Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Μπουρχάν Μπαράν – “Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε την παράταξή μας ώστε να καλύψουμε το θεσμικό κενό προτείνοντας λύσεις στα καθημερινά ζητήματα”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον δημοσιογράφο, Μπάμπη Καραγεωργίου ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Μπουρχάν Μπαράν

“Αναμφίβολα οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα πολιτικό ορόσημο καλώντας κι εμάς να θέσουμε ψηλά τον πήχη. Επιθυμία μας είναι να ανεβάσουμε τα ποσοστά μας, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στην Ευρώπη για το καλό του τόπου μας.” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Μπαράν σχετικά με τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας λέγοντας πως:

“Χιλιάδες πολίτες την τελευταία διετία βιώνουν την αισχροκέρδεια σε καθημερινή βάση, δυστυχώς όμως ο κ. Σκρέκας, τώρα την ανακάλυψε. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στις τηλεπικοινωνίες, στα καύσιμα και το αυξημένο κόστος των ενοικίων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τα ελληνικά νοικοκυριά.”

Αναφορικά μς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ.Μπαράν επισημαίνει πως “δεν βελτιώνονται με ευχολόγια και ακαδημαϊκές αναλύσεις, αλλά με σεβασμό  στο διεθνές δίκαιο, με πνεύμα καλής γειτονίας και εγκατάλειψη κάθε αναθεωρητικής ρητορικής.”

Παράλληλα μιλά για τα προβλήματα και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τον ν.Ξάνθης.

Διαβάστε αναλυτικά:

Advertisement
  1. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μία παγίωση του ΠΑΣΟΚ στην 2η θέση. Ποιά είναι η δική σας ερμηνεία και ποιός ο στόχος που πρέπει να κατακτήσει το Κίνημα με ορίζοντα τις ευρωεκλογές;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ μέσα από καίριες πολιτικές παρεμβάσεις, που αγγίζουν τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας, κατέχει το κύριο βάρος της αντιπολίτευσης απέναντι στις πολιτικές που ασκεί η Κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε την παράταξή μας ώστε να καλύψουμε το θεσμικό κενό προτείνοντας λύσεις στα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των πολιτών.  

Αναμφίβολα οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα πολιτικό ορόσημο καλώντας κι εμάς να θέσουμε ψηλά τον πήχη. Επιθυμία μας είναι να ανεβάσουμε τα ποσοστά μας, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στην Ευρώπη για το καλό του τόπου μας. Ζητάμε λοιπόν τη στήριξη του ελληνικού λαού για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στο πολιτικό γίγνεσθαι τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο -εκφράζοντας την πολιτική αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη προς την επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων-, όσο και στο εσωτερικό της χώρας για να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που θα καθορίσει τις εξελίξεις. 

  1. Ένα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι αυτό της εντεινόμενης ακρίβειας. Πως κρίνετε την διαχείριση από πλευράς της κυβέρνησης; 

Η Κυβέρνηση έχει αργήσει να αντιληφθεί πως η κλιμακούμενη ακρίβεια που έχει γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυρά δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς με «καλάθια» ή με «market pass». Χιλιάδες πολίτες την τελευταία διετία βιώνουν την αισχροκέρδεια σε καθημερινή βάση, δυστυχώς όμως ο κ. Σκρέκας, τώρα την ανακάλυψε. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στις τηλεπικοινωνίες, στα καύσιμα και το αυξημένο κόστος των ενοικίων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Έχουμε στον αντίποδα μία κυβέρνηση να «πέφτει από τα σύννεφα» με τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στο βρεφικό γάλα, γεγονός που έχει ήδη επισημανθεί σε έρευνες και σε δημοσιεύματα, ενώ τα νέα ζευγάρια βιώνουν εδώ και αρκετό καιρό τις επιπτώσεις, χωρίς η κυβέρνηση να κάνει το παραμικρό.

Είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση των καταναλωτών με ισχυρά μέτρα θωράκισης απέναντι στην ακρίβεια, όπως πρότεινε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή: Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελέγχων στην αγορά, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ενδυνάμωση των καταναλωτικών οργανώσεων, αύξηση μισθών. 

Εμείς έχοντας ως κεντρική προτεραιότητά μας την επίλυση του ζητήματος της ακρίβειας, ξεκινήσαμε διάλογο με τους πολίτες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «digitalsociety.gr» καθώς πιστεύουμε πως μαζί με τους πολίτες μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας και του πληθωρισμού της απληστίας.

  1. Είδαμε πρόσφατα τον βουλευτή της ΝΔ, κ. Συρίγο αναφερόμενο στην Συνθήκη της Λωζάνης να μιλά για μία συνθήκη σε μεγάλο ποσοστό «παρωχημένη». Πως κρίνετε αυτή την άποψη;

Η πρόσφατη «Διακήρυξη των Αθηνών» προκάλεσε χαρακτηριστική ευφορία στην Κυβέρνηση, γεγονός που δε χωρά «ταλαντώσεις».

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βελτιώνονται με ευχολόγια και ακαδημαϊκές αναλύσεις, αλλά με σεβασμό  στο διεθνές δίκαιο, με πνεύμα καλής γειτονίας και εγκατάλειψη κάθε αναθεωρητικής ρητορικής.  

Τα εθνικά μας ζητήματα, δεν αφορούν μια παράταξη ή ένα κόμμα, αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου και δεν χωράνε ούτε προσωπικές αλλά ούτε και «επιστημονικές» θέσεις. Ένας κυβερνητικός βουλευτής που τοποθετείται στο δημόσιο διάλογο, οφείλει να είναι επομένως πολλαπλά προσεκτικός. Η πάγια θέση της χώρας μας, στηρίζεται άλλωστε στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο  οφείλουν όλα τα κράτη να σέβονται και να εφαρμόζουν. 

  1. Ξάνθη, η περιφέρεια σας. Αν θέτατε τα 3 μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή ποιά θα ήταν; Ποιές οι αναγκαίες παρεμβάσεις που επιδιώκετε;

Η Περιφέρεια ΑΜΘ παραμένει η δεύτερη πιο φτωχή περιφέρεια σε επίπεδο ΑΕΠ με την Ξάνθη να κρατά τα σκήπτρα  της οικονομικής ανεπάρκειας, γεγονός που αποτυπώνει την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Νομός μας.

Το μεγάλο κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη προοπτική βιοπορισμού, σε συνδυασμό με τα ελλιπή κίνητρα παραμονής, την ανεργία και την εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα διαμορφώνουν ένα σκηνικό ερημοποίησης της περιοχής. Επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα  τους σε γείτονες χώρες για να ανταπεξέλθουν στη δυσβάσταχτη φορολογία ενώ παραγωγοί όπως οι καλλιεργητές καπνών -που φημιζόταν η περιοχή μας- εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους αναζητώντας άλλους τρόπους για να ανταπεξέλθουν στα «προς το ζην».

Advertisement

Το υποστελεχωμένο σε υποδομές, κλινικές και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Νοσοκομείο Ξάνθης, που επωμίστηκε το βάρος της πανδημίας της covid-19, παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις για ενίσχυση, οδηγείται σε υποβάθμιση μέρα με τη μέρα, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να προσφεύγουν στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης ακόμα και Θεσσαλονίκης για λόγους ρουτίνας.

Η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και η πρόληψη των φαινομένων της κλιματικής κρίσης είναι επίσης ένα μείζονος σημασίας θέμα καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης διαθέτει δύσβατες ορεινές και όχι μόνο περιοχές γεγονός που απαιτεί ένα οργανωμένο σχέδιο σε περίπτωση παντός κινδύνου για την προστασία των συμπολιτών μας. 

Πολλές είναι και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσον αφορά και το εκπαιδευτικό κομμάτι. Αναφέρομαι ειδικώς, για την παροχή ίσων ευκαιριών γνώσης, κτηριακών υποδομών αλλά και για την εξασφάλιση και ένταξη των μαθητών που φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία. Η ενίσχυση της παιδείας, με ότι αυτό συνεπάγεται, συμβολίζει το μέγεθος του πολιτισμού μας και γαλουχεί τις μελλοντικές γενιές που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον τόπο. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητα παιδιά, με εύρος γνώσης απαλλαγμένα από στερεότυπα και κακοποιητικές συμπεριφορές που ολοένα και πληθαίνουν.

Οι συμπολίτες μου επέλεξαν και αυτή την τετραετία να τους εκπροσωπήσω στο Κοινοβούλιο και δεν μπορώ παρά να συνεχίσω να μάχομαι καθημερινά, ώστε να τους εξασφαλίσω καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της. Το αποτύπωμα που επιθυμώ να αφήσω θα ήθελα να αφορά όλους ανεξαιρέτως τους Ξανθιώτες και να συμβάλλω σε τομές όπως καλύτερη περίθαλψη, τουριστική προοπτική, ολοκλήρωση έργων υποδομής, ενίσχυση της προστασίας των πολιτών, μείωση της ανεργίας και να αποτελέσει η Ξάνθη έναν πόλο έλξης αποτελώντας παράδειγμα ανάπτυξης.