Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Νίκος Νυφούδης – “Όποιον ρόλο κληθώ να επιτελέσω θα το κάνω με περισσή ενέργεια και διάθεση.”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Άγγελο Γαβρή ο Επιχειρηματίας και πρώην Βουλευτής, Νίκος Νυφούδης.

“Όποιον ρόλο κληθώ να επιτελέσω θα το κάνω με περισσή ενέργεια και διάθεση.” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Νυφούδης.

Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στην Διοίκηση Ζέρβα στην Θεσσαλονίκη λέγοντας “αποτελεί τον ορισμό της έννοιας «χαμένη θητεία»”

Σε ερώτηση σχετικά με τους άξονες μιας δικής του υποψηφιότητας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είπε με έμφαση:

“Επιτρέψτε μου να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός μας. Δεν έχουν θέση στον αγώνα που έχει μπροστά της η Θεσσαλονίκη.”

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ:

1) Κύριε Νυφούδη, η Θεσσαλονίκη, ακόμα μια φορά, αναμένεται “αυτοδιοικητικά” να αποτελέσει “πεδίο μαχών” για τις παρατάξεις, ενώ ήδη, στο “στρατόπεδο” του νυν Δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, γίνονται εκδηλώσεις με πασίδηλο το κομματικό πρόσημο της ΝΔ. Εσείς, δεν έχετε κρύψει την πρόθεσή σας να διεκδικήσετε την Δημαρχεία, να το θεωρούμε σίγουρο;

Advertisement

Βρισκόμαστε 11 μήνες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χρόνος ούτε πολύς, ούτε λίγος για την τελική διεκδίκηση μιας ουσιαστικής αλλαγής στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν συζητήσεις και συσκέψεις, συμφωνίες και διαφωνίες. Το βέβαιο είναι ότι έχει έρθει η ώρα μιας Προοδευτικής Συμμαχίας για τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της. Στις συμμαχίες, οι στρατιώτες είναι πολλοί, οι λοχαγοί λιγότεροι και ο στρατηγός ένας. Όλοι είναι απαραίτητοι. Όποιον ρόλο κληθώ να επιτελέσω θα το κάνω με περισσή ενέργεια και διάθεση.

2) Σε μια, κατά την γνώμη αρκετών, “καταστροφική” 3ετία , η Θεσσαλονίκη δεν έχει να παρουσιάσει παρά “μακέτες” έργων προς παράδοση κάποια στιγμή στο μέλλον, ενώ η δυσφορία των πολιτών είναι μεγάλη καθώς πολλές από τις εξαγγελίες της Διοικούσας αρχής, έμειναν “στα χαρτιά”. Συμμερίζεστε τις απόψεις αυτές;

Μιλώ δημόσια και αρθρογραφώ συνεχώς από το 2019 για τα πεπραγμένα της διοίκησης Ζέρβα. Εκτιμώ ότι το πέρασμα του κ. Ζέρβα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης αποτελεί τον ορισμό της έννοιας «χαμένη θητεία». Και ξέρετε χρεώνω τα χαμένα αυτά χρόνια για την Θεσσαλονίκη στον ίδιο τον δήμαρχο. Ούτε στις συγκυρίες, ούτε στο γεγονός ότι δεν είχε πλειοψηφία εξαιτίας του εκλογικού νόμου που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές του 2019. Γιατί ο νέος νόμος Θεοδωρικάκου που έδωσε στους δημάρχους και στις διοικήσεις μειοψηφίας παντοδυναμία μέσα από τις Επιτροπές στηρίχθηκε στις προτάσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο οποίος και είναι τα τελευταία χρόνια σε ασφυκτικό εναγκαλισμό με το Μέγαρο Μαξίμου. Ξέρετε κάτι; Αν ζητήσετε από έναν πολίτη της Θεσσαλονίκης να αντιστοιχίσει ορισμένες λέξεις στο πέρασμα του κ. Ζέρβα από τη Δημαρχεία, αυτές που θα επιλέξει θα είναι η μιζέρια, οι εμμονές και οι μακέτες. Λοιπόν, αυτές οι λέξεις δεν αντιστοιχούν στην Θεσσαλονίκη.

3) Είστε ένας πολιτικός που έχει έντονες ευρωπαϊκές επιρροές στην πολιτική του σκέψη, πιστεύετε πως η Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμη να “ακούσει” κάτι ουσιαστικά καινοτόμο; Περιγράψτε μας περιληπτικά τους “άξονες” πάνω στους οποίους μια δική σας υποψηφιότητα μπορεί να μιλήσει για το σήμερα και το αύριο της πόλης.

Επιτρέψτε μου να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός μας. Δεν έχουν θέση στον αγώνα που έχει μπροστά της η Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την πόλη γνωριζόμαστε πολύ καλά, ξέρουμε ποιοι θέλουν και ποιοι μπορούν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Όμως για τον στόχο μιας Προοδευτικής Συμμαχίας υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να έχουμε στο νου: η δυνατότητα κάποιου να συνθέτει. Και απόψεις, και νοοτροπίες. Σε αυτό το στοιχείο θα πρέπει τώρα να εστιάσουμε ως κεντρικό κριτήριο άξονα της υποψηφιότητας.

4) Λίγες ημέρες πριν, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα του εορτασμού του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως χρίσμα θα δοθεί από το ΠΑΣΟΚ μόνο στους μεγάλους Δήμους της χώρας ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε επίσης τη φράση “Βρείτε μου υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης”, δήλωση που εκλήφθηκε δικαίως ως άρνηση στήριξης του κ. Ζέρβα. Θα επιθυμούσατε να λάβετε το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ; Ενδεχομένως μια παράλληλη και διακριτική στήριξη από άλλο κόμμα;

Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να έχει κομματικό πρόσημο. Οι γειτονιές μας δεν είναι Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ. Είναι η Ξηροκρήνη, ο Βαρδάρης, η Μπότσαρη, το Ντεπό, το Χαριλάου και η Τούμπα. Η Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να είναι της Θεσσαλονίκης και όχι κάποιου κεντρικού κομματικού μηχανισμού που απλώς μοίρασε ένα χρίσμα. Να έχει ενεργούς πολίτες, να έχει ένα κράμα εμπειρίας και νεανικότητας. Αυτά είναι τα πρωταρχικά. Αν τα κόμματα το επιθυμούν, ας έρθουν μετά να κάνουν τη δική τους επεξεργασία και ανάλυση και ας αποφασίσουν ελεύθερα αν θέλουν να στηρίξουν. Προσωπικά λέω όχι στα χρίσματα, είτε φανερά είτε κεκαλυμμένα. Ας μην γελιόμαστε, αυτό συνέβη με τον κ. Ζέρβα και την ΝΔ. Ξέχασε ίσως και ο ίδιος ότι επιλογές των κομματικών μηχανισμών κόντρα στα θέλω της κοινωνίας αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Advertisement

5) Η γεωπολιτική σημασία της Θεσσαλονίκης, σε μια περίοδο αστάθειας και αναθεωρητισμού, είναι εξέχον ζήτημα προς ανάπτυξη και πολιτικό σχεδιασμό. Με λίγα λόγια, πως θα μπορούσε η πόλη “του καφέ” και της “γαστρονομίας” να γίνει μια πόλη καινοτομίας; Ένα παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης , μια “έξυπνη πόλη”;

Η Θεσσαλονίκη έχει ως πόλη, αυτό που λέμε, όλο το πακέτο. Γεωγραφία, ανθρώπινο δυναμικό, ιστορία. Όμως σήμερα της λείπουν πάρα πολλά. Από το πράσινο μέχρι τροχονόμους, από δουλειές μέχρι μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα χρειάζεται όλα αυτά, δεν είναι ασήμαντα. Το τσιμέντο μας πνίγει, οι ελεύθεροι χώροι είναι ανύπαρκτοι, στους δρόμους κυκλοφορούν σάπια λεωφορεία. Χάνονται χιλιάδες εργατοώρες ή ώρες ελεύθερου χρόνου από τα καθημερινά μποτιλιαρίσματα. Δεν μπορεί μια πόλη σε αυτήν την κατάσταση να σχεδιάσει την ανάπτυξή της. Όμως θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η «πόλη της γαστρονομίας» και η «πόλη του καφέ» δεν είναι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί. Οτιδήποτε κάνει γνωστό την πόλη στον κόσμο είναι απολύτως θεμιτό και ευπρόσδεκτο. Φυσικά και πρέπει να αναζητήσουμε και άλλα στοιχεία που θα κάνουν την πόλη μας μοναδική. Για αυτό και χρειάζεται συστηματική μελέτη ευρωπαϊκών προτύπων, αλλά και κάτι περισσότερο. Επιδίωξη αλλαγής της κουλτούρας των πολιτών. Και η αλλαγή αυτή θα έρθει μέσα από την ουσιαστική ενίσχυση της συμμετοχικότητας των πολιτών.