Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Γιώργος Χότζογλου: “Με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση “ανέχεται” μειώσεις μισθών και εργατικών δικαιωμάτων!”

Published

on

O Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, παραχώρησε συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή στο πλαίσιο της έρευνας “Εστίαση, ώρα μηδέν”, του συνδρομητικού περιοδικού του “The Socialist” , το “Res Publica e-Magazine”.

Διαβάστε ΟΛΗ την έρευνα, τα άρθρα και τις θέσεις των κομμάτων ΕΔΩ: “RES PUBLICA-ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ”

 

Aναλυτικά η Συνέντευξη του Γιώργου Χότζογλου:

 

  • Η πανδημία έχει επηρεάσει κάθε πολίτη ξεχωριστά, μεταξύ του 1ου κύματος του κορονοϊού και του 2ου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα μας, είναι σε κίνδυνο να “βουλιάξει” η οικονομία της χώρας, πιστεύετε πως ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση είναι επαρκής;  

Στην πράξη αποδείχθηκε πως η Κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα δύο κύματα της πανδημίας. Δεν έγινε καμία προετοιμασία στο Ε.Σ.Υ. και δεν κατάφερε η Κυβέρνηση να θωρακίσει την οικονομία μας αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

  • Ως πρόεδρος της Ένωσης εργαζομένων στον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο, βρίσκεστε στην θέση να γνωρίζετε όσο κανείς άλλος, τις αγωνίες και τα άγχη που βιώνουν καθημερινά από την έναρξη της κρίσης -ενω μεσολάβησε μια “κουτσή” τουριστική περίοδος- οι εργαζόμενοι, ποίο είναι το “κλίμα” που επικρατεί; 

Είχαμε την ατυχία να είμαστε ο κλάδος που “χτυπήθηκε” πιο πολύ από τον καθένα στην πανδημία.

Ο κλάδος με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ παρουσιάζει μείωση 86,4% από το πρώτο επτάμηνο του 19’ και τα έσοδα για το συγκεκριμένο διάστημα κατρακύλησαν στο 1 δις 300 εκ. ευρώ από 9 δις 200 εκ. ευρώ που ήταν το 2019.

Παράλληλα σ΄αυτή την κουτσουρεμένη σαιζόν εκτός από 125.000.θέσεις εργασίας που χάθηκαν είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την εργοδοτική παραβατικότητα που φέτος χτύπησε κόκκινο!

Μειώσεις μισθών έως και 60% καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αδήλωτη εργασία και φυσικά μέχρι στιγμής οι χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο δεν έχουν πληρωθεί το επίδομα αδείας και την άδεια ενώ στον αέρα είναι και το Δώρο Χριστουγέννων.

Επομένων το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων είναι αγωνία για το αύριο και ανασφάλεια καθώς τα επιδόματα των 534€ και των 400 € σε καμία περίπτωση δεν εγγυώνται την αξιοπρεπή διαβίωση τον χειμώνα.

 

Advertisement
  • Ας μιλήσουμε με αριθμούς, 80.000 επιχειρήσεις, 330.000 εργαζόμενοι και συμφωνα με τις προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ, 3/10 επιχειρήσεις θα βάλουν “λουκέτο” μετά τα αλλεπάλληλα lockdown. Το δημόσιο χρέος φτάνει τα 340δισ.ευρώ και η ύφεση είναι διψήφια σε ποσοστό… Πώς μπορεί να αντέξει ο κλάδος; Θα αντέξει η κοινωνία; 

Πράγματι τα νούμερα είναι αμείλικτα.

Δυστυχώς και τα δικά μας στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση κλείνουν. Εμείς προβλέπουμε πως από του 330.000 εργαζόμενους που είναι αυτή την  στιγμή στον αέρα τουλάχιστον οι 100.000 δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους.

Από την πλευρά μας έχουμε ξεκαθαρίσει πως η οργανωμένη εστίαση θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί αλλιώς π.χ. Θα μπορούσαν τα εστιατόρια τους προηγούμενους μήνες να μην έκλειναν στις 00:00 αλλά αργότερα ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της πλατείας που ζήσαμε όλοι.

Φυσικά με αυστηρά μέτρα και εντατικούς ελέγχους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Έγινα λάθη, αστοχίες και αυτή την στιγμή χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων ώστε κατ’ επέκταση να στηριχθεί και η κοινωνία.

  • Οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν πληθώρα “διευκολύνσεων” για τον εργοδότη και σχετικές εγγυήσεις για τον εργαζόμενο που συνδυάζονται με απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του 8ωρου κ.α.. Μπορούν να στηρίξουν την οικονομία και την κοινωνία;

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου με σχετική νομοθεσία έχει γίνει από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ξέρουν όλοι αυτό.

Μέχρι στιγμής επίσημο νομοσχέδιο για τα εργασιακά στα χέρια μας δεν έχει φτάσει. Επομένως εμείς σαν ένα σοβαρό, σύγχρονο ευρωπαϊκό συνδικάτο δεν τοποθετούμαστε σε φήμες. Θα περιμένουμε να δούμε λοιπόν το σχέδιο νόμου. Όχι βέβαια πως έχουμε καμία αμφιβολία πως θα έχει αντιεργατικό πρόστιμο σε πολλά του άρθρα.

Σε καμία περίπτωση τέτοια νομοθετήματα δεν είναι προς την κατεύθυνση στήριξης τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας.

  • Η αντιπολίτευση έχει καταθέσει προτάσεις στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Πρώτο το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πλάνο και κοστολογημένο μάλιστα, ενώ στη συνέχεια και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το δικό του πρόγραμμα, είστε ικανοποιημένος από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης; Μπορούν να “κερδίσουν το στοίχημα” κόντρα σε όλες τις προβλέψεις; 

Είναι γεγονός πως πρώτα απ όλους το Κίνημα Αλλαγής βρέθηκε στο πλευρό της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων και μετέπειτα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θυμηθείτε πως το ΚΙΝΑΛ ήταν το πρώτο κόμμα που μίλησε για το πρόγραμμα SURE και την αναπλήρωση των μισθών μας στο 100% με όριο τα 1000€ υιοθετώντας πλήρως τις προτάσεις μας.

Όσο αφορά αν μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα είναι καθαρά στο χέρι τους καθώς όταν βγούμε από αυτή την περιπέτεια οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες και η περίοδος χάριτος προς την Κυβέρνηση θα έχει τελειώσει.

Advertisement
  • Μοιραστείτε μαζί μας κάποιους προβληματισμούς και προτάσεις της Πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό, ποια η στάση της Πολιτείας; 

Από την αρχή της κρίσης οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας ήταν ξεκάθαρες:

Πλήρη κάλυψη με συγχρηματοδότηση εργοδότη κράτους των μισθών μας σε όσους δούλεψαν φέτος στο ύψος των κλαδικών συμβάσεων και όσοι δεν βρήκαν δουλειά να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού (534€)προσαυξημένο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος την οικογένειας έως και τον Μάρτιο του 2021.

Φυσικά αυτή η στήριξη να αφορά όλους τους εργαζόμενους οριζόντια χωρίς όρους και προϋποθέσεις γιατί μέχρι στιγμής χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου είναι εκτός ρυθμίσεων καθώς δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει βάλει η πολιτεία.

Ο προβληματισμός μας είναι πως βλέπουμε μια τάση από τους εργοδότες με πρόσχημα την πανδημία να μειώσουν μισθούς και να καταργήσουν στην πράξη μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών με την ανοχή της Κυβέρνησης. Εκεί εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να εστιάσουμε το επόμενο διάστημα.

  • Εσείς, τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει για να μείνει όρθια η κοινωνία και η οικονομία στην Ελλάδα μετά τα lockdown; Είναι το εμβόλιο κάτι που θα μπορούσε να “σφυρίξει την λήξη” της πανδημικής κρίσης ή θα χρειαστεί και το 2021 να υπομείνουμε μια ίδια κατάσταση; 

Από τα λεγόμενα των επιστημόνων φαίνεται πως κατά την Άνοιξη του 21’ θα έχουμε αποτελέσματα από τα εμβόλια. Ναι απ’ ότι όλα δείχνουν μόνο το εμβόλιο είναι η λύση. Τώρα για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης πιστεύω πως πρέπει να πέσουν χρήματα στην αγορά μέτρα στήριξης για όλους ώστε να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν γίνεται πιο γρήγορα.

  • Ως ομοσπονδία, έχοντας και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες εργαζομένων, πιστεύετε πως η Ε.Ε έχει κάνει τα μέγιστα για να σταθεί αλληλέγγυα σε ολα τα κράτη-μέλη; Πώς κρίνετε το μερίδιο του Ταμείου ανασυγκρότησης που εξασφάλισε η Ελλάδα; Πως μπορεί να ωφεληθεί ο εργαζόμενος στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού; 

Σε καμία περίπτωση η Ε.Ε. δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν υπάρχει η δίκαιη αναλογία στις χώρες του Ταμείο ανασυγκρότησης, μην ξεχνάμε πως η χώρα μας και οι εργαζόμενοι προέρχονται από μια 10ετή οικονομική κρίση και θα έπρεπε τα ευρωπαϊκά χρήματα προς την Ελλάδα να ήταν περισσότερα λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας.

Είναι γεγονός λοιπόν πως ο εργαζόμενος στον κλάδο δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα οικονομικά στην τσέπη του από αυτή την στήριξη εκτός επαναλαμβάνω αν πιστεύει κάποιος πως μπορεί να ζήσει με 534€ τον μήνα.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ

 

Advertisement