Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Μιχάλης Μήττας – “Η Θεσσαλονίκη παρακμάζει διαρκώς – να δώσουμε τέλος στη μιζέρια”

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέντευξη παραχώρησε στο the Socialist και τον Μπάμπη Καραγεωργίου ο υπ.Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη “Ομάδα για την Θεσσαλονίκη”, Μιχάλης Μήττας.

Σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στην κάθοδο του στις εκλογές ανέφερε:

“Για να δώσουμε τέλος στη μιζέρια. Η Θεσσαλονίκη παρακμάζει διαρκώς. Ειδικά την τελευταία τετραετία, έχασε ακόμα και βασικές λειτουργίες ενός αστικού κέντρου.”

“Έχοντας λοιπόν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ, έχοντας την οικογένειά μου, το σπίτι και το γραφείο μου, η προσπάθεια για την αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι αυτονόητη αναγκαιότητα.” πρόσθεσε.

Για την συστράτευση του με τον Στέλιο Αγγελούδη ανέφερε ότι “η Θεσσαλονίκη χόρτασε και εξαντλήθηκε από αυτάρεσκους τύπους και ωραίες φωτογραφίες. Σήμερα χρειαζόμαστε κάποιον να “καθαρίσει” την πόλη, να την κάνει να λειτουργεί, να την ξεκολλήσει από το τέλμα. Χρειάζεται έναν μάνατζερ. Και αυτός είναι ο Στέλιος Αγγελούδης.”

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ:

1)Αν μπορούσατε με λίγα λόγια να περιγράφετε τους λόγους που ζητάτε την ψηφο των πολιτών τι θα λέγατε; Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Διαφήμιση

Για να δώσουμε τέλος στη μιζέρια. Η Θεσσαλονίκη παρακμάζει διαρκώς. Ειδικά την τελευταία τετραετία, έχασε ακόμα και βασικές λειτουργίες ενός αστικού κέντρου. Η καθαριότητα υπολειτουργεί σε όλη την έκταση της πόλης, το πράσινο μειώθηκε σε βαθμό εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία όλων μας, η μετακίνηση είναι επί της ουσίας ανέφικτη, οι δημόσιοι χώροι κατειλημμένοι. Εν έτει 2023 δεν θα έπρεπε να συζητάμε για αυτά και όμως βρίσκονται στο επίπεδο της ατζέντας, αποδεικνύοντας πόσο έχουν μειωθεί η προσδοκίες όλων μας από μια κάκιστη δημοτική διοίκηση. Αυτά λοιπόν είναι όσα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως, ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει βιώσιμη. Έχοντας λοιπόν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ, έχοντας την οικογένειά μου, το σπίτι και το γραφείο μου, η προσπάθεια για την αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι αυτονόητη αναγκαιότητα. Δίνω λοιπόν την μάχη και ζητώ απ’ όλους να κάνουν το ίδιο, για να κάνουμε την Θεσσαλονίκη, μια πόλη που να θέλει κανείς να ζει.

2) Γιατί με τον Στέλιο Αγγελούδη;

Ο Στέλιος αν και ουδέποτε συμμετείχε σε αυτοδιοικητικές εκλογές, είχε να επιδείξει έργο για την Θεσσαλονίκη. Η απόδοση της πρώτης προβλήτας του λιμανιού στους πολίτες, η μεταφορά της λαχαναγοράς, η ίδρυση του Ολυμπιακού Μουσείου είναι ορισμένα απ’ όσα παρέδωσε, αποδεικνύοντας ότι έχει μια ειλικρινή αγάπη για την πόλη. Πέρα όμως από αυτό, έχει και την διαχειριστική ικανότητα που απαιτείται. Θυμάμαι από την αρχή της προεκλογικής καμπάνιας και τις πρώτες συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες της πόλης, τότε συχνά σε χαλαρό κλίμα, να κυκλοφορεί με το σημειωματάριο και να καταγράφει κάθε ιδέα, παράπονο και σκέψη. Τα περισσότερα από αυτά, μήνες μετά, ενσωματώθηκαν στο πρόγραμμά μας, κατάλληλα επεξεργασμένα ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο. Η Θεσσαλονίκη χόρτασε και εξαντλήθηκε από αυτάρεσκους τύπους και ωραίες φωτογραφίες. Σήμερα χρειαζόμαστε κάποιον να “καθαρίσει” την πόλη, να την κάνει να λειτουργεί, να την ξεκολλήσει από το τέλμα. Χρειάζεται έναν μάνατζερ. Και αυτός είναι ο Στέλιος Αγγελούδης.

3) Ποιά είναι τα θέματα που θα θέλατε να αναδείξετε με την παρουσία σας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο; Που θα εστιάζατε;

Ίσως σε ένα βαθμό επηρεασμένος από την δουλειά μου, η νομιμότητα είναι από τις προτεραιότητές μου. Τόσο στο δρόμο, όσο και στο Δημαρχείο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που είχα ενεργότερη συμμετοχή στα δημοτικά πράγματα, διαπίστωσα ότι ο Δήμος, υπό την απερχόμενη διοίκηση, προέβη σε σειρά πράξεων αμφισβητούμενης νομιμότητας. Η κατάργηση της Πλατείας Ελευθερίας, η χορήγηση θέσεων στάθμευσης σε φίλους, οι μαζικές κοπές δέντρων είναι ορισμένα τέτοια παραδείγματα, τα οποία πρέπει να ανατραπούν, ενώ σειρά συμβάσεων πρέπει να επανεξεταστούν τόσο ως προς τη νομιμότητα όσο και ως προς την σκοπιμότητά τους (πχ γωνιές ανακύκλωσης). Νομιμότητα όμως πρέπει να υπάρξει και στους δρόμους. Η κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από ιδιώτες, την οποία η απερχόμενη διοίκηση προώθησε εμμέσως, έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα, ιδίως στο κέντρο της πόλης, καθιστώντας αδύνατη την μετακίνηση των πεζών, ιδίως των ατόμων μειωμένης κινητικότητας και των οικογενειών με βρέφη. Συγχρόνως, η μη εφαρμογή του κανονισμού φορτοεκφορτώσεων, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της ίδιας διοίκησης, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στις κεντρικές οδούς. Και για τα δύο, στόχος μου είναι η άμεση εφαρμογή των αντίστοιχων κανονιστικών και του νομοθετικού πλαισίου εν γένει. Πέραν όμως αυτών, ευελπιστώ να καλύψω και ένα έλλειμμα εκπροσώπησης. Εκείνο της νέας γενιάς, που αν και επιχειρεί και δημιουργεί στην Θεσσαλονίκη, που είναι φορέας νέων ιδεών, δεν έχει το μερίδιο συμμετοχής στις αποφάσεις το οποίο της αναλογεί. Σε αυτούς θέλω να δώσω φωνή στο δημοτικό συμβούλιο και σε όλα τα όργανα διοίκησης του Δήμου.

4) Πως κρίνετε την διαδρομή της Διοίκησης Ζέρβα από το 2019 έως και τώρα; Ποια ήταν τα σοβαρότερα λάθη της παρούσας Διοίκησης;

Η τελευταία τετραετία ήταν μια καταστροφή για την πόλη. Δεν είναι απλώς η δική μου άποψη. Είναι ό,τι ακούω σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης και είναι πραγματικότητα. Η διοίκηση Ζέρβα αναλώθηκε σε δημοσιεύματα με μακέτες έργων, που είτε είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά δεν προχώρησαν, είτε ευελπιστούν σε αόριστο μελλοντικό χρόνο να προχωρήσουν. Συγχρόνως, εξέφρασε μια συμπλεγματική στάση απέναντι στην προηγούμενη διοίκηση, της οποίας επιχείρησε να ακυρώσει κάθε εμβληματικό έργο που ήταν ήδη σε φάση υλοποίησης, όπως η Πλατεία Ελευθερίας και η ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας. Απέτυχε να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά κονδύλια, που μετά την πανδημία ήταν διαθέσιμα, και έδειξε αδυναμία διαχείρισης της καθημερινής λειτουργίας του Δήμου, με αποκορύφωμα το σημερινό χάος στην καθαριότητα. Δυστυχώς, με την ίδια σύνθεση, την οποία ο ίδιος έχει κατηγορήσει για έλλειψη συντονισμό, ενταγμένη πλέον στο ψηφοδέλτιό του, ο απερχόμενος Δήμαρχος ζητάει να συνεχίσει την κακή αυτή θητεία που κράτησε την πόλη στάσιμη. Εμείς δεν θα τον αφήσουμε.

Διαφήμιση