Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι ηττημένοι, ο μεγάλος νικητής και ο… αδέσμευτος Τσίπρας

Published

on

Το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, το «ματς» έληξε. Άλλωστε ο όρος είναι εξαιρετικά δόκιμος, αν κρίνει κανείς από την ατμόσφαιρα γηπέδου που υπήρξε. Μηδενική παραγωγή πολιτικής σε συνάρτηση με ένα κλίμα φανατισμού, αγοραίας συμπεριφοράς και προκλήσεων. Ένα συνέδριο στο οποίο δεν υπάρχουν νικητές ή μάλλον υπήρξε ένας.

Οι ηττημένοι (;)

Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη. Κανένας δεν ήθελε στην πραγματικότητα αυτές τις εκλογές. Ακόμα και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας με την ηχηρή παρέμβαση του πριν από λίγες ημέρες. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Όταν σε ένα σώμα με τους περισσότερους συνέδρους από αυτούς να μην είναι εκλεγμένοι, αλλά διορισμένοι μια προεδρική πλειοψηφία δεν ήταν κάτι δύσκολο. Δεν άλλαξαν οι αριθμοί, αλλά η βούληση του κ. Κασσελάκη ή ίσως αυτή ήταν εξαρχής.

Η Όλγα Γεροβασίλη η οποία συγκρούστηκε μετωπικά και θα ήταν η υποψήφια της παλιάς προεδρικής φρουράς απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη στις εκλόγες που εν τέλει ματαιώθηκαν εκτέθηκε ως ένα μεγάλο σημείο ξοδεύοντας αλόγιστα πολιτικό κεφάλαιο. Η αντιπρόεδρος της Βουλής βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών του νυν προέδρου με αποδοκιμασίες που θύμισαν γήπεδο και όχι συνέδριο.

Στιγμιότυπο από την τέταρτη ημέρα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Τάε κβον Ντο), Κυριακή 17 Απριλίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο αδέσμευτος Αλέξης Τσίπρας

Ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν ένας από τους “ηττημένους” του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με μία κίνηση – παρέμβαση υψηλού ρίσκου δεν κατάφερε να προκαλέσει εσωκομματικές διαδικασίες και τον κ.Κασσελάκη να παραμένει πρόεδρος με λευκή επιταγή, τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Άλλωστε το περιθώριο που έδωσε ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ στον νυν πρόεδρο μέσω κύκλων είναι μέχρι τότε.«Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα» ήταν το μήνυμα που διέρρεε από κύκλους του κ.Τσίπρα μετά την απόφαση του σώματος του Συνεδρίου.

Υπάρχει όμως ενα μεγάλο “αλλά”.

Advertisement

Ο Αλέξης Τσίπρας πλέον έχει τα χέρια του λυμένα και αυτό δείχνει και το μήνυμα του. Με την παρούσα ηγεσία να προχωρά σε μία “αποτσιπροποίηση”, ο άνθρωπος που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει την δυνατότητα να αξιοποίησει το πολιτικό του κεφάλαιο χωρίς περιορισμούς και το ορόσημο των Ευρωεκλογών ενδεχομένως να έχει την σημασία του.

Ο μεγάλος νικητής

Τρίτη ημέρα εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο Νίκος Παππάς απέδειξε εκ νέου ότι είναι αυτός που κινεί τα εσωκομματικά νήματα, έχοντας υπό τον έλεγχο του ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού. Είναι γεγονός ότι η πρόταση του ήταν αυτή που επικράτησε στο Συνέδριο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο κορυφαίος Υπουργός των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα έχει φανεί πραγματικός kingmaker και παρά το σχετικά μικρό ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη μέσα από συμμαχίες ελέγχει καταστάσεις. Ξεκάθαρα ο μεγάλος νικητής.

Ο θεσμικός

Τρίτη ημέρα εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Την ώρα που πολλοί εκ των κορυφαίων παλιάς και νέας φρουράς σπαταλούσαν αλόγιστα πολιτικό κεφάλαιο υπήρξε ένας άνθρωπος, όπου με την θεσμική του στάση έδωσε μία ανάσα σοβαρότητας σε όλη την διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος έδειξε ότι είναι άνθρωπος “για τα δύσκολα” με υψηλό το αίσθημα του κομματικού πατριωτισμού. Ήταν ένας από αυτούς που πραγματικά κέρδισαν πόντους.

Εν κατακλείδει, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε 4 μέρες έντονων αντιπαραθέσεων για να καταλήξει στο ακριβώς ίδιο σημείο, με τα ακριβώς ίδια προβλήματα και με το εχθρικό κλίμα μεταξύ ομάδας Κασσελάκη και παλιάς φρουράς να αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις.

Advertisement