Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ – Βαρύ το κλίμα στην Τρικούπη

Published

on

Βαρύ είναι το κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Αίθουσα Τύπου επί της Χαριλαόυ Τρικούπη, όπου αναμένεται να φανερωθούν οι προθέσεις των τάσεων που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίες θα αποκρυσταλωθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε λίγες ημέρες.

Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει δημόσιες εδώ και λίγες μέρες, από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Παύλο Γερουλάνο, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Λιακούλη, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Χάρη Δούκα ζητούν προσφυγή στην βάση του κόμματος.

Το κλίμα δεν είναι καλό μετά τα υπονοούμενα περί διαγραφών από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με συνομιλητές των διαφωνούντων βουλευτών να μιλούν για “πολιτική αδυναμία”

Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

“Την ώρα που πολλά στελέχη ζητούν να μιλήσει η βάση του κόμματος, ο Νικος Ανδρουλάκης απειλεί με διαγραφές. Οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του. Προεκλογικά έλεγε ότι είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση. Σήμερα δεν μας απάντησε ξεκάθαρα αν ηττηθήκαμε ή όχι. Έκανε επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Είπε: είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανα πάσα στιγμή, όμως δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν κάλπες. Περιμένουμε να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα. Στους ισχυρισμούς του ότι όσοι διαφωνούν παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ. Σε αυτό τον απαράδεκτο ισχυρισμό, σύμφωνα με συνομιλητές των διαφωνούντων με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απαντούν πως η ΝΔ θα τρίβει τα χέρια της με κόμματα της αντιπολίτευσης από 12 εως 14%. Εξάλλου όλα τα φιλικά ΜΜΕ της ΝΔ αγωνίζονται να μας πείσουν ότι δεν χρειάζονται να γίνει καμία αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ.” αναφέρουν.

Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Όπως και στην συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί σήμερα να ανοίξει τα χαρτιά του μιας και με δεδομένη την υπερίσχυση του στην σύνθεση τόσο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, όσο και του Πολιτικού Συμβουλίου έχει την πρωτοβουλία κινήσεων.

Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τι ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Εισαγωγική του τοποθέτηση

Ξεκινήσαμε μια πορεία πετυχαίνοντας τη σταδιακή άνοδο της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο.

Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;

Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο.

Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε.

Advertisement

Τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη.

Από πλευράς του σύμφωνα με πληροφορίες το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Πέτρος Ευθυμίου άσκησε δριμεία κριτική και σε υψηλούς τόνους στην ηγεσία του κόμματος για το αποτέλεσμα.

Στο ίδιο μήκος σχήματος και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Μιχάλης Κατρίνης.

Παράλληλα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης φέρεται να ζήτησε προσφυγή στην βάση του κόμματος.

Έντονη κριτική για ασκεί και με την παρέμβαση του ο προερχόμενος από την Ανανεωτική Αριστερά, Θοδωρής Μαργαρίτης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ΠΑΣΟΚ έχει την εικόνα “ενός γερασμένου κόμματος” και ζήτησε ξεκάθαρες πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

«Με στρατηγική επιλογή» το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιδιώξει «την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση» τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.
Ενώ έκανε σαφές πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας»

Advertisement

Σημαντικά στελέχη του πολιτικού συμβουλίου αμφισβητούν ευθέως την ηγεσία Ανδρουλάκη ενώ είναι χαρακτηριστικό πως και στελέχη του προεδρικού “μπλοκ” έχουν μια πιο κριτική στάση απέναντι στο αποτέλεσμα.