Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Λάζαρος Καραούλης – “Η ψήφος δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση να μετατραπεί στις ερχόμενες εκλογές σε ψήφο εμπιστοσύνης προς το ΠΑΣΟΚ”

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Μπάμπη Καραγεωργίου ο Λάζαρος Καραούλης, Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Υποψήφιος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το Κίνημα.

Ο κ.Καραούλης μίλησε για την ενασχόληση του με τα κοινά και τον λόγο που δραστηριοποιήθηκε πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ.

” Το 2004 η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου μέσα από μια μαζική, ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, όπου ψήφισαν πάνω από 1 εκατ. μέλη, με κινητοποίησε να δραστηριοποιηθώ πιο ενεργά στις κομματικές διαδικασίες.” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα του υπερπληθωρισμού και της ακρίβειας ο κ.Καραούλης είπε:

“Το ΠΑΣΟΚ έχει έγκαιρα προτείνει μέτρα ουσιαστικά, αποτελεσματικά, με σοσιαλδημοκρατική χροιά, όπως σε χώρες του Ευρώπη νότου έχουν εφαρμοστεί και απέδωσαν καρπούς (Πορτογαλία – Ισπανία – Γερμανία), μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα – στεγαστική συνδρομή σε νέα ζευγάρια, δωρεάν μετακινήσεις ευάλωτων συμπολιτών, αύξηση βασικού μισθού.”

Σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών ο κ.Καραούλης ανέφερε ότι “η υπόθεση υποκλοπών κατά του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων πολιτικών προσώπων απέδειξε περίτρανα ότι το δήθεν «επιτελικό» κράτος του κ.Μητσοτακη, έχει μετατραπεί : σε «επιτελικό παρακράτος του Μαξίμου”

Τέλος αναφέρθηκε τόσο στην σχέση των νέων με την πολίτη, όσο και στα προβλήματα του τόπου του, της Ανατολικής Αττικής.

Διαφήμιση

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:

Πως προέκυψε η ενασχόληση σας με τα κοινά; Γιατί με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής;

Κύριε Καραγεωργίου καταρχάς ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω μέσα από το φιλόξενο και αγωνιστικό thesocialist.gr, με τους αναγνώστες σας και να μοιραστώ τις σκέψεις και τις ιδέες μου.

Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκινά από μικρή ηλικία στον Μαραθώνα όπου συμμετείχα στα διοικητικά συμβούλια της τάξης μου, στα δεκαπενταμελή του Γυμνασίου και του Λυκείου, πάντα με διάθεση συμμετοχής και προσφοράς.

Το 2004 η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου μέσα από μια μαζική, ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, όπου ψήφισαν πάνω από 1 εκατ. μέλη, με κινητοποίησε να δραστηριοποιηθώ πιο ενεργά στις κομματικές διαδικασίες. Ήταν η χρονιά όπου μια νέα Ελλάδα αναδυόταν με σύγχρονες Ολυμπιακές υποδομές, μεγάλα έργα, πολιτιστική δράση, ευημερία, ανάπτυξη και Ευρωπαϊκή προοπτική. 

Στο πλαίσιο αυτό ήθελα να συμβάλλω και εγώ στο κόμμα που άλλαξε την Ελλάδα από το 1981 με Ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου, στο κόμμα που συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας με τον Κώστα Σημίτη, στην διαφάνεια με τον ΑΣΕΠ, στην δημόσια υγεία με το ΕΣΥ, στην δημόσια παιδεία και πολλών άλλων μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών και έφεραν την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντάχθηκα στην ΠΑΣΠ της σχολής που σπούδασα και αγωνίστηκα μαζί με συντρόφους να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της χώρας το 2009.

Ο υπερπληθωρισμός που έχει ως αποτέλεσμα την ακρίβεια, έχει φέρει σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων . Ποιές παρεμβάσεις θεωρείτε αναγκαίες για την καταπολέμηση του προβλήματος; 

Διαφήμιση

Ο υπερπληθωρισμός οφείλεται μεν και σε εξωγενείς αιτίες (πόλεμο-πανδημία) αλλά θα μπορούσαν να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις αν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες θα ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η εμμονή της για εκτεταμένη διανομή επιδομάτων της φτώχειας χωρίς σχέδιο, η άρνηση της να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα – καύσιμα, η μη επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος όπως τεκμηριωμένα έχει προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τους λίγους και τους ισχυρούς. Η δήθεν ελεύθερη αγορά που λειτουργεί δίχως όρια και ελέγχους, η αποτυχία του καλαθιού του νοικοκυριού, η διαδοχικές τηλεοπτικές παραπλανήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, η ασυδοσία των αλυσίδων τροφίμων, έχει επιτείνει την ακρίβεια και πιέζει αφόρητα τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει έγκαιρα προτείνει μέτρα ουσιαστικά, αποτελεσματικά, με σοσιαλδημοκρατική χροιά, όπως σε χώρες του Ευρώπη νότου έχουν εφαρμοστεί και απέδωσαν καρπούς (Πορτογαλία – Ισπανία – Γερμανία), μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα – στεγαστική συνδρομή σε νέα ζευγάρια, δωρεάν μετακινήσεις ευάλωτων συμπολιτών, αύξηση βασικού μισθού.

3) Είστε ένας νέος άνθρωπος που από αρκετά νεαρή ηλικία ασχολείστε με τα κοινά. Αυτά τα χρόνια, τα δίχως αμφισβήτηση δύσκολα για την χώρα, έχετε εισπράξει καχυποψία μόνο και μόνο για αυτό; Πως η πολιτική θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των νέων ανθρώπων;

κ.Καραγεωργίου εργάζομαι από 17 ετών, έχω σπουδάσει Πληροφορική, είμαι υπ.Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Frederick, ενώ παράλληλα διατηρώ την δική μου επιχείρηση και είμαι παντρεμένος με δύο μικρά παιδιά. Όλα αυτά με δεδομένο ότι η γενιά μου βίωσε την βίαιη περικοπή ΑΕΠ, μισθών, νέων ευκαιριών, λόγω του εκτροχιασμού της χώρας από την κυβέρνηση Καραμανλή 2004-2009, ποτέ δεν ζούσα από την πολιτική. Για μένα η πολιτική είναι ένας διαρκής αγώνας για περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερες Ευκαιρίες για τους νέους εργαζόμενους, τα νέα ζευγάρια, τους νέους γονείς, ποτέ δεν ζήτησα να “βολευτώ” σε δημόσιες θέσεις. Ότι έχω καταφέρει το έχω πετύχει με την εργασία μου, τους αγώνες μου και αυτό όσοι με γνωρίζουν προσωπικά το εκτιμούν και με εμπιστεύονται.

4) Στην υπόθεση των υποκλοπών προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα, με τελευταία την αντιθεσμική θα έλεγε κάποιος στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ; Πως κρίνετε την στάση της κυβέρνησης;

Η υπόθεση υποκλοπών κατά του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων πολιτικών προσώπων απέδειξε περίτρανα ότι το δήθεν «επιτελικό» κράτος του κ.Μητσοτακη, έχει μετατραπεί : σε «επιτελικό παρακράτος του Μαξίμου».

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κ.Μητσοτάκης είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο προσπαθούν να συγκαλύψουν, απαξιώνοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, υποβαθμίζοντας τις Ανεξάρτητες αρχές (ΑΔΑΕ) που το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε και διαφύλαξε τα χρόνια διακυβέρνησής του. Διότι Δημοκρατία χωρίς θεσμικά αντίβαρα, χωρίς διαφάνεια, χωρίς έλεγχο και λογοδοσία, μετατρέπεται σε ολιγαρχία και «αριστοκρατία». Ο Θουκυδίδης έγραφε ότι η Δημοκρατία καλείται το πολίτευμα όπου ασκούν την εξουσία οι πολλοί, ο λαός και όχι οι ολίγοι. 

Διαφήμιση

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό, προσπάθησαν και προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους θεσμούς, την δικαιοσύνη, τα Μέσα Ενημέρωσης. Πολέμησαν και πολεμούν κάθε μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ που στόχο είχε τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, το κοινωνικό κράτος.

Η ψήφος δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση να μετατραπεί στις ερχόμενες εκλογές σε ψήφο εμπιστοσύνης προς το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική παράταξη που από το 1974 αγωνίζεται για Δημοκρατία, Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος.

5) Ποια είναι τα βασικά προβλήματα επιγραμματικά που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική; Ποιες είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις;

Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην Ανατολική Αττική, ζω τις αγωνίες των συμπολιτών μου, σε μία περιοχή όπου κυριαρχεί η έλλειψη βασικών υποδομών, η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου έχει καθυστερήσει δεκαετίες, απουσιάζει επίσης ένας σοβαρός σχεδιασμός διαδημοτικών μεταφορών, δεν δίνονται κίνητρα στους νέους αγρότες, ενώ έχουν αποτύχει οι προσπάθειες σοβαρού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Ως νέος πολιτικός / μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ από το 2021, βρίσκομαι μαζί με συνεργάτες εκλεκτούς, τη νέα γενιά και παλαιότερους αγωνιστές του κινήματος στην πρώτη γραμμή για να σπάσει η σιωπή, να γεννηθεί η ελπίδα στην Ανατολική Αττική, να ανατρέψουμε κατεστημένα, στασιμότητας και απραξίας.

Το τελευταίο χρόνο έχω αγωνιστεί, μαζί με συντρόφους, για στελέχωση των Κέντρων Υγείας 1ης ΥΠΕ, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων του προσωπικού, την δημιουργία Νοσοκομείου, την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν Υγείας. Έχω εκφράσει την αγωνία μου για την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων της Ανατολικής Αττικής και της αύξησης της εγκληματικότητας. Έχω επισημάνει αρκετές φορές τα ζητήματα που έχουμε με τα τροχαία από την παραλιακή της Βούλας, έως τον Ωρωπό. Δεν μπορώ να μην αναφέρω τις ελλείψεις που έχουμε στις μετακινήσεις των πολιτών, ειδικά σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από τα μέσα σταθερής τροχιάς. 

Για αυτά ακριβώς τα ζητήματα θα αγωνιστώ και καλώ τους συμπολίτες μου σε συστράτευση στον κοινό αγώνα υπερ του εκσυγχρονισμού των βασικών υποδομών και των υπηρεσιών στην Ανατολική Αττική. Μαζί θα αγωνιστούμε, Μαζί θα τα καταφέρουμε!

Διαφήμιση

Διαφήμιση