ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη: Αντώνης Σαουλίδης – “Ομολογία αποτυχίας και ανευθυνότητας” από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ο “μετεκλογικός καημός” συνεργασιών
Ο Αντώνης Σαουλίδης, μέλος της ΚΠΕ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παραχώρησε συνέντευξη στο “THE SOCIALIST” και τον δημοσιογράφο, Άγγελο Γαβρή.
Ο κ. Σαουλίδης αναφέρθηκε διεξοδικά τόσο σε όλα τα επίκαιρα ζητήματα, προτάσσοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες του, στην Θεσσαλονίκη και εδικότερα στην Α περιφέρεια της πόλης, τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική “προοδευτική συμμαχία” για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πόλης ουσιαστικά και όχι επιφανειακά ή με υποσχέσεις.
Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, χαρακτήρισε το αφήγημα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ως “ομολογία αποτυχίας” και υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνεχίζει την παραγωγή πολιτικής με θέσεις, προτάσεις και την κοινωνία στο προσκήνιο ενώ σε ερώτηση για τα εθνικά, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα άρρηκτο εθνικό μέτωπο με εθνικές γραμμές προς την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, ενώ επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν πάντα πατριωτικό κίνημα.
Διαβάστε την Συνέντευξη του Αντώνη Σαουλίδη:
- Κύριε Σαουλίδη, τι είναι αυτό που φέρνετε με την υποψηφιότητά σας στην Θεσσαλονίκη; Έχετε πλούσια εμπειρία και μάλιστα πρόσφατα εκλεγήκατε ψηλά τόσο στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ όσο και στο Πολιτικό Συμβούλιο.
H προσπάθεια για τη Θεσσαλονίκη είναι συλλογική – κανείς μόνος του δεν μπορεί. Ο καθένας με την πορεία του και τη διαδρομή του συνεισφέρει στηn ανασυγκρότηση και ανάταξη του κόμματός μας στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας. Είναι μια ιστορική πολιτική ευκαιρία για τον χώρο μας να αφήσει πίσω του την πολιτική καχεξία, τους άσκοπους διαχωρισμούς και όλοι μαζί να πετύχουμε νέους πολιτικούς συσχετισμούς.
Τα μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ με τίμησαν με την ψήφο τους και αυτό για εμένα είναι κυρίως ευθύνη αλλά και εντολή για δουλειά. Με την υποψηφιότητά μου στην Α’ Θεσσαλονίκης τώρα, απευθύνομαι σε όλη την κοινωνία με συγκεκριμένες προτάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις. Ο στόχος μου διττός : και να μεταφέρω τις θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην πόλη μας αλλά και να μεταβιβάσω αιτήματα, αγωνίες, προβλήματα και λύσεις από τη Θεσσαλονίκη προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα προοδευτική πολιτική για την πόλη.
- Ποια θεωρείτε πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιφέρειας Α Θεσσαλονίκης;
Αν θα μπορούσα με λίγες μόνο λέξεις να περιγράψω τα μείζονα θα έλεγα υποδομές, συγκοινωνίες, ελεύθεροι χώροι πρασίνου, κοινωνικές προνοιακές δομές και εισοδήματα. Η Θεσσαλονίκη υστερεί, έχασε πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν, έχει μείνει πίσω στις υποδομές και σε σύγκριση με την Αθήνα τα εισοδήματα των κατοίκων είναι αισθητά κατώτερα.
Δύο δεκαετίες για το μετρό Θεσσαλονίκης όταν στην Αθήνα κάθε χρόνο προστίθεται ένα νέο «μετρό Θεσσαλονίκης». Ένα μόνο συγκοινωνιακό μέσο στη Θεσσαλονίκη και αυτό προβληματικό (ΟΑΣΘ) όταν στην Αθήνα υπάρχουν πέντε διαφορετικά. Που είναι ο δυτικός προαστιακός; Η επέκταση του μετρό στα δυτικά; Γιατί δεν συζητούμε για το φθηνότερο και ευκολότερο τραμ στα δυτικά; Πότε θα συνδεθεί το αεροδρόμιο με μέσο σταθερής τροχιάς;
Παραλιακό μέτωπο στα χαμένα όταν στην Αθήνα με fast track διαδικασίες όλα προχωρούν πιο γρήγορα.
Τα παλιά στρατόπεδα εντός αστικού ιστού που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή χιλιάδων κατοίκων και να φέρουν την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε ένα ανεκτό επίπεδο – πέραν του Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη – παραμένουν αναξιοποίητα.
Αδύναμα και υποστελεχωμένα νοσοκομεία, αποβιομηχάνιση και χαμηλά εισοδήματα λόγω της ασθενικής ανάπτυξης δηλαδή λίγες ευκαιρίες για τη νέα γενιά και το πλεονάζον επιστημονικό προσωπικό της πόλης. Μην ξεχνάτε πως η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιουπόλεις της Νοτιανατολικής Ευρώπης
Και το χειρότερο είναι πως ακούμε τις ίδιες πληθωριστικές υποσχέσεις από την κυβέρνηση.
Για αυτό χρειάζεται μια σύγχρονη προοδευτική πλατιά συμμαχία στη Θεσσαλονίκη που θα διεκδικήσει τα αυτονόητα. Ο γιγαντισμός της Αθήνας και η παρακμή της πέραν της Αττικής Ελλάδας δεν συνιστά εθνική στρατηγική.
- Πως χαρακτηρίζετε την διαρκή προσπάθεια από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να πάρουν απάντηση από τώρα για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών;
Είναι ομολογία αποτυχίας και ταυτόχρονα ανευθυνότητας. Γιατί είναι ανευθυνότητα και προσβολή προς το εκλογικό σώμα να θεωρείς ότι μπορείς να διευθετήσεις τις πολιτικές εξελίξεις ερήμην της ψήφου του. Εάν στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ψάχνουν προεκλογικές συμφωνίες διάσωσής τους, απαξίωσης της λαϊκής ψήφου και πρόθυμους διασώστες, δεν θα τους βρουν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι συνεργασίες γίνονται πάντοτε με βάση τους συσχετισμούς και περνούν μέσα από προγραμματικές συμφωνίες.
Σε ποια βάση και με ποια προγραμματική πρόταση καλούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ να τους απαντήσει;
Εμείς σε αυτό το ερώτημα έχουμε ξεκάθαρες θέσεις όσο και αν αυτές δεν αρέσουν σε όλα εκείνα τα συστήματα που θα το ήθελαν ελεγχόμενο συμπλήρωμα των μεν ή των δε. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, δια στόματος του προέδρου του, στοχεύει στη δημιουργία σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, με αντίστοιχο πρόγραμμα και πολιτικές.
Εξάλλου, για μία φορά τα δύο σημερινά κόμματα εξουσίας, ας επιδείξουν και αυτά μια υπευθυνότητα ανάλογη με αυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ που όταν χρειάστηκε έβαλε το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από το κομματικό.
- Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης με ξεκάθαρη την λογική του “βουλώνουμε τρύπες με επιδόματα”. Η οικονομία αντέχει το κόστος και ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει αυτό το “εθνικό σχέδιο” ώστε να είναι και ουσιαστικά λειτουργικό για την κοινωνία;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει το εξής μοναδικό. Δαπάνησε – άρα χρέωσε τη χώρα – τεράστια ποσά ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά δεν κατάφερε ούτε να περιορίσει την ύφεση, ούτε να αναδιαρθρώσει την οικονομία, ούτε να δημιουργήσει προοπτικές για την επόμενη ημέρα.
Στα ζητήματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, του ενεργειακού κόστους, του κόστους των καυσίμων δεν επεμβαίνει και αφήνει τα πάντα στην τύχη τους. Προτιμά να επιδοτεί ανεπαρκώς την κατανάλωση για να μην θίξει συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, άφησε έναν ολόκληρο χειμώνα την ενέργεια να καταποντίζει το λαϊκό εισόδημα αντί να καταργήσει έγκαιρα τη ρήτρα αναπροσαρμογής και να φορολογήσει τα υπερκέρδη των αντίστοιχων εταιρειών και προσπαθεί εναγωνίως να πείσει την κοινωνία ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Δεν απαντά όμως στο γιατί η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς συγκριτικά με άλλες ευρ. χώρες.
Τέλος, στο ζήτημα της αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται πως προχωρά με μια λίστα έργων αντί ενός συνεκτικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Συνταγή παλιά και αποτυχημένη που δεν θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την ελληνική οικονομία.
Εύχομαι και ελπίζω να μην οδηγήσει την οικονομία στα βράχια όπως έκανε την περίοδο 2004-2009.
- Ακόμα μια φορά, ο Τούρκος Πρόεδρος φεύγει νικητής από μια ακόμα διεθνή συνδιάσκεψη, ενώ πρόσφατα με δηλώσεις του παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας, πως κρίνετε πως θα εξελιχθούν τα Ελληνοτουρκικά εν όψει εθνικών εκλογών και στην Ελλάδα και στην Τουρκία;
Η δική μας παράταξη είναι πατριωτική – πάντοτε ήταν. Η στάση μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν εξαρτάται από συγκυριακούς κομματικούς τακτικισμούς. Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι πως ενωμένος ο ελληνισμός, μια γροθιά, θα αποκρούσει όποιον επιβουλεύεται κυριαρχικά μας δικαιώματα και ελληνική γη.
Ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι ένα περιφερειακό γεωπολιτικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Ελλάδα οφείλει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη, με ικανή αποτρεπτική δύναμη, συμμαχίες, ενεργή παρουσία σε όλα τα επίπεδα και αισιόδοξη.
Εάν η Τουρκία επιλέξει να εξάγει την εσωτερική οικονομική και πολιτική της κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά της Ελλάδας θα πρέπει να το σκεφτεί πολλές φορές. Είμαστε χώρα διαχρονικά φιλειρηνική, παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αλλαγή του status quo.
Από εκεί και πέρα, οι τρόποι με τους οποίους θα ισχυροποιηθούμε είναι ζήτημα στρατηγικής και πολιτικών επιλογών που έχουν ορίζοντα δεκαετιών. Δημογραφία, οικονομία, ενεργειακή αυτονομία, εξοπλισμοί πρέπει να είναι στο επίκεντρο δημοσίων πολιτικών.
Πως θα αντιστρέψουμε τη δημογραφική αποψίλωση της Ελλάδας;
Με ποιόν τρόπο θα ενισχύσουμε την αμυντική μας βιομηχανία ώστε να μην είμαστε μόνον αγοραστές εξοπλισμών αλλά και παραγωγοί;
Με ποια οικονομία θα στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή, την εκτός Αττικής Ελλάδα, το κοινωνικό κράτος;
Αυτά συγκροτούν μέρος της ατζέντας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Αν οι απαντήσεις μας σε αυτά είναι θετικές, καμία Τουρκία δεν θα μπορεί να μας αποσταθεροποιήσει.
- Είστε ένας δραστήριος πολίτης, ένας πολιτικός που δεν διστάζει να τοποθετηθεί δημόσια για κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας και όχι μόνο. Πρόσφατα μιλήσατε για “μάχη που έχουμε μπροστά μας” αναφορικά με το ογκολογικό Νοσοκομείο στην δυτική Θεσσαλονίκη.. Πείτε μας περισσότερα.
Στην πολιτική είμαστε για να βελτιώσουμε την πραγματική ζωή των Ελλήνων, να φέρουμε στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα αλλά και να δώσουμε μάχες για τις λύσεις. Το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι μια υποδομή τεράστιας σημασίας, όχι μόνο για την πόλη αλλά για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι εάν το θέλει ή το χρειάζεται η κοινωνία. Το ερώτημα είναι εάν και πότε θα γίνει, γιατί δεν έχει προχωρήσει τίποτε εδώ και τρία χρόνια που εξαγγέλθηκε, εάν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, εάν το έργο είναι ώριμο ή μία ακόμη μακέτα και υπόσχεση με μόνη σκοπιμότητα την επικοινωνιακή στήριξη της κυβέρνησης.
Η χωροθέτηση πρέπει να συνδυαστεί με συγκοινωνία, με πρόσβαση. Για το στρατόπεδο Καρατάσιου πρέπει να υπάρξει σχετική μέριμνα για την αξιοποίηση που θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου και αναψυχής.
Βλέπετε σε ένα μόνο θέμα πόσες παράμετροι υπάρχουν, πόσο πίσω είμαστε και πόσα ακόμη πρέπει να γίνουν. Υπολογίστε τώρα πόσα ανάλογα θέματα απασχολούν τη Θεσσαλονίκη και θα έχετε την ατζέντα της πόλης για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Αυτή η ατζέντα είναι η δική μου υποχρέωση.
Και επειδή μεγάλωσα, ζω, έκανα οικογένεια και εργάζομαι στη δυτική Θεσσαλονίκη τον τόπο αυτόν τον πονάω.