Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Νάντια Γιαννακοπούλου – “Κάθε βουλευτής αναλαμβάνει την πολιτική και ανθρώπινη ευθύνη  όταν ψηφίζει – Το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται με ξεκάθαρη θέση”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Άγγελο Γαβρή η Βουλευτής Δυτικού Τομέα της Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η κυρία Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της ψήφισης του Νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρι λέγοντας πως :

“Το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών συνιστά αλλαγή που πρέπει να προχωρήσει και στην Ελλάδα, είναι θέμα ισότητας ανθρώπων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων , δικαιοσύνης και δημοκρατίας.”

Παράλληλα τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που “το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που τόλμησε να κάνει μια μεγάλη αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, θεσπίζοντας τον πολιτικό γάμο και την αποποινικοποίηση της μοιχείας εν μέσω πολύ μεγαλύτερων αντιδράσεων. Τόλμησε να βγάλει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες κόντρα σε Τεράστιες αντιδράσεις και συλλαλητήρια.”

Σχετικά με την στάση των συναδέλφων της ανέφερε πως “ο κάθε βουλευτής θα ψηφίσει και ασφαλώς κρίνεται. Προφανώς κάθε βουλευτής αναλαμβάνει την πολιτική και ανθρώπινη ευθύνη  όταν ψηφίζει.”

Σχετικά με την εκδήλωση Αχτσιόγλου – Τεμπονέρα – Χριστοδουλάκη μίλησε ιδιαιτέρως σκληρά λέγοντας πως “νομίζω ότι η εξέλιξη που υπήρξε απέδειξε πόσο ευάλωτη, πόσο άκαιρη και δίχως στόχευση ήταν. Για εμάς μπροστά μας είναι οι ευρωεκλογές και για να είμαστε ειλικρινείς και να πατάμε στο έδαφος οι σχέσεις μας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι ανταγωνιστική.”

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Advertisement

Κυρία Γιαννακοπούλου, διανύουμε μια έντονη πολιτικά και κοινωνικά περίοδο, με το σχέδιο νόμου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών να έρχεται στη Βουλή με ποικίλες αντιδράσεις από κάθε σχεδόν κόμμα. Ποια είναι η γνώμη σας και ποια στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ; 

Το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών συνιστά αλλαγή που πρέπει να προχωρήσει και στην Ελλάδα, είναι θέμα ισότητας ανθρώπων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων , δικαιοσύνης και δημοκρατίας. 

Άρα κανένας δεν μπορεί στο όνομα ιδεοληψιών, άρνησης της πραγματικότητας και της αναγκαιότητας να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας και τα παιδιά τους, να υψώνει λάβαρα άρνησης και δημιουργίας ψεύτικων κινδύνων για κινδύνους στην οικογένεια. Κανείς δεν κινδυνεύει, καμία ουσία της οικογένειας δεν τίθεται εν αμφιβόλω.  

Το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται με ξεκάθαρη θέση, διαμορφωμένη μέσα από συλλογικές διαδικασίες στον ύψιστο βαθμό. Προσέρχεται με απόφαση Συνεδρίου του, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και έχει πάρει πολύ πριν τη θέση που αρμόζει σε ένα κίνημα μεταρρύθμισης, ανθρωπισμού, ισότητας, αλλαγών. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που τόλμησε να κάνει μια μεγάλη αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, θεσπίζοντας τον πολιτικό γάμο και την αποποινικοποίηση της μοιχείας εν μέσω πολύ μεγαλύτερων αντιδράσεων. Τόλμησε να βγάλει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες κόντρα σε Τεράστιες αντιδράσεις και συλλαλητήρια. 

Θα περίμενε κανείς από το ΠΑΣΟΚ, να καταθέσει τις δικές του προτάσεις ή ακόμα και το δικό του σχέδιο νόμου σχετικά με μια υπόθεση με κοινωνικά χαρακτηριστικά δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που έφερε προς ψήφιση για πρώτη φορά στην Ελλάδα το νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων… Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και αυτό φαίνεται πως οδηγεί σε “αποχή” μεγάλο ποσοστό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, θα είναι “πλήγμα” για την παράταξη να μην ψηφίσουν σχεδόν οι μισοί βουλευτές του κόμματος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης; 

Κατατέθηκε ένα Νομοσχέδιο και πήραμε σαφή θέση με βάση τις αρχές και αξίες μας, με βάση τις διατυπωμένες θέσεις μας ως κόμμα που έχει δώσει μάχες για την Ισότητα. Αυτή είναι η καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα οι βουλευτές του θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση. Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίσει και ασφαλώς κρίνεται. Προφανώς κάθε βουλευτής αναλαμβάνει την πολιτική και ανθρώπινη ευθύνη  όταν ψηφίζει . 

Το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, δικαιώνει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και προσωπικά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Κάποιοι μίλησαν για “ανθελληνική στάση” που “στόχο έχει την περικοπή κονδυλίων στην Ελλάδα” , πως απαντάτε σε αυτό;

Advertisement

Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στα ψηλά και επιτιθέμενη στην Αντιπολίτευση μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, όπως είναι ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.  Έχουμε ένα ψήφισμα, το οποίο στήριξε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών. Η Ευρωβουλή είναι ένα νομοθετικό σώμα, εκλέγεται από τους πολίτες όλων των χωρών της ΕΕ. Αυτοί οι ευρωβουλευτές, λοιπόν, μελέτησαν και ανέδειξαν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος Δικαίου. Δεν είναι φανταστικά όσα έγραψαν σ’ αυτό το ψήφισμα, είναι πραγματικά γεγονότα. Και καλό είναι αντι η κυβέρνηση να κατηγορεί όσους το ψήφισαν και να παίζει το χαρτί του ανθελληνισμού ή το χαρτί της καταδίκης της χώρας και των κυρώσεων, να προσπαθήσει να κάνει βήματα ενισχύοντας το κράτος δικαίου.

Η  Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανέχεται παιχνίδια με το κράτος δικαίου, θέλει ισχυρές δημοκρατίες με δικαιοσύνη, με θεσμούς και εφαρμογή της αρχής της προστασίας των δικαιωμάτων. Αυτό δεν μπορεί να το θυμούνται κάποιοι κατά το δοκούν. Αντί λοιπόν να κινδυνολογούν για τις επιδοτήσεις, ας πάρουν μέτρα στην κατεύθυνση που χαράζει το ψήφισμα και τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει. 

Ενόψει Ευρωεκλογών, το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος είναι η δεύτερη θέση. Κυρία Γιαννακοπούλου, η δεύτερη θέση με οποιοδήποτε ποσοστό, που δεν θα δώσει την εικόνα της κυβερνητικής εναλλακτικής ουσιαστικά, μπορεί να είναι στόχος για το ΠΑΣΟΚ, δεδομένης της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της διάσπασης του; 

Να τα βάλουμε σε μια σειρά . Ας σκεφτούμε ότι από το 8% στις βουλευτικές εκλογές του 2019, βρεθήκαμε στο 11.8% τον Ιούνιο και τώρα στο δημοσκοπικό 15%. Ασφαλώς οι δημοσκοπήσεις μας δίνουν μια εικόνα της στιγμής, αλλά το εύρημα μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία να προχωρήσουμε με απαιτητικότητα και ενθουσιασμό. Επιπλέον, ανταποκρίνεται στο κλίμα που συναντάμε, στην αύξηση των πολιτών που μας ακούν με ενδιαφέρον και προσδοκία.

Από εκεί και πέρα έχουμε μια Κυβέρνηση που και οι δημοσκοπήσεις έχουν αρχίσει να καταγράφουν πολύ χαμηλές αξιολογήσεις για τις παρεμβάσεις της στην ακρίβεια , την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και παραβατικότητας  και σε άλλα καίρια θέματα  για τη ζωή των πολιτών , αλλά και του συνολικού της έργου , όπως και φθορές που αρχίζουν να είναι πια ορατές και στην πρόθεση ψήφου. Ταυτόχρονα έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που κατάρρευσε στις βουλευτικές εκλογές και έχει εισέλθει σε μια φάση αναζήτησης ταυτότητας και κατεύθυνσης , σε μια φάση απροσδιοριστίας. Ουσιαστικά το ίδιο πρόβλημα έχει και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που προερχόμενη από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει μέχρι στιγμής σαν ΣΥΡΙΖΑ 2 μη εμφανίζοντας κάτι νέο. 

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις επομένως ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας για να είμαστε δεύτερη δύναμη στις Ευρωεκλογές και με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Προσωπικά θεωρώ ότι με καθαρές θέσεις, με συνεχή πορεία στον λαό και την εμφάνιση μιας σαφούς εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης απευθυνόμενοι σε όλες τις δυνάμεις του κέντρου και τις κεντροαριστεράς , της μεταρρύθμισης και της οικολογίας , μπορούμε να έχουμε επίδοση κοντά στο 20%.  

Μη κρατικά πανεπιστήμια, ο διάλογος άνοιξε, οι προτάσεις έγιναν, ωστόσο, ως ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ από την φοιτητική σας περίοδο, γίνεται να στοχεύει το ΠΑΣΟΚ στην διασπορά των θέσεων του στην κοινωνία δίχως να έχει διεξαχθεί συνέδριο νεολαίας και τελοσπαντων, υπάρχει ενεργός διάλογος με την ΠΑΣΠ, σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα; 

Advertisement

Η υπόθεση των μη Κρατικών Πανεπιστημίων είναι μια σοβαρή υπόθεση που απασχολεί δεκαετίες τον δημόσιο διάλογο, χωρίς να έχει προχωρήσει τίποτα. Επανέρχεται τώρα και το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει μια κατ΄αρχήν θέση υπέρ της θέσπισης μη Κρατικών μη κερδοσκοπικών Α.Ε.Ι με την παρατήρηση ότι από την μια το κύριο πρόβλημα είναι η αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και από την άλλη, η ύπαρξη σοβαρών όρων και προϋποθέσεων ώστε να υπάρχουν σοβαρά Ιδρύματα. Μελετώντας το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε προβληματίζουν ορισμένα κρίσιμα θέματα όπως η συνταγματικότητά του,  αν πράγματι μιλάμε για μη κερδοσκοπικά Ιδρύματα. 

Ο διάλογος τώρα ξεκίνησε και σαν πρώτο βήμα έγινε η πρόσφατη Ημερίδα που ο ρόλος της δεν ήταν να αποφασίσει αλλά να δώσει ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων και να συσσωρεύσει  ένα χρήσιμο υλικό προβληματισμού. Ασφαλώς πρέπει να συνεδριάσουν το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα , ώστε να επεξεργαστούν την οριστική θέση μας επί του Νομοσχεδίου και βεβαίως θα ήμουν η τελευταία που δεν θα έβλεπε την αναγκαιότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους η Νεολαία μας και η ΠΑΣΠ. 

Το αγροτικό ζήτημα, επανέρχεται στο προσκήνιο, την στιγμή που η ακρίβεια έχει οδηγήσει σε απόγνωση την κοινωνία, πώς κρίνετε τις προσεγγίσεις τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευση; Ποια η εναλλακτική του ΠΑΣΟΚ σχετικά με όλα αυτά τα σημαντικά προβλήματα; 

Ζούμε  την έκρηξη των αγροτών σε όλη την χώρα. Πλήττονται από την Κ.Α.Π. Πλήττονται από την απουσία κάθε στοιχειώδους σχεδιασμού για την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό Αγροτικής Πολιτικής. Οι αγρότες βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Ειδικά οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν βιώσει μια καταστροφή της περιοχής τους και της μεγάλης πλειοψηφίας  των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Στην πλάτη τους  έχουν το βαρύ φορτίο να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος και την κλιματική αλλαγή. Η μάχη που δίνουν είναι μάχη επιβίωσης. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες. Η Κυβέρνηση αφού έδειξε μοναδική ολιγωρία διαμόρφωσης μιας σύγχρονης αγροτικής παραγωγής, έδειξε και απαράδεκτη καθυστέρηση να στηρίξει ακόμα και αυτούς που καταστράφηκαν στις θεομηνίες. Έδειξε αδυναμία να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 25%, την μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων την τελευταία δεκαετία και έλλειψη σχεδίου διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Τρέχει τώρα για άλλη μια φορά πίσω από τις εξελίξεις και ανακοινώνει ανεπαρκή μέτρα με καθυστέρηση που δεν ικανοποιούν τους αγρότες.

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι το αγροτικό πρόβλημα δεν θα λυθεί, ακόμα και αν προσωρινά ικανοποιηθούν κάποια αιτήματά τους . Είναι θέμα κεφαλαιώδους σημασίας που συνδέεται με το συνολικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με τον κίνδυνο ερήμωσης της υπαίθρου και το δημογραφικό, με την ΚΑΠ και τον κίνδυνο ισοπέδωσης της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα και την Ευρώπη από την μεγάλη αύξηση μαζικών εισαγωγών από τρίτες χώρες. Χρειάζεται επομένως την χάραξη μιας Αγροτικής Πολιτικής μέσα από κοινωνικό διάλογο και μια ολιστική αντιμετώπιση. 

Κυρία Γιαννακοπούλου, θέλω να σας ρωτήσω, δεδομένων των αντιδράσεων σε επίπεδο ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αν πιστεύετε πως υπάρχει πεδίο προγραμματικής σύγκλησης με δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς, μπροστά στην παγίωση των ποσοστών της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο και την κεντροδεξιά 

Δεν καταλαβαίνω για ποιες αντιδράσεις μιλάμε. Αν εννοείτε πάντως το θέμα της γνωστής εκδήλωσης, νομίζω ότι η εξέλιξη που υπήρξε απέδειξε πόσο ευάλωτη, πόσο άκαιρη και δίχως στόχευση ήταν. Για εμάς μπροστά μας είναι οι ευρωεκλογές και για να είμαστε ειλικρινείς και να πατάμε στο έδαφος οι σχέσεις μας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι ανταγωνιστική. Τυχόν γενικές αναφορές σε συνεργασίες ή συμπλεύσεις προεκλογικά , δημιουργούν σύγχυση και θολώνουν το μήνυμα που θέλει να περάσει το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ας δούμε τι υπάρχει σήμερα. Υπάρχει  ένας ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που και τα δύο κόμματα ηττήθηκαν ως ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ , βρίσκονται σε πλαίσιο ιδεολογικής, πολιτικής  και προγραμματικής απροσδιοριστίας. Εκκρεμούν Συνέδριά τους που υποτίθεται ότι αυτά θα ξεκαθαριστούν. Ωστόσο όταν πέφτει η ιδέα ας δούμε πως θα συγκλίνουμε, λείπει η απλή ταυτόχρονη απάντηση : Σε ποια βάση. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία βάση. Μας ενδιαφέρει ως ΠΑΣΟΚ να απευθυνθούμε σε πολίτες που αυτοκαθορίζονται ως κεντροαριστεροί και αριστεροί; Ασφαλώς. Ας το κάνουμε. Μας ενδιαφέρει να υπάρχουν συνεργασίες σε κινήματα για ενέργειες σε θέματα που απασχολούν κοινωνικούς χώρους ; Ασφαλώς . Κάθε τι άλλο μοιάζει με μια αφηρημένη ιδέα που δεν πατάει στο έδαφος της πραγματικότητας τουλάχιστον για τώρα ή στο ορατό μέλλον. 

Advertisement