθμιση των εδαφών, τη ρύπανση των υδάτων και την αύξηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας. Το έργο SYBRO συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, προάγοντας τη γεωργία μειωμένων εισροών, η οποία βασίζεται στη στρατηγική εφαρμογή πόρων μόνο όταν είναι απαραίτητο, με σκοπό την αποτελεσματική παραγωγή και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.

Η υιοθέτηση της γεωργίας μειωμένων εισροών δεν προσφέρει μόνο οφέλη στους γεωργούς, αλλά συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος. Με την προσαρμογή των εισροών (όπως νερό και λιπάσματα) στις πραγματικές ανάγκες των φυτών, η γεωργία γίνεται πιο αποδοτική, μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα παραγωγής. Αυτό οδηγεί σε μείωση της υπερβολικής χρήσης νερού, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο στην Ελλάδα, όπου οι υδατικοί πόροι είναι περιορισμένοι και τα συχνά φαινόμενα ξηρασίας καθιστούν την εξοικονόμηση νερού επιτακτική ανάγκη. Παράλληλα, περιορίζεται η ρύπανση του περιβάλλοντος, προστατεύεται η ποιότητα του εδάφους και των υδάτων, ενώ ενισχύεται η βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής για το μέλλον.Στο πλαίσιο του έργου SYBRO έγινε ορθολογική χρήση αρδευτικού νερού με χρήση σύγχρονων και καινοτόμων εργαλείων. Το έργο εφαρμόστηκε στη γεωγραφική περιοχή του νομού Έβρου, όπου επιλέχθηκαν δυο αντιπροσωπευτικές περιοχές καλλιέργειας μπρόκολου, στις οποίες δραστηριοποιούνται τα μέλη του γεωργικού συνεταιρισμού ΑΣ Άρδα.

Η πιλοτική έκταση ορίστηκε σε σύνολο 43 στρεμμάτων καλλιέργειας μπρόκολου.Στο έργο αναπτύχθηκε ένα καινοτόμο σύστημα που επιτρέπει τη διαχείριση του αρδευτικού νερού με βάση τις πραγματικές ανάγκες των φυτών, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες και δεδομένα.

Η στρατηγική αυτή βασίστηκε στα εξής:

Συλλογή Δεδομένων: Χρήση αισθητήρων και άλλων τεχνολογιών για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το κλίμα, τις συνθήκες του εδάφους και τις ανάγκες των καλλιεργειών

Ανάπτυξη Συστήματος Ελέγχου:

Advertisement

Δημιουργία ενός δυναμικού συστήματος που παρακολουθεί συνεχώς τις συνθήκες και προσαρμόζει αυτόματα τις εισροές μέσω καινοτόμας τεχνολογίας.Το SYBRO ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες που δίνουν έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση των πόρων, επικεντρώνοντας στην προστασία του εδάφους και στην αποδοτική άρδευση και λίπανση.

Η χρήση τεχνολογιών αιχμής, για την παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, επιτρέπει την ακριβή προσαρμογή των εισροών στις ανάγκες των φυτών. Αυτή η προσέγγιση καθιστά τη γεωργία όχι μόνο πιο αποδοτική, αλλά και πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Το έργο εκτελέστηκε με επιτυχία και τα αποτελέσματα του συνοψίζονται στους εξής άξονες:

Επιτυχημένη εφαρμογή του συστήματος άρδευσης στην καλλιέργεια μπρόκολου στην περιοχή του νομού Έβρου. Εξοικονόμηση νερού: Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ποσότητες νερού ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών, μειώθηκε η σπατάλη και εξοικονομήθηκαν υδατικοί πόροι.

Διαφύλαξη της ποιότητας των υδάτων:

Με ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού μειώθηκε η έκπλυση λιπασμάτων και χημικών ουσιών και έτσι περιορίστηκε η ρύπανση των υδάτων, διασφαλίζοντας τη διατήρηση των φυσικών πόρων.Διατήρηση της ποιότητας του εδάφους: Με σωστή διαχείριση των εισροών διατηρήθηκε η γονιμότητα του εδάφους, αποτρέποντας την υποβάθμιση.

Πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την υπεράρδευση:

Advertisement

Η σωστή χρήση του νερού βοήθησε στη μείωση των κινδύνων για την εμφάνιση ασθενειών που ευνοούνται από την υπερβολική υγρασία, ενισχύοντας την υγεία των καλλιεργειών.Με το έργο SYBRO, προωθείται η συνεργασία και η καινοτομία στον τομέα της γεωργίας, δημιουργώντας νέες, πιο υπεύθυνες και αποδοτικές πρακτικές που θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία στην Ελλάδα.

Advertisement