Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Γιάννης Πολυχρονάκος – “Δύναμη Αλλαγής για τις Κυκλάδες”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Μπάμπη Καραγεωργίου ο υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στις Κυκλάδες, Γιάννης Πολυχρονάκος.

Ο κ.Πολυχρονάκος αναφέρθηκε στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες της κυβέρνησης λέγοντας:

“Η κίνηση του κ.Καραμανλή, η οποία του επιβλήθηκε , ήταν κίνηση εκτόνωσης της οργής. Υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να μείνει στο απυρόβλητο ο κ.Μητσοτάκης.
Μόνο που ούτε η οργή εκτονώνεται ούτε οι ευθύνες της κυβέρνησης παραγράφονται. Η έλλειψη ενσυναίσθησης της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του κ.Μητσοτάκη για τις ευθύνες τους, αποδεικνύονται από την προσπάθεια συγκάλυψης και μετάθεσης των ευθυνών.”

“Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Μια κυβέρνηση που θα σέβεται τον πολίτη, θα στηρίζει τους μη προνομιούχους, θα αποκαταστήσει τις δημόσιες υποδομές και θα ενισχύσει τους θεσμούς και την έννοια της δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα. Και αυτή η κυβέρνηση θα στηρίζεται σε συγκλίσεις, σε προγραμματικές συνεργασίες.” τόνισε ο Γιάννης Πολυχρονάκος ,ενώ εξέφρασε την άποψη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό στο μυαλό του τις εκλογές.

Παράλληλα ο κ.Πολυχρονάκος μίλησε για την υποψηφιότητα του και τα προβλήματα της περιφέρειας.

Διαβάστε ολόκληρη την συνένετευξη:

1.Το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.Πως κρίνετε την παραίτηση του κ.Καραμανλή και ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα;

Advertisement


Η κίνηση του κ.Καραμανλή, η οποία του επιβλήθηκε , ήταν κίνηση εκτόνωσης της οργής. Υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να μείνει στο απυρόβλητο ο κ.Μητσοτάκης.
Μόνο που ούτε η οργή εκτονώνεται ούτε οι ευθύνες της κυβέρνησης παραγράφονται. Η έλλειψη ενσυναίσθησης της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του κ.Μητσοτάκη για τις ευθύνες τους, αποδεικνύονται από την προσπάθεια συγκάλυψης και μετάθεσης των ευθυνών.
Σε αυτή τη χώρα μπορεί να ευθύνονται οι πάντες για τα πάντα, εκτός από αυτούς που κυβερνούν, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη. Δηλαδή ένα δήθεν επιτελικό και ψηφιακό κράτος που δεν μπορούσε να ολοκληρώσει ένα έργο τηλεδιοίκησης , δεν έχει καμία ευθύνη.
Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ πέρα από τα αναγκαία βήματα και έργα που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια στις μεταφορές και στο σιδηρόδρομο, προέχει και η απόδοση ευθυνών. Το οφείλουμε στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

2.Ο πρωθυπουργός προκήρυξε εκλογές για τις 21 Μαΐου.Πως κρίνετε αυτή την απόφαση; Πως βλέπετε την επιχείρηση “damage control” από την κυβέρνηση;


Εδώ και πολύ καιρό, η χώρα είναι ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Ο κ.Μητσοτάκης είχε πάντα στο μυαλό του τις πρόωρες εκλογές.

Από εκεί και πέρα βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να εκβιάζει ουσιαστικά τους πολίτες με δεύτερες και τρίτες εκλογές, μάλιστα η κ.Μπακογιάννη ουσιαστικά , ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι δεν έχει νόημα τι θα ψηφίσουν οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τόσο σέβονται την ψήφο των πολιτών.

Επισείουν επίσης τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, ξεχνώντας ότι περιστατικά όπως αυτό του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη ή των υποκλοπών, παραπέμπουν σε μια ακυβέρνητη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Μια κυβέρνηση που θα σέβεται τον πολίτη, θα στηρίζει τους μη προνομιούχους, θα αποκαταστήσει τις δημόσιες υποδομές και θα ενισχύσει τους θεσμούς και την έννοια της δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα. Και αυτή η κυβέρνηση θα στηρίζεται σε συγκλίσεις, σε προγραμματικές συνεργασίες.

3.Πως θα κινηθεί μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ; Θεωρείτε ότι η συμμετοχή του σε συγκυβέρνηση με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ρεαλιστική;

Advertisement


Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισαν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.
Πιστεύω ότι η χώρα μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή, κλείνει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν. Ας δούμε τι συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη που υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας που σχηματίζονται μέσα από δημόσιες και διαφανείς προγραμματικές συμφωνίες.
Το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα κινείται στη λογική του μοιράσματος των υπουργείων. Για εμάς έχει σημασία το τι θα κάνει για τους πολίτες και για τη χώρα αυτή η κυβέρνηση και στη βάση αυτή θα καταθέσουμε την προγραμματική μας πρόταση στα άλλα κόμματα και με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι πολίτες θα μας έχουν δώσει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.
Γιατί Ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει και Ισχυρή Κοινωνία την επόμενη μέρα. Για εμάς , μέρος αυτής της προγραμματικής συμφωνίας για τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος, η επιστροφή του Κράτους Δικαίου και η ενίσχυση των θεσμών αλλά και ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα που θα δίνει ελπίδα σε όλους και κυρίως στους νέους ανθρώπους.

4.Αρκετά συχνά αναδεικνύεται πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια σας.Επιγραμματικά ποιές είναι κατά την άποψη σας οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν;


Κοιτάξτε να δείτε, ο νομός Κυκλάδων είναι ο ορισμός της πολυνησιωτικής περιφέρειας.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για τη νησιωτικότητα χωρίς να έχουν τίποτα να προτείνουν και κυρίως χωρίς να έχουν τίποτα να παρουσιάσουν. Η Ελλάδα δεν έχει νησιωτική πολιτική και αυτή είναι μια πικρή αλήθεια.
Βασικοί άξονες μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής είναι:

1.Νησιωτικός Αναπτυξιακός Νόμος προσαρμοσμένος στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής οικονομίας.

2.Ένταξη της ακτοπλοΐας στη νησιωτική πολιτική με επέκταση και ενίσχυση του προϋπολογισμού για το μεταφορικό ισοδύναμο.

3.Καθιέρωση της Διπλής Νησιωτικότητας που μεταφράζεται σε δωρεάν μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων από νησί σε νησί.

4.Μισθολογικά και θεσμικά κίνητρα στους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά.

Advertisement

5.Ενεργειακή αυτονομία των νησιών με ενίσχυση του αποτυπώματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κάθε νησί και δημιουργία μικροδικτύων.

6. Στήριξη της ζωής στα μικρά νησιά κάτω των χιλίων κατοίκων με: α) φορολογικά κίνητρα για νέους που θα δημιουργήσουν επιχειρήσεις σε αυτά τα νησιά π.χ ειδικό φορολογικό καθεστώς απαλλαγή από το 80% του φόρου εισοδήματος για εισόδημα έως 20.000 ευρώ β) ετήσια επιδότηση 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που πηγαίνει σχολείο σε αυτά τα νησιά

5.Γιατί κάποιος να επιλέξει τον Γιάννη Πολυχρονάκο; Ποιό είναι το δικό σας όραμα για τον τόπο;

Θα μιλήσω με λόγια πολύ απλά.
Γιατί ζω στις Κυκλάδες, εδώ είναι το σπίτι μου, η δουλειά μου , η οικογένεια μου και θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα.
Γιατί έχω ιδέες, προτάσεις και θέληση να παλέψω για πράγματα που για άλλους είναι αυτονόητα αλλά για όλους εμάς στα νησιά είναι το ζητούμενο.
Την αγάπη, τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι συμπατριώτες μου , θα την μετατρέψω σε διαρκή αγώνα, έργο και πράξεις.
Οι πολίτες των Κυκλάδων μπορούν να γίνουν η Δύναμη Αλλαγής για τα νησιά μας.