Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Ζέφης Δημαδάμα στο “Τhe Socialist”: “ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ κατώτεροι των περιστάσεων”

Published

on

Στον Άγγελο Γαβρή και το “Τhe Socialist” παραχώρησε συνέντευξη εφ’όλης της ύλης η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Ζέφη Δημαδάμα

 

EΡ: Ζέφη Δημαδάμα, Είναι χαρά μας να φιλοξενούμε τις κουβέντες σου στο “The Socialist” . Η επικαιρότητα “τρέχει” σε ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς και ως Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τυπου του Κινήματος Αλλαγής, οι υποχρεώσεις είναι σίγουρα αυξημένες. Πρόσφατα είχαμε την υπερψήφιση της Κας Σακελλαροπούλου ως την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο ανώτατο αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως γυναίκα πολιτικός-καθηγήτρια-ακτιβίστρια και με την ιδιότητα της Αντιπροέδρου PES γυναικών, τι συμβολίζει αυτό;

ΑΠ: Είναι δική μου χαρά που με φιλοξενείτε στο “The Socialist” μια νέα, δυναμική προσπάθεια που ξεκινήσατε με μεράκι και ελευθερία έκφρασης, δίνοντας ένα σημαντικό βήμα και σε νεότερους ανθρώπους να ακούγονται αλλά και με αντικειμενική ευρύτερη ενημέρωση. Σας είχαμε ανάγκη! Καλωσορίσατε και καλή επιτυχία!

Στην ερώτηση σας τώρα, από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής την ανάγκη ενός Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και γιατί όχι γυναίκα. Θεωρώ ότι η επιλογή από τον πρωθυπουργό της κας Σακελλαροπούλου ήταν κατόπιν και της δικής μας πίεσης και επιμονής. Είναι πραγματικά μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια η ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από μια μορφωμένη και δυναμική γυναίκα για τις προοπτικές που πρέπει να έχουν οι γυναίκες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε από νωρίς ευκαιρίες σε πολλές γυναίκες να αναλάβουν κρίσιμες θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων δίνοντας το έναυσμα για την ισότητα των φύλων στην πράξη. Και ακούστε με, τίποτε δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο σήμερα για τις γυναίκες και εμείς τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ισόρροπη επένδυση και ευκαιρίες σε όλους και σε όλες.

ΕΡ: Το Νομοσχέδιο για την Παιδεία που έφερε η ΝΔ προκάλεσε αντιδράσεις σε όλη την κοινωνία και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ ήταν άμεση και καταγγελτική, πιστεύεις πως είναι κάτι που θα αποτελέσει την “χαριστική βολή” στην Δημόσια Εκπαίδευση;

ΑΠ: Η παιδεία είναι μια πολύπαθη υπόθεση στη χώρα μας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό πλαίσιο για τα παιδιά, τους εφήβους, τους φοιτητές και φοιτήτριες, το οποίο να υποστηρίζεται σταθερά, να χρηματοδοτείται συστηματικά και να προσφέρει δημοσιά παιδεία με προϋποθέσεις και σύγχρονες προοπτικές. Είναι πραγματικά λυπηρό -και εμείς καταδικάσαμε- την επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να ψηφίσει την ισοδυναμία των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των αποφοίτων κολεγίων.

Ως διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θέλω να αναφερθώ ειδικά στους εξαιρετικούς φοιτητές και φοιτήτριες που έχουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια και στην αξιοζήλευτη πορεία τους στο εξωτερικό. Ωστόσο, πρέπει να κρατήσουμε τα “φωτεινά μυαλά’ εδώ στη χώρα μας και να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, με υποτροφίες, με ερευνητικές δυνατότητες και περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές.

Advertisement

ΕΡ: Στα διεθνή, η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως επιβεβαιώνει την λαϊκή ρήση; “όπως στρώσεις, έτσι και θα κοιμηθείς” αφού οι τακτικές διπλωματίας που ακολούθησε και ακολουθεί δείχνουν μια πολιτική εναγκαλισμού των θέσεων των ΗΠΑ και ταυτόχρονα απομάκρυνση απο την λογική της “κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής”, συνάμα με όλα αυτά όμως, μιλάει για Προσφυγή στη Χάγη, τι μπορούμε να περιμένουμε και ποια θα ήταν η ιδανική προσέγγιση; 

ΑΠ: Δεν υπάρχει δυστυχώς σταθερότητα στην εξωτερική μας πολιτική. Θα έλεγα ότι και ο δήθεν εναγκαλισμός με τις θέσεις των ΗΠΑ είναι και αμφίβολος και περιστασιακός και εύθραυστος. Δυστυχώς ενώ έχουμε πολύ καλούς διπλωμάτες στερούμαστε μακρόπνοης στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική μας. Υπενθυμίζω τις συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Τσιπρα αλλά και του νυν κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, ήταν φοβικές, αμήχανες και χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Χρειαζόμαστε συμμαχίες και καλώς ή κακώς ο βασικός μας σύμμαχος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα “θετικά και τα αρνητικά” της. Το μεγάλο βάρος επομένως πρέπει να είναι σε αυτό το πεδίο με την οικοδόμηση συμμαχιών και με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην ΝΑ Ευρώπη. Είναι ρεαλιστικός αυτός ο στόχος; Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες, αλλά οφείλουμε να προχωρήσουμε με τη Σύγκλιση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών -όπως το Κίνημα Αλλαγής ζητά- σε μια κοινή πορεία. Η χώρα μας θα βρεθεί σε επικίνδυνα σταυροδρόμια τα επόμενα χρόνια λόγω της κρίσιμης γεωπολιτικά θέσης μας, λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού, λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

ΕΡ: Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, ένα ζήτημα το οποίο έχει λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης όχι μόνο στην χώρα μας αλλα συνολικά στην Ευρώπη, το ΚΙΝΑΛ έχει αποκαλύψει πως η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του ενώ ταυτόχρονα ο Ερντογάν έχει “εργαλειοποιήσει” το μεταναστευτικό , χρησιμοποιώντας το ως μέσο διαπραγμάτευσης υπερ του σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και την θέση της στο διεθνές προσκήνιο. Τι έχουμε κάνει λάθος και τι μπορούμε να περιμένουμε απο τις τακτικές της κυβέρνησης; Τι θα έπρεπε να γίνει; 

ΑΠ: Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα ήρθε για να μείνει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τις ιδεοληψίες, τις επιπολαιότητες όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν καταφέρει να πιέσουν προς : α) την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου β) ενός σχεδίου που θα συνδιαμορφωθεί με την ΕΕ με συγκεκριμένη χρηματοδότηση για υποδομές για πρόσφυγες και για κατοίκους (πχ. νοσοκομεία, σχολεία) , για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, για περισσότερους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες και γ) την αλλαγή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας που έχει μετατρέψει τον κ. Ερντογάν σε προνομιακό κλειδοκράτορα της πύλης εισόδου των προσφύγων προς την Ευρώπη. Αν αυτά τα σημεία δεν αλλάξουν άμεσα με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο και να κατανείμει τώρα αναλογικά τους πρόσφυγες στα κράτη μέλη, τότε θα αντιμετωπίσουμε αδιέξοδο. Το Κίνημα Αλλαγής, εδώ και χρόνια, με τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) και προσωπικά ως Αντιπρόεδρος Γυναικών στο ΕΣΚ συνεχώς επαναφέρουμε το θέμα αυτό προς συζήτηση απαιτώντας λύσεις και όχι ευχολόγια.

ΕΡ: Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής 14-15 Μαρτίου 2020. Ποιο είναι τελικά το στοίχημα για την κεντροαριστερά και το χώρο σας;

ΑΠ: Βάζω στοίχημα λοιπόν ... ότι όσες και όσοι θεωρούν ότι η Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής το Μάρτιο του 2020 θα είναι μια συνηθισμένη συνάντηση για να επαναλάβουμε τα ίδια και τα ίδια, με τους ίδιους ανθρώπους, θα απογοητευθούν!

Advertisement

Το Κίνημα Αλλαγής με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις θα διαμορφώσουν μέσα από συζητήσεις, αντιπαραθέσεις αλλά τελικά με συνθέσεις το νέο πλαίσιο για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Στόχος μας είναι να απαντηθούν με συγκεκριμένες προτάσεις κρίσιμα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η αναδιανομή του πλούτου και η κοινωνική δικαιοσύνη, το νέο παραγωγικό μοντέλο, ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε όλα αυτά η ΝΔ δεν μπορεί να απαντήσει γιατί η δεξιά έχει απαντήσεις που εξυπηρετούν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της προστασία της πρώτης κατοικίας των πραγματικά αδύναμων ομάδων, όπου εμείς πρωτοστατήσαμε, σε αντιδιαστολή με την απροθυμία της κυβέρνησης της ΝΔ να δημιουργήσει ένα ανθεκτικό δίχτυ προστασίας.

 

Ζεφη Δημαδάμα
 
Διδάσκουσα  στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Αναπληρωτρια Εκπροσωπος Τυπου ΚΙΝΑΛ
Προεδρος ΔΣ Ενωσης Γυναικων Αθηνας