Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Κώστας Τσουκαλάς – “Η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερη δύναμη θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα στην Ευρώπη”

Published

on

Συνέντευξη στο The Socialist και το δημοσιογράφο, Μπάμπη Καραγεωργίου παραχώρησε ο Υπ. Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων.

Αναφερόμενος στο διακύβευμα της ευρωκάλπης τόνισε πως:

“Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών ξεπερνά τον απλό περιορισμό των ακραίων δυνάμεων. Αφορά την επιλογή μιας Ευρώπης που θα προαγάγει την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την βιώσιμη ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών της. Και αυτή είναι μια μάχη που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε.”

Παράλληλα ο κ. Τσουκαλάς τόνισε πως “η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερη δύναμη θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα στην Ευρώπη, μια εποχή όπου οι αξίες της αλληλεγγύης και της προοδευτικότητας θα επανέλθουν στο προσκήνιο.”

Αναφορικά με την προκλητική στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Τσουκαλάς τόνισε πως “πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση και ενέργειες που θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις των διεθνών συμφωνιών δεν είναι αποδεκτές και θα έχουν συνέπειες.”

Η συνέντευξη:

Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το διακύβευμα για την χώρα; Ο περιορισμός των ακραίων δυνάμεων είναι ένα;

Advertisement

Καθώς πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές, το διακύβευμα για τη χώρα μας είναι μεγάλο και πολύπλευρο. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο περιορισμός των ακραίων δυνάμεων συνιστά μία από τις βασικές προκλήσεις. Η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπου πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλαπλές προκλήσεις: από την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση μέχρι τα γεωπολιτικά ζητήματα και την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο, η σταθερή και προοδευτική φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Επομένως, το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών ξεπερνά τον απλό περιορισμό των ακραίων δυνάμεων. Αφορά την επιλογή μιας Ευρώπης που θα προαγάγει την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την βιώσιμη ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών της. Και αυτή είναι μια μάχη που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε.

Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για αυτή την κάλπη; Υπάρχει κάποιο ποσοστό που θα σηματοδοτήσει την επιτυχία;

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για τις επικείμενες Ευρωεκλογές είναι ξεκάθαρος: να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη, διεκδικώντας μια ισχυρότερη και πιο αποφασιστική θέση στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι το δεύτερο κόμμα σε αυτή την κάλπη, αντανακλώντας την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πολίτες στην καθημερινή μας επαφή μαζί τους.

Η αισιοδοξία μας πηγάζει από την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που λαμβάνουμε σε κάθε επίπεδο, καθώς οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσήλωσή μας στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής ανάκαμψης με δίκαιους όρους για όλους. Η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερη δύναμη θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα στην Ευρώπη, μια εποχή όπου οι αξίες της αλληλεγγύης και της προοδευτικότητας θα επανέλθουν στο προσκήνιο.

Τι είναι αυτό που απασχολεί τους πολίτες; Τι σας λένε οι πολίτες;

Οι πολίτες μας εκφράζουν πρωτίστως την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση και την αυξημένη ακρίβεια που επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Μεγάλο μέρος των συζητήσεων που έχουμε επικεντρώνεται στην ανάγκη για εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια, καθώς οι πολίτες ανησυχούν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Advertisement

Επιπρόσθετα, η νεολαία μας εκφράζει σημαντικές ανησυχίες για τις ευκαιρίες εργασίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη για πολιτικές που θα ενισχύσουν την καινοτομία και θα προσελκύσουν επενδύσεις. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι της υπαίθρου μας μιλούν για την υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας και την ανάγκη για δίκαιη αντιμετώπιση στην κατανομή των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Καθώς πλησιάζουμε τις Ευρωεκλογές, είναι σαφές ότι οι πολίτες θέλουν μια Ευρώπη που θα τους ακούει και θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις τους με πραγματικές, καθημερινές λύσεις. Είναι έτοιμοι για μια αλλαγή που θα φέρει περισσότερη δικαιοσύνη και θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή σε ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Πώς κρίνετε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις προκλήσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας;

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις πρόσφατες προκλήσεις από τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, που παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέροντας τη χώρα της ως “Μακεδονία” αντί για τη συνταγματική ονομασία της, θα πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση και ενέργειες που θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις των διεθνών συμφωνιών δεν είναι αποδεκτές και θα έχουν συνέπειες.

Είναι ουσιαστικό να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, προβαίνοντας σε ενημερώσεις προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, για τη σημασία της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα ήθελα και ένα δικό σας μήνυμα.

Η Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού μας υπενθυμίζει τη σημασία του να θυμόμαστε και να τιμάμε την ιστορία μας. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη χιλιάδων Ποντίων, θυμάτων μιας από τις σκοτεινότερες στιγμές στην ιστορία του 20ού αιώνα. Είναι ένας προβληματισμός που μας καλεί όλους να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν και να δουλέψουμε ακούραστα για ένα μέλλον που θα στηρίζεται στην ειρήνη, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Η δέσμευσή μου προς την πατρίδα και τον πολιτισμό μας είναι ακλόνητη και συνεχίζω να δίνω τη μάχη για ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις και αδικίες.

Advertisement