Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Αντώνης Σαουλίδης – “Το πραγματικά κρίσιμο είναι το πότε και με ποιον τρόπο θα αμφισβητηθεί η εκλογική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.”

Published

on

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο The Socialist και τον Άγγελο Γαβρή ο Δικηγόρος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Αντώνης Σαουλίδης.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στο ιστορικά κατοχυρωμένο ιδεολογικοπολιτικό μας πλαίσιο. Θα πρέπει να ταυτιστούμε με τα προβλήματα των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στις ευκαιρίες και δυνατότητες της νέας εποχής.” ανέφερε εμφατικά για το διακύβευμα της επόμενης ημέρας ο κ.Σαουλίδης

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές ο Αντώνης Σαουλίδης ανέφερε πως “το πραγματικά κρίσιμο – και άρα αυτό που απασχολεί τη χώρα συνολικά – είναι το πότε και με ποιον τρόπο θα αμφισβητηθεί η εκλογική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Πότε δηλαδή το πολιτικό σύστημα θα αποκτήσει ξανά ισορροπία, οι πολίτες εναλλακτική και η χώρα προοδευτική διακυβέρνηση.”

Τέλος αναφορικά με την δική του ενασχόληση ξεκαθάρισε πως θα είναι παρών στις εθνικές εκλογές και θα δώσει εκ νέου τη μάχη.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

1) Κύριε Σαουλίδη, σε πρόσφατη συνέντευξη σας “χτυπήσατε” το καμπανάκι του κινδύνου σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Θεσσαλονίκης με τον Fly Over στην Περιφερειακή οδό, θεωρείτε πως η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, δεδομένων και των διορθωτικών κινήσεων που ανακοίνωσε ο κ.Σταϊκουρας πρόσφατα;

Ένα δομικό – στρατηγικό λάθος, γιατί για τέτοιο πρόκειται, δεν μπορεί να βελτιωθεί σημειακά με καμία εκ των υστέρων και καθυστερημένη διορθωτική κίνηση. Και ξαναλέμε – δεν είμαστε κατά των μεγάλων έργων υποδομής, θέλουμε τα μεγάλα έργα και η Θεσσαλονίκη πράγματι υστερεί σε αυτόν τον τομέα δραματικά. Όμως δεν μπορώ να δεχτώ ότι ενώ υπάρχει σοβαρό μελετημένο σχέδιο από το 2010 -12, το Master Plan Θεσσαλονίκης, που προβλέπει ποια έργα και με ποια σειρά πρέπει να γίνουν, έρχεται ένα πρωί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανακοινώνει ένα έργο χωρίς καμία πρόνοια. Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν την πόλη είναι πως δεν προηγήθηκε κυκλοφοριακή μελέτη με αποτέλεσμα αυτό που ζει κάθε μέρα όποιος κινείται με αυτοκίνητο.

Advertisement

To κόστος αυτής της επιλογής, σημειώστε ότι είναι πολλαπλό και τεχνιέντως δεν αναδεικνύεται. Πέραν λοιπόν των χαμένων εργατοωρών για την οικονομία της πόλης -αφού πλέον έχει μετατραπεί όλη σε ένα ατελείωτο μποτιλιάρισμα, γεννάται μια σειρά άλλων ερωτημάτων. Τι γίνεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, ποια η επίπτωση στη δημόσια υγεία; Η Θεσσαλονίκη ήταν στα κόκκινα και η Ελλάδα στο Ευρ. Δικαστήριο για αυτόν τον λόγο πολύ πριν το flyover. Σήμερα; Τι γίνεται με την πρόσβαση ασθενοφόρων στα νοσοκομεία; Τί γίνεται με το ζήτημα της στάθμευσης σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης; Ποιες οι εγγύσεις τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων – ήδη ανακοινώθηκε η πρώτη παράταση. Ποιο το οικονομικό αποτύπωμα συνολικά αυτής της επιλογής;

Όλα αυτά είναι απολύτως ενδεικτικά του πως αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία το ζήτημα των υποδομών στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα. Όλα εντάσσονται σε έναν ρηχό εκλογικό μικροπολιτικό κύκλο και εξυπηρετούν πρωτίστως τις δικές της μικροπολιτικές ανάγκες. Προεκλογικά όλα ρόδινα και οι μακέτες εντυπωσιακές, μετεκλογικά «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται – 41%». Τέλος, δεν σας κρύβω ότι με προβληματίζει και η συστηματική αφωνία, πλην εξαιρέσεων, μεγάλου μέρους του πολιτικού προσωπικού της πόλης.

2) Η κεντροαριστερά, ο πάλαι ποτέ πολιτικός χώρος που κατείχε με “έδρα” το κέντρο και επεκτεινόταν ιδεολογικά μέχρι την ριζοσπαστική αριστερά, το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί πλέον ένα “πεδίο μάχης” για την ηγεμονία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, την ίδια στιγμή, η ΝΔ βρήκε πρόσφορο έδαφος και επεκτείνεται στο κέντρο με ποσοστά που δείχνουν πως δεν απειλείται από κανένα κόμμα, σας προβληματίζει αυτό;


Είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στο ιστορικά κατοχυρωμένο ιδεολογικοπολιτικό μας πλαίσιο. Θα πρέπει να ταυτιστούμε με τα προβλήματα των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στις ευκαιρίες και δυνατότητες της νέας εποχής. Νέοι, αγρότες, γυναίκες, μισθωτοί, μικρομεσαίοι, όλοι όσοι πλήττονται από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας είναι δυνητικοί δικοί μας σύμμαχοι σε μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Σήμερα εξαιτίας της συντηρητικοποίησης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της αδυναμίας να τα εκφράσει, έχουν ακουμπήσει σε λαϊκιστικά μορφώματα τόσο της Αριστεράς όσο και της Ακροδεξιάς. Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκονται οι διευρυμένες ανισότητες. Ανισότητα οικονομική, εκπαιδευτική, ανισότητα ευκαιριών, παροχών κ.ο.κ.


Αυτός πρέπει να είναι ο δικός μας στόχος και το δικό μας καθαρό μήνυμα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το κόμμα που θα ανατρέψει την διεύρυνση των ανισοτήτων. Που θα βάλει ξανά μπροστά το ασανσέρ της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας ανατρέποντας την ολιγαρχική διάρθρωση οικονομίας και κοινωνίας. Ιστορικά πάντοτε αυτό έκανε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η σοσιαλδημοκρατία.


3) Σε μια σειρά νομοσχεδίων προς ψήφιση, το ΠΑΣΟΚ, παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά, ωστόσο μόνο στην περίπτωση των μη κρατικών πανεπιστημίων υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση, τέθηκε μάλιστα το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, θα ήθελα το σχόλιο σας και αν πιστεύετε πως υπάρχει σχέδιο να γίνει κυβερνητική δύναμη το ΠΑΣΟΚ.


Ας είμαστε δίκαιοι. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ συγκριτικά με άλλα κόμματα εμφανίζεται αισθητά πιο συγκροτημένο και προγραμματικά ώριμο – αυτή όμως είναι μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη αμφισβήτησης της ηγεμονίας της Νέας Δημοκρατίας. Στον τρέχοντα κομματικό ανταγωνισμό και στο υπάρχον μιντιακό τοπίο έχει σημασία να αντιλαμβάνεσαι πότε και πως το μήνυμά σου αποκωδικοποιείται, τί «φτάνει» και τί «εισπράττει» ο μέσος ψηφοφόρος. Για να αναδείξεις το δίκαιο ή το ορθό των θέσεών σου δεν αρκεί να τις διατυπώνεις αλλά οφείλεις να τις μετασχηματίζεις σε πολιτική. Χρειάζεσαι καμπάνιες, πολλαπλασιαστές – κινητοποίηση των κομματικών δυνάμεών σου, ανοιχτή συνομιλία με την κοινωνία. Πρέπει να παίρνεις πρωτοβουλίες, να δημιουργείς εσύ την ατζέντα και όχι να την ακολουθείς.

Advertisement


Σε αυτό το πλαίσιο τα πολιτικά κομματικά όργανα έχουν ρόλο, έχουν ειδικό βάρος και έχει πάντοτε αξία η δική τους ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση στρατηγικής, διασαφήνιση προτεραιοτήτων και επικοινωνιακού πλαισίου. Αυτά είναι για εμένα τα ζητήματα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ – αν απαντήσει σε αυτά θετικά τότε η συζήτηση για την κοινοβουλευτική του στάση – σημαντική πάντοτε παράμετρος – θα είναι πολύ πιο εύκολη.


4) Σε λιγότερο από 100 μέρες, έχουμε Ευρωεκλογές, ποιο το διακυβευμα κύριε Σαουλίδη; Ο στόχος που έχει θέσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η 2η θέση και ένα ποσοστό 15-16%. Σας ικανοποιεί;


Θα σας απαντήσω λίγο διαφορετικά. Σίγουρα η άνοδος των ποσοστών μας και η δεύτερη θέση είναι σημαντικά θετικά βήματα. Απασχολούν όμως συντριπτικά λιγότερους πολίτες, είναι μια συζήτηση εσωτερική, εσωστρεφής και αυτοαναφορική. Το πραγματικά κρίσιμο – και άρα αυτό που απασχολεί τη χώρα συνολικά – είναι το πότε και με ποιον τρόπο θα αμφισβητηθεί η εκλογική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Πότε δηλαδή το πολιτικό σύστημα θα αποκτήσει ξανά ισορροπία, οι πολίτες εναλλακτική και η χώρα προοδευτική διακυβέρνηση. Για να το πω και λίγο πιο λαϊκά – εσείς πιστεύετε ότι στο ταμείο του σούπερ μάρκετ ή στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ ενδιαφέρει κανέναν αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα έχει 15%- 16%-17% στις ευρωεκλογές;


5) Το αποτέλεσμα των εκλογών της ΚΕΔΕ, δεν ήταν το αναμενόμενο για την κεντροαριστερά, η οποία σε σχέση με τις εκλογές του 2019, “έχασε” 2 έδρες κερδίζοντας μια bonus, αυτή του Δημάρχου Αθηναίων, γιατί πιστεύετε πως συνέβη αυτό, μπορεί να έχουν τεθεί θεμέλια αμφισβήτησης της ηγεμονίας της ΝΔ και στην αυτοδιοίκηση;


Παρά το γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι – ή πρέπει να είναι – εγγενώς ακομμάτιστη, είναι αλήθεια πως δεν αποτυπώθηκε στην κάλπη της Κ.Ε.Δ.Ε αλλαγή συσχετισμών, ούτε σημαντικές ενδείξεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας των συντηρητικών δυνάμεων σε αυτό το επίπεδο. Ορισμένες νίκες όπως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά περισσότερο μας δείχνουν τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις παρά αποκρυσταλλώνουν τετελεσμένη άνοδο των δυνάμεών μας.
Εμπειρικά αυτό που γνωρίζω είναι ότι σε πληθώρα αυτοδιοικητικών σχημάτων που κέρδισαν τις εκλογές, σε πολλούς δήμους, συμμετέχουν πάρα πολλά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του ευρύτερου χώρου. Οι δυνάμεις δηλαδή είναι διάχυτες σε πάρα πολλούς συνδυασμούς και οι άνθρωποί μας είναι σημεία αναφοράς σε τοπικές κοινωνίες. Για να μεταφραστεί και να μετασχηματιστεί αυτό σε αλλαγή πολιτικών συσχετισμών απαιτούνται πολλά περισσότερα – και σε άλλα επίπεδα.


6) Κύριε Σαουλίδη, ξέρω ότι είναι νωρίς, ωστόσο, υπό τις συνθήκες αυτές που επικρατούν στην κεντροαριστερά, θα σκεφτείτε σοβαρά εκ νέου την καθοδό σας στις εθνικές εκλογές;


Θα είμαι παρών στις εθνικές εκλογές, θα δώσω εκ νέου τη μάχη. Ακόμη και τώρα, μετεκλογικά είμαι πολιτικά ενεργός και μέσα από τις γραμμές του κόμματός μου αγωνίζομαι, όπως είχα πει και προεκλογικά ότι θα κάνω. Θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές η μάχη της Θεσσαλονίκης θα δοθεί με καλύτερους οργανωτικούς και πολιτικούς όρους γιατί αξίζει είναι στρατηγικής σημασίας για το ΠΑ.ΣΟ.Κ η ανάκαμψη στα μεγάλα αστικά κέντρα, αν θέλει να έχει βλέψεις πρωταγωνιστικές, πλειοψηφικές και κυβερνητικές. Αυτό νομίζω είναι σαφές και πρέπει όλοι να το κατανοήσουν.

Advertisement