Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Μισέλ Αμπού Χάντμπα – “Δεν είμαστε όλοι ίδιοι”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Μπάμπη Καραγεωργίου ο Μισέλ Αμπού Χάντμπα, Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας και Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μισέλ Αμπού Χάντμπα αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση των υποκλοπών ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως “επιχειρεί με κάθε είδους επικοινωνιακό τέχνασμα να μας πείσει ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι προτεραιότητα, ότι «κούρασε» κι ότι γενικώς είναι πολυτέλεια να συζητάμε για θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

Παράλληλα αναφορά έκανε και στην γνωμάτευση Ντογιάκου “μιας θεσμικά αδιανόητης ενέργειας” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ το 2023 το Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως “το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα, κοστολογημένο, δίχως αυταπάτες, σε μια βάση σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Πρόγραμμα που δίνει πραγματικές λύσεις και απαντά στις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών.”

Τέλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ηλεία, η περιοχή που δραστηριοποιείται πολιτικά.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη :

1.Η υπόθεση των υποκλοπών δεν δείχνει να «κλείνει», όπως διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση με νέες αποκαλύψεις να έρχονται στο φως. Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες νωρίτερα ,από το τέλος της τετραετίας που διαμηνύει ο Πρωθυπουργός;

Advertisement

Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε είδους επικοινωνιακό τέχνασμα να μας πείσει ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι προτεραιότητα, ότι «κούρασε» κι ότι γενικώς είναι πολυτέλεια να συζητάμε για θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φυσικά και δεν είναι έτσι, διότι στην Ελλάδα έχουν δοθεί αιματηροί αγώνες ενάντια σε καταστάσεις κρατικής καταστολής και αυθαιρεσίας. Δυστυχώς όμως είμαστε και μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες μιας θεσμικά αδιανόητης ενέργειας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου, με την οποία προσπαθεί να ακυρώσει την αποστολή της Ανεξάρτητης Αρχής (ΑΔΑΕ) καταλήγοντας μάλιστα σε μια απειλητική περιγραφή των ποινικών κυρώσεων που μπορεί να επισύρει για τα μέλη της Αρχής και τον Πρόεδρό της, η τυχόν διαφορετική αντίληψη που θα έχει η Αρχή για τον ρόλο της και την αποστολή της. Όλα αυτά γιατί, για να συγκαλυφθεί το εξωφθαλμο μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο νομικός κόσμος όμως πήρε σαφή θέση ενάντια σε αυτή την ενέργεια του κ. Νταγιάκου και αυτό είναι ελπιδοφόρο.


Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, εκτιμώ πως οι προεκλογικές παροχές και οι διάφορες «έκτακτες» ενισχύσεις έχουν ψηφοθηρικό χαρακτήρα και μαρτυρούν βιασύνη της κυβέρνησης να στήσει κάλπες πριν από το Πάσχα.

2.Ο υπερπληθωρισμός που έχει ως αποτέλεσμα την ακρίβεια, έχει φέρει σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων . Ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε αναγκαίες για την καταπολέμηση του προβλήματος;

Δεν ανήκω σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι υπάρχει «μαγικό ραβδάκι» ή ότι ο πληθωρισμός αντιμετωπίζεται εύκολα. Όμως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην κάνει τίποτα, παρά μόνο να μοιράζει «ψίχουλα» υπό μορφή επιδομάτων. Καταρχάς, θα έπρεπε να μειωθεί ο ΦΠΑ σε τρόφιμα, καύσιμα και να είναι σχεδόν μηδενικός σε βρεφικά είδη. Επίσης θα έπρεπε να έχει μπει πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας, να επιδοτείτει η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να έχουν γίνει αποτελεσματικοί έλεγχοι στη λειτουργία του ανταγωνισμού ώστε να αποτραπούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές και η αισχροκέρδεια. Ας δει και το παράδειγμα της Ισπανίας η ελληνική κυβέρνηση.


3.Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ το 2022; Τι διαφορετικό θεωρείτε ότι έχει να προσφέρει;


Πρώτα από όλα, είναι το κόμμα που εγγυάται τη δημοκρατική σταθερότητα και την προστασία των θεσμών. Είδαμε ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν παρόμοια –αν όχι ίδια- αντίληψη για τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ: θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχό τους και να μην υπόκεινται σε καμία διαδικασία δημοκρατικής λογοδοσίας. Επομένως, χρειαζόμαστε ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο ευρωπαϊκού προσανατολισμού κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό κράτος και εργασιακά δικαιώματα. Η ΝΔ πιστεύει στο «αόρατο» χέρι της αυτορρύθμισης της αγοράς και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην υπερφορολόγηση και την «έντιμη φτώχεια». Και οι δύο επιλογές έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ αλλαγής έχει παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα, κοστολογένο, δίχως αυταπάτες, σε μια βάση σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Πρόγραμμα που δίνει πραγματικές λύσεις και απαντά στις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών.

4.Δραστηριοποιήστε πολιτικά στην Ηλεία. Ποιες είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν και ποιες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν;

Advertisement

Το σημαντικότερο πρόβλημα της Ηλείας είναι η Δημόσια Υγεία, καθώς οι νοσηλευτικές της μονάδες είναι υποστελεχωμένες. Εν έτει 2022 η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με γιατρούς δανεικούς από άλλα νοσοκομεία, ενισχύοντας το αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη υποδομών στον αγροτικό τομέα, που είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας και τη διατροφική επάρκεια των Ελλήνων σε μια περίοδο αβεβαιότητας λόγω του πολέμου. Δυστυχώς η Ηλεία βιώνει συνεχείς ήττες και συνεχή υποβάθμιση, παλεύοντας, συνήθως δίχως αποτέλεσμα, ώστε να διατηρήσει κεκτημένα και όχι να αυξήσει τα υπάρχοντα. Αυτό πρέπει να αλλαξει.

5. Ως ένας νέος άνθρωπος με μια διαδρομή στα κοινά, πώς θεωρείτε ότι θα αλλάξει η αποστροφή μιας σημαντικής μερίδας των νέων προς την πολιτική;

Η πραγματική αλλαγή θα επέλθει όταν οι εμπλεκόμενοι με την πολιτική αποφασίσουν να είναι αξιόπιστοι και ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες. Η διαφάνεια και η καθαρότητα είναι βασικές προϋποθέσεις για να πειστούν οι νέοι να ασχοληθούν με την πολιτική και να μη στραφούν προς τα άκρα, όπως είδαμε να συμβαίνει την προηγούμενη δεκαετία. Προσωπικά ασχολούμαι με τα κοινά για να προσφέρω και όχι για να πλουτίσω. Δυστυχώς, όμως, όταν κάποιοι χρησιμοποιούν την πολιτική για προσωπικές τους επιδιώξεις, η καχυποψία και η δυσπιστία εντείνονται. Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι.