Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση ΚΠΕ: Ο σχεδιασμός Ανδρουλάκη και το Μανιφέστο Δούκα

Published

on

Γράφει η Ανθή Παπαδοπούλου

Σε λίγες ώρες ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ στον απόηχο της εντονότατης κριτικής που δέχτηκε η ηγεσία και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσωπικά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Σε κλίμα που τις τελευταίες ημέρες εγινε προσπάθεια να εξομαλυνθεί και να συζητηθεί σε ενωτικό πλαίσιο, με πολιτικά χαρακτηριστικά η αντίδραση κορυφαίων στελεχών και μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου που ζητάνε μέσω της επίσημης επιστολής που έστειλε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας , Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και όπως φαίνεται θα πετύχουν , έκτακτο συνέδριο και εκλογή ηγεσίας από τη βάση εντός του Φθινοπώρου του 2024.

Μετά τις απειλές για διαγραφές έρχεται πρόταση για πολιτική συνδιάσκεψη από Ανδρουλάκη

Στο επιτελείο Ανδρουλάκη, λέξεις όπως “τυχοδιωκτισμός” παρέμειναν στο λεξιλόγιο των Προεδρικών στελεχών ωστόσο η λέξη “καταστατικό” φαίνεται να απομακρύνεται καθώς όπως φαίνεται έχουν αντιληφθεί την μαζικότητα του αιτήματος για εκλογή προέδρου από τη βάση και έτσι διατηρούν την κριτική ενώ δεν είναι απίθανο να προσπαθήσουν να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης με κινήσεις ελιγμούς όπως η πρόταση Γραμματέα της ΚΠΕ μετά και την φημολογούμενη παραίτηση Σπυρόπουλου υπό άσχημες συνθήκες, μετά και την 7η θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Τα πρόσωπα που ακούγονται είναι 2, με τον Νίκο Μηλη και την Όλγα Μαρκογιαννάκη να φαντάζουν ως πιθανότερες επιλογές για την διαδοχή του Ανδρέα Σπυρόπουλου. Ένας άλλος ελιγμός είναι η πρόταση συνολικού πολιτικού πλαισίου για την κεντροαριστερά με ορίζοντα μία ενδεχόμενη πολιτική συνδιάσκεψη τον Σεπτέμβριο – αν και κάτι τέτοιο φαντάζει άσκοπο καθώς η κλειστή παραταξιακη δομή με λογικές παρέας είναι από τα βασικά “κατηγορώ” των αντιδρόντων με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ωστόσο αυτό θα κέρδιζε χρόνο ίσως και πόντους στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη που θέλει να πείσει πως μπορεί ακόμα..

Τελος, μία σκληρή στάση του Προέδρου απέναντι στους διαφωνούντες: Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Ευαγγελία Λιακουλη, Νάντιας Γιαννακοπούλου,Μανώλη Χριστοδουλάκη και Παύλου Γερουλάνου θα ήταν κάτι που οι οπαδοί του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα το έβλεπαν αρνητικά. Όχι με όρους διαγραφής αλλά πολιτικής έκπτωσης. Σίγουρα όμως είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς θα επιβεβαιώνει την σκληρότατη επίθεση που δέχτηκε προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης από κορυφαία ιστορικά στελέχη όπως ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Μανιφέστο πολιτικό από Χάρη Δούκα με ταυτόχρονη αναγγελία διεκδίκησης της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ

Advertisement

Ειναι σαφές πως ο Χάρης Δούκας, μαζί με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη , έχουν κάνει σαφείς τις πολιτικές τους πρωτοβουλίες για την μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Με πολιτικό πλαίσιο και οργάνωση διεύρυνσης με ισότιμους όρους, ο Χάρης Δούκας είναι το πρόσωπο – κλειδί στην συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ καθώς αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του. Απαντώντας στα περί “προδοσίας” και φιλίας, έδωσε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα διεκδίκησης της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ με αμιγώς ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά και δίχως να “τεντώσει” παραπάνω το σκοινί στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.

Advertisement