Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Όλγα Μαρκογιαννάκη – “Οι Ευρωεκλογών είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα αλλαγής πορείας στον κ. Μητσοτάκη”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Δημοσιογράφο, Μπάμπη Καραγεωργίου η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Όλγα Μαρκογιαννάκη λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη κάλπη των Ευρωεκλογών.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα αλλαγής πορείας στον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές δυνάμεις της Συντήρησης και της οπισθοδρόμησης.» τόνισε η κ. Μαρκογιαννάκη αναφερόμενη στο διακύβευμα της ευρωπαϊκής κάλπης.

Σχετικά με τον στόχο του κινήματος η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια τόνισε πως:

«Αν το ΠΑΣΟΚ ανεβάσει αισθητά το ποσοστό του και αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, θα έχουμε βάλει τις βάσεις για τη μελλοντική νίκη της δημοκρατικής παράταξης στις επόμενες εθνικές εκλογές.»

Για το θέμα της έξαρσης φαινομένων έμφυλης βίας η Όλγα Μαρκογιαννάκη έθεσε κάποιους συγκεκριμένους άξονες λέγοντας:

«Τα ευχολόγια στέρεψαν. Η άμεση ποινική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η εκπαίδευση και ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, η λειτουργία υποστηρικτικών δομών, ο πολλαπλασιασμός των ξενώνων φιλοξενίας, η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της βίας στα σχολεία, είναι το ελάχιστο καθήκον της Πολιτείας.»

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Advertisement
  1. Σε λίγες ημέρες είναι η κρίσιμη μάχη των Ευρωεκλογών. Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το διακύβευμα για την χώρα;

Θέλουμε μια Ελλάδα με κοινωνική συνοχή και πρόοδο, σε μια Ευρώπη με κοινή φωνή και ισχύ στον κόσμο. Για να το πετύχουμε πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της προόδου, κόμματα και πρόσωπα που θα αγωνιστούν για να μεγαλώσουν το εισόδημα του πολίτη, για πραγματική ανάπτυξη, για τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος, της αλληλεγγύης. Τίποτε δεν θα έρθει ουρανοκατέβατο, τίποτε δεν θα μας χαριστεί αν θεωρήσουμε ότι αυτές οι εκλογές είναι “της πλάκας” ή δεν έχουν σημασία για τη ζωή μας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα αλλαγής πορείας στον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές δυνάμεις της Συντήρησης και της οπισθοδρόμησης.

  1. Ποιος είναι ο στόχος για το ΠΑΣΟΚ για αυτή την κάλπη; Υπάρχει κάποιο ποσοστό που θα σηματοδοτήσει την επιτυχία;

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της κοινωνίας. Σημαίνει δύναμη από το λαό για να υπάρχει ισχυρός αντίλογος στον κ. Μητσοτάκη και στην αλαζονεία του 41%. Σημαίνει εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ και τη νέα γενιά στελεχών του για να πετύχουμε όλες και όλοι μαζί την πολιτική ανατροπή μαζί και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τα συστήματα που την στηρίζουν. Αν το ΠΑΣΟΚ ανεβάσει αισθητά το ποσοστό του και αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, θα έχουμε βάλει τις βάσεις για τη μελλοντική νίκη της δημοκρατικής παράταξης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ώρα να “ξεβολέψουμε” την “σταθερότητα” της ακρίβειας, της αδιαφάνειας και της ανισότητας, που υπηρετεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

  1. Ένα από τα ζητήματα τα οποία απασχολούν δυσάρεστα την επικαιρότητα είναι τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά έμφυλης βίας και η συνεχής αύξηση του αριθμού των γυναικών που έχουν πέσει θύμα γυναικοκτονιών. Ποια είναι τα μέτρα που κατά την γνώμη σας πρέπει να παρθούν;

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι απομονωμένη από την ευρύτερη έξαρση βίας που βλέπουμε στις γειτονιές, στα σχολεία, στα γήπεδα, μέσα στις οικογένειες. Βλέπουμε όμως πολλές γυναίκες να προστίθενται καθημερινά στη μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών και να περισσεύουν τα σχόλια αντί για πράξεις. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόβλημα λύνεται με “κουμπιά πανικού” και ψηφιακές πλατφόρμες. Η Αστυνομία νίπτει τας χείρας της, παρά τα κενά και τις αρρυθμίες που διαπιστώνονται, όπως είδαμε και στο αποτρόπαιο έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους. Τα ευχολόγια στέρεψαν. Η άμεση ποινική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η εκπαίδευση και ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, η λειτουργία υποστηρικτικών δομών, ο πολλαπλασιασμός των ξενώνων φιλοξενίας, η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της βίας στα σχολεία, είναι το ελάχιστο καθήκον της Πολιτείας.

  1. Τι είναι αυτό που απασχολεί τους πολίτες; Τι σας λένε οι πολίτες στις περιοδείες σας;

Βλέπω μια κοινωνία που αγωνιά, νιώθει ανασφάλεια, πλήττεται από την ακρίβεια, νιώθει ότι αξίζει περισσότερα και αναζητά ελπίδα σε νέα πρόσωπα. Στόχος μου είναι να μιλήσω και να έρθω κοντά με όσους περισσότερους πολίτες μπορώ, ώστε να μεταδώσω το μήνυμα της αλλαγής πορείας που χρειαζόμαστε στις 9 Ιουνίου. Ειδικότερα, όταν συνομιλώ με νεότερους πολίτες, τους θυμίζω ότι η παραίτηση και η αποχή είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Δημοκρατίας και οι καλύτεροι φίλοι της Ακροδεξιάς και του φασισμού. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει πράξη όσα προτείνει γιατί ήταν πάντα στο πλευρό της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

  1. Εάν οι πολίτες σας τιμήσουν εκλέγοντας σας στην Ευρωβουλή υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία θα θέλατε να εστιάσετε;

Η χώρα μας είναι εκτεθειμένη στην κλιματική κρίση. Είδαμε τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τον Έβρο. Οι Κυκλάδες και η Κρήτη κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου από τη λειψυδρία, την υποβάθμιση του ενάλιου πλούτου, την υπερθέρμανση των νερών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις καλλιέργειες που χάνονται. Ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν ζωές και περιουσίες, απειλούν να βαθύνουν τις ανισότητες, εξού και χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας και ανθεκτικότητας με έμφαση στην πρόληψη και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Δεύτερή μου προτεραιότητα η ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, η ισότιμη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή αλλά και η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε ευάλωτης κοινωνικής ομάδας. Τρίτη μου προτεραιότητα, η προστασία των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρηματιών, που αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους και να ανοίξουν δρόμους βασισμένους στην έρευνα, την καινοτομία, τη γνώση, την ψηφιοποίηση. Και φυσικά, αγώνας για μια ποιοτική δημόσια παιδεία και μια αποκεντρωμένη δημόσια υγεία, που δεν θα αφήνει κανένα πολίτη εκτεθειμένο στον κίνδυνο και την ανασφάλεια, ανεξάρτητα από το αν έχει ή δεν έχει χρήματα.