Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Δημήτρης Μπιάγκης – “Το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να αντιμετωπίζεται ως το κόμμα που έρχεται να αντιπαρατεθεί το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Μπάμπη Καραγεωργίου ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης.

Μιλώντας για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και την παγίωση του στην 2η θέση ο κ.Μπιάγκης ανέφερε:

“Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις, με την υπεύθυνη και δομημένη αντιπολίτευση που ασκεί, έχει καταφέρει πράγματι να αντιμετωπίζεται ως το κόμμα εκείνο που μέσα από τις προτάσεις, το όραμα και το αφήγημά του έρχεται να αντιπαρατεθεί το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας καταθέτοντας εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας”

“Είναι γεγονός ότι ο παράγοντας άνθρωπος, βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας αξιών της παράταξής μας και οι αρχές για κοινωνική συνοχή, ισονομία και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και εργαζόμενους αποτελούν διαχρονικά ακρογωνιαίο λίθο του πολιτικού DNA του ΠΑΣΟΚ” τόνισε ο χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Παράλληλα ο κ.Μπιάγκης έκανε εκτενή αναφορά τόσο στις παρεμβάσεις του Τομέα Άμυνας, όσο και για τις σημαντικές παρεμβάσεις που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα, η εκλογική του περιφερικά.

Αναλυτικά:

  1. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μία παγίωση του ΠΑΣΟΚ στην 2η θέση. Ποιά είναι η δική σας ερμηνεία και ποιός ο στόχος που πρέπει να κατακτήσει το Κίνημα με ορίζοντα τις ευρωεκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις, με την υπεύθυνη και δομημένη αντιπολίτευση που ασκεί, έχει καταφέρει πράγματι να αντιμετωπίζεται ως το κόμμα εκείνο που μέσα από τις προτάσεις, το όραμα και το αφήγημά του έρχεται να αντιπαρατεθεί το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας καταθέτοντας εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι το ουσιαστικό για εμάς, ότι δηλαδή στη συνείδηση του κόσμου, των πολιτών, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής αποτελεί εκείνον τον πολιτικό φορέα που με συνεχή διαβούλευση με την κοινωνία, με αξιοπιστία, έχει ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση με επιχειρήματα απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Το είδαμε και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου το ΠΑ.ΣΟ.Κ,. κρίθηκε θετικά από τους πολίτες, εκφράζοντας μια δυναμική αλλαγής σε σημαντικούς φορείς της αυτοδιοίκησης.

  1. Ένα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι αυτό της εντεινόμενης ακρίβειας. Πως κρίνετε την διαχείριση από πλευράς της κυβέρνησης;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η ακρίβεια «μαστίζει» και έχει γονατίσει πια τα ελληνικά νοικοκυριά. Δυστυχώς, η ελληνική οικογένεια αναγκάστηκε να πληρώσει φέτος, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ακριβότερα έως και 11,4% σε σχέση με πέρυσι. Επιπρόσθετα, βασικά είδη διατροφής, πωλούνται στη χώρα μας σε εξωπραγματικά πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι πολίτες τους μάλιστα αμείβονται με πολύ υψηλότερα εισοδήματα.

Στην Ελλάδα, η αθροιστική επιβάρυνση από τις τιμές των τροφίμων έχει ξεπεράσει το 25% την τελευταία διετία και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά ταύτα συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική της, μια πολιτική που δεν προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που είναι συγκυριακή και αποκομμένη με μοναδικό στόχο την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.

Advertisement

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, από την πρώτη στιγμή είδε το θέμα στην πραγματική του διάσταση, προτείνοντας λύσεις, όπως επί παραδείγματι τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και μια σειρά από άλλες πολιτικές, οι οποίες θα δημιουργήσουν εκείνη τις προϋποθέσεις ώστε το «τσουνάμι» της ακρίβειας να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος για την κοινωνία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την απαραίτητη κοινωνική συνοχή που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, ώστε η επόμενη μέρα να μην έχει διαταράξει τον κοινωνικό ιστό αλλά αντιθέτως να υπάρξει εκείνη η δυναμική ώστε όλοι μαζί να εργαστούμε για καλύτερες μέρες.

  1. Έχετε κατά κοινή ομολογία αναπτύξει μια σημαντική σειρά παρεμβάσεων σε θέματα που αφορούν τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποιά είναι τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν; Ποιές είναι οι παρεμβάσεις που έχουν ανάγκη;

Είναι γεγονός ότι ο παράγοντας άνθρωπος, βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας αξιών της παράταξής μας και οι αρχές για κοινωνική συνοχή, ισονομία και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και εργαζόμενους αποτελούν διαχρονικά ακρογωνιαίο λίθο του πολιτικού DNA του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, πέραν της εξασφάλισης σύγχρονων και αποτελεσματικών αμυντικών εξοπλισμών και υλικών μέσων, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο σημαντικότερος πολλαπλασιαστής ισχύος. Δυστυχώς, κατά την τελευταία δεκαετία, εκτός από ορισμένες σημαντικές διεθνείς αμυντικές συμφωνίες και τα έστω και συγκυριακά προγράμματα εκσυγχρονισμού του αμυντικού μας οπλοστασίου ελλείψει μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, τα οποία με αίσθηση ευθύνη και εποικοδομητική κριτική υποστηρίξαμε στο βαθμό που διασφαλίζουν τα άμεσα εθνικά μας συμφέροντα και προτάσσοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας έρευνας και ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας, εντούτοις ελάχιστα έχουν γίνει για την ενίσχυση της ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Με πλήθος παρεμβάσεών μας εντός και εκτός Βουλής, κατόπιν ευρείας διαβούλευσης με φορείς, συνδικαλιστικούς και μη, των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών μας έχουμε προσπαθήσει και θα συνεχίσουμε και στο μάλλον να αναδεικνύουμε τα προβλήματα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και που σχετίζονται με την παρωχημένη εκπαίδευση, την μη ορθολογική διαχείριση του προσωπικού, τη στασιμότητα μισθών και συντάξεων, τη δυσκολία στέγασης, την υποβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη, τις στρεβλώσεις στις μεταθέσεις και αποστρατείες και άλλα πολλά. Παράλληλα με την κριτική μας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Στρατιωτικών Σχολών και τη θεμελίωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, για τη θέσπιση νέου μισθολογίου και αποζημίωσης της ημερήσιας και της νυχτερινής απασχόλησης, για την εξάλειψη των διακρίσεων και της σεξουαλικής παρενόχλησης, για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των στρατιωτικών, για τη στήριξη της οικογένειας των στελεχών και της υγειονομικής τους περίθαλψης, για την επαναξιολόγηση του συστήματος τοποθετήσεων-μεταθέσεων, για τη βελτιίωση της υγειονομικής περίθαλψης μέσω των στρατιωτικών και κρατικών νοσοκομείων. Αυτά και πολλά άλλα χρονίζοντα ζητήματα για τα οποία προτείνουμε τεκμηριωμένες λύσεις, έχει υποχρέωση η Ελληνική Πολιτεία να τα αντιμετωπίσει άμεσα, όχι μόνον στο πλαίσιο της ισόνομης και δίκαιης κοινωνικής πολιτικής έναντι όλων των πολιτών αλλά και γιατί ιδιαίτερα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν παράγοντες διασφάλισης του απαραίτητου ηθικού και επιχειρησιακής ετοιμότητας ώστε να μπορούν να φέρνουν εις πέραν το ιερό καθήκον τους για την διασφάλιση της εθνικής εδαφικής ακεραιότητας και των εθνικών δικαίων και συμφερόντων.

  1. Κέρκυρα, η περιφέρεια σας. Αν θέτατε τα 3 μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή ποιά θα ήταν; Ποιές οι αναγκαίες παρεμβάσεις που επιδιώκετε;

Η Κέρκυρα αποτελεί μια εκλογική περιφέρεια που βιώνει έναν πολυετή μαρασμό σε μεγάλα έργα και υποδομές. Παρότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, δοκιμάζεται από τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή. Τεράστιο θέμα η επαρκής θωράκιση των δομών υγείας της περιοχής που συνειδητά έχει οδηγήσει σε μαρασμό η μεθοδευμένη κυβερνητική πολιτική, η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι τραγικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η επίλυση του έντονου υδρευτικού ζητήματος, το ανεπαρκές και επικίνδυνο σε πολλές περιπτώσεις οδικό δίκτυο, η δημιουργία ζωνών χρήσης γης και η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς που καταρρέει από αδιαφορία. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, όπως αυτή έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως είναι φυσικό, έχει επηρεάσει τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα που αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Οι νέες προκλήσεις της τουριστικής αγοράς και η στροφή στις ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες αποτελεί ένα ουσιαστικό ζητούμενο, όπως και η σύνδεση των υπηρεσιών αυτών με τις θωρακισμένες δομές υγείας της περιοχής, ενώ ειδικό βάρος πρέπει να δοθεί στα μικρά νησιά της περιοχής, τους Παξούς και τα Διαπόντια, που οι κάτοικοί τους έχουν βιώσει την απομόνωση και την απαξίωση από το κεντρικό κράτος, αδυνατώντας να αισθανθούν την πολιτεία δίπλα τους σε ζωτικά ζητήματα που τους αφορούν.