Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Γιώργος Κατρούγκαλος: “Η κυβέρνηση στερείται εντελώς στρατηγικής!”

Published

on

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Βουλευτής Β1 τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, παραχώρησε εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist”

Ο Βουλευτής Β1 Αθηνών, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και πρώην Υπουργός, Κος Γιώργος Κατρούγκαλος, παραχώρησε εφ’ολης της ύλης συνέντευξη στο “The Socialist” και τον Άγγελο Γαβρή. Τοποθετήθηκε για όλα τα “φλέγοντα” ζητήματα της επικαιρότητας. Απο την πανδημική κρίση και την “διαχείρισή” της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – την οποία χαρακτηρίζει “διπλά αποτυχημένη” τόσο στην υγειονομική κρίση όσο και την οικονομική κρίση, μέχρι και την αναφορά στο θέμα που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας και του σχολιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό της εξοχικής κατοικίας του Κου Τσίπρα. Μιλά για “άθλιους επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς” της κυβέρνησης για να αποφύγει να απολογηθεί για τις βαρειές ευθύνες της σχετικά με τα προαναφερθέντα.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο Κος Κατρούγκαλος, επέστησε την προσοχή για νέες “λίστες Πέτσα”, ενώ τόνισε πως το εμβόλιο είναι σταθμός όχι το τέλος της πανδημίας.

Χαρακτήρισε ως μνημόνιο χωρίς μνημόνιο την έκθεση Πισσαρίδη ενώ τόνισε τα χαρακτηριστικά του κειμένου ως νεοφιλελεύθερη έκθεση ιδεών, ενώ για το  ασφαλιστικό που θέλει να “περάσει” στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέφερε χαρακτηριστικά πως “επιδιώκει να εφαρμόσει πολιτική Πινοσέτ στο επικουρικό τμήμα της ασφάλισης.” 

Στα Ελληνοτουρκικά και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ο πρώην Υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση πορεύεται στα διεθνή και εθνικά ζητήματα χωρίς σχέδιο και στρατηγική. Ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει να είναι μέρος αναπόσπαστο του Ευρωτουρκικού διαλόγου και να μην διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμα και την απειλή του “βέτο” για να διασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, ο Κος Κατρούγκαλος επισήμανε πως η πτώση των ποσοστών δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ μα την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πως σε ενδεχόμενο συνεργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεργαζόταν με το Κίνημα Αλλαγής για να σταματήσει η “επέλαση” της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς πολιτικής στην χώρα μας.

Αναλυτικά η Συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο “The Socialist”:

  • Κύριε Κατρούγκαλε, σας καλωσορίζουμε στο “The Socialist”. Το 2ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ,με σχετική καθυστέρηση, αποφάσισε την εφαρμογή “ειδικών μέτρων” για την επικείμενη εορταστική  περίοδο των Χριστουγέννων. Πως θα αξιολογούσατε την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση;

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και εύχομαι καλή επιτυχία στο εγχείρημα σας.

Ως προς την πανδημία, η κυβέρνηση καταγράφει μια διπλή αποτυχία, τόσο στο υγειονομικό, όσο και στο οικονομικό επίπεδο. Ενώ στο πρώτο κύμα είχαμε καλύτερες επιδόσεις από το μέσο όρο της ΕΕ, ήδη έχουμε πολύ χειρότερες.

 Και προφανώς αυτό δεν ήταν αναπόφευκτο, υπάρχουν συγκεκριμένες και σοβαρές ευθύνες, από το «ανέμελο» άνοιγμα του τουρισμού και την απαράδεκτη κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έως την πολύ καθυστερημένη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της έκρηξης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και την μη έγκαιρη ενίσχυση του ΕΣΥ.

Advertisement

Αντίστοιχα αρνητικές είναι οι επιδόσεις και στο επίπεδο της οικονομίας. Ενώ η κυβέρνηση επιχαίρει ότι έχει -τάχα- ενισχύσει την οικονομία με 24 δις, λιγότερα από 7 δις «ζεστό χρήμα» έχει δει μέχρι σήμερα η αγορά. Αυτό έχει προφανείς συνέπειες: η ύφεση είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα από όλες σχεδόν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, -11,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στο 3ο τρίμηνο. Στο τρίμηνο αυτό αντί να έχουμε ισχυρή ανάκαμψη, η οικονομία «έτρεξε» μόλις με +2,3% σε σχέση με το προηγούμενο, πολύ πιο κάτω από το  +12,5% της Ευρωζώνης. Οι άλλες χώρες του νότου είχαν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις: +13,3% η Πορτογαλία, +15,9% η Ιταλία και  +16,7% η Ισπανία που είχαν πληγεί πολύ περισσότερο υγειονομικά από εμάς κατά το πρώτο κύμα. 

Το χειρότερο είναι ότι αντί να προσπαθήσει η κυβέρνηση να αλλάξει αυτή την δυστοπική πραγματικότητα επιχειρεί να συγκαλύψει τις βαρειές της ευθύνες με αντιπερισπασμούς όπως η πρόσφατη αθλιότητα με την εξοχική κατοικία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

  • Το εμβόλιο “είναι κοντά”, τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία και την οικονομία; Πιστεύετε πως πρέπει να υπάρξει νέα “καμπάνια ενημέρωσης” στα ΜΜΕ σχετικά με τον εμβολιασμό; 

Πρέπει, όπως υπογραμμίζει και ο ΠΟΥ, να μην παρασυρθούμε από πρόωρους ενθουσιασμούς.

Το εμβόλιο θα βοηθήσει, εάν ο εμβολιασμός οργανωθεί αποτελεσματικά, αλλά αποτελεί σταθμό, όχι το τέλος της πανδημίας.

Προφανώς τα ΜΜΕ και όλοι οι διαμορφωτές κοινής γνώμης έχουν υποχρέωση να αποκρούουν αντιεπιστημονικές απόψεις. Εξίσου προφανώς όμως είναι ότι δεν πρέπει η ανάγκη αυτή να οδηγήσει σε νέες «λίστες Πέτσα», που δεν έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά της μικροκομματικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. 

 

 

  • Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2021 ξεκινά την Παρασκευή στη Βουλή. Πως θα τον χαρακτηρίζατε; 

Είναι μια εφαρμοσμένη άσκηση νεοφιλελευθερισμού, παράλληλα με την θεωρητική άσκηση μνημονίου χωρίς μνημόνιο, που αποτελεί η Έκθεση Πισσαρίδη.

Προβλέπει ουσιαστικά λιγότερα χρήματα για τον κοινωνικό προϋπολογισμό, αν δεν συνυπολογισθούν συγκυριακές, one off δαπάνες αναγκαίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνδυάζεται δε με άλλα αντεργατικά νομοσχέδια, όπως αυτό που αποσκοπεί στην οιονεί απαγόρευση της απεργίας, με προβλέψεις όπως η ευθύνη των εργαζομένων να αποζημιώνουν τον εργοδότη τους αν αυτή κριθεί (όπως δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν κατά κανόνα) καταχρηστική.

 

Advertisement
  • Σύντομα αναμένεται νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα ήθελα ένα δικό σας σχόλιο σχετικά με την κατάσταση στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό στην χώρα μας.

Το νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεστε εντάσσεται στο γενικότερο αντεργατικό/αντικοινωνικό σχεδιασμό στον οποίο αναφέρθηκα παραπάνω.

Όπως και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν παραδεχθεί στο παρελθόν, επιδιώκει να εφαρμόσει πολιτική Πινοσέτ στο επικουρικό τμήμα της ασφάλισης.

  Σε συνδυασμό με την υπερελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας που επιχειρεί ήδη η κυβέρνηση, με τακτική την μονιμοποίηση μέτρων που πάρθηκαν ενόψει των αναγκών της πανδημίας, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα αναδιοργάνωσης της οικονομίας σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΔΝΤ, χωρίς το ΔΝΤ.

 

  • Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής είναι “πρό των πυλών”. Έχετε τοποθετηθεί πολλές φορές περί “αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία” , μπορείτε να αναπτύξετε τι σημαίνει “κυρώσεις” για την Τουρκία σε διεθνές επίπεδο και πως μπορούν να εφαρμοστούν; 

Η Άγκυρα συνδυάζει την πρωτοφανή κλιμάκωση της επιθετικότητας της στο πεδίο με μια σειρά διπλωματικούς ελιγμούς, επιχειρώντας μια πλήρη αναδιάταξη των σχέσεων της με την Ευρώπη, ενόψει και της επικείμενης αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο. Αν η Ελλάδα μείνει αμέτοχη σε εξελίξεις που την αφορούν χωρίς να προτάξει το δικό της συνολικό σχεδιασμό, οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενέστατες. Πρώτο βήμα αποτροπής παρόμοιων δυσμενών προοπτικών αποτελεί η ματαίωση των  ελιγμών της Τουρκίας με την υιοθέτηση ισχυρών κυρώσεων για την ανάσχεση της επιθετικής της συμπεριφοράς. Ορισμένες από αυτές παρουσιάστηκαν ήδη από τον κ. Μπορέλ στο άτυπο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών τον Αύγουστο, όπως, π.χ. η απαγόρευση δανεισμού τουρκικών τραπεζών από ευρωπαϊκές ή επιβολή τομεακών κυρώσεων στην ενέργεια. 

Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει μια τέτοια απόφαση, ακόμα και με την απειλή χρήσης βέτο, και όχι να προσπαθήσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά μιαν ακόμη αποτυχία της, που αυτή τη φορά θα έχει χαρακτηριστικά εθνικής ήττας.

 

  • Στα Ελληνοτουρκικά, βλέπουμε τον κ.Ερντογάν να “παίζει το δικό του παιχνίδι” στο Αιγαίο και στην Μ.Ανατολή, πως θα χαρακτηρίζατε την στάση της κυβέρνησης, της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία; Είστε ικανοποιημένος από την στάση της κυβέρνησης στα διεθνή;  

Η κυβέρνηση στερείται εντελώς στρατηγικής, κινείται χωρίς πυξίδα, με τη λογική του «πιστού και δεδομένου», κάτι που ουσιαστικά συνιστά επιστροφή στην προ πολλού ξεπερασμένη ιστορικά, θεώρηση της χώρας ως «προκεχωρημένου αμερικανικού φυλακίου».

Σημαντική είναι και η διγλωσσία και οι εσωτερικές αντιφάσεις ανάμεσα στο ΥΠΕΞ και τον κ. Μητσοτάκη, συνήθως όταν ο τελευταίος αποκλίνει από διαχρονικές σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής.  Η πατρίδα μας πρέπει να καλύψει άμεσα το κενό αυτό στρατηγικής με πρώτο βήμα τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Μια παρόμοια στρατηγική περιλαμβάνει την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και προώθησης ενός νέου πλαισίου για τις διατλαντικές σχέσεις. Θα πρέπει να επιδιώξει να αποτελέσει η χώρα μας αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωτουρκικού διαλόγου, και να μην είναι πανηγυρικά απούσα, όπως συμβαίνει από τον Μάρτιο παρά την πίεση μας. 

  • Στα εσωτερικά της χώρας μας τώρα, ο Κος Τσίπρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μετά την κρίση της Πανδημίας, οι δημοσκοπήσεις δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε σταθερή πτώση, πιστεύετε , δεδομένου του οτι οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική – όποτε γίνουν, θα πάμε σε συνεργασίες; Με ποιά κόμματα θα συνεργαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία; 

Πρώτα-πρώτα δύο παρατηρήσεις επί του πραγματικού του ερωτήματος σας, ξεκινώντας από το τελευταίο: οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ σε συνεχή πτώση, όπως αναφέρετε. Αντίθετα καταγράφουν υποχώρηση, έστω και μικρή, των ποσοστών της κυβέρνησης, μέρος της οποίας εισπράττει το δικό μας κόμμα, ενόψει και της γενίκευσης της απογοήτευσης από την εν γένει διαχείριση της πανδημίας. Έπειτα, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αποτελεί συνταγματική προνομία της κυβέρνησης, όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς παρόμοια επιλογή του κ. Μητσοτάκη θα ήταν ιδιαιτέρως τυχοδιωκτική, εφόσον ο κίνδυνος από την πανδημία καθόλου δεν αποτελεί ακόμη παρελθόν, δεν πρέπει όμως να καταλάβει κανένα εξαπίνης. 

Το ουσιώδες όμως τμήμα της ερώτησης σας είναι αυτό που αφορά τις συνεργασίες. Ανεξαρτήτως απλής αναλογικής, που, βεβαίως ευνοεί παρόμοια προοπτική, θεωρούμε αδήριτη ανάγκη να υπάρξουν νέες, ευρύτατες προοδευτικές συμμαχίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Αν δεν τις πετύχουμε, στην ΕΕ θα εξακολουθεί να κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός και στη χώρα μας η δεξιά. Στις συνεργασίες αυτές έχουν χώρο όλα τα κόμματα της προοδευτικής παράταξης, προφανώς συμπεριλαμβανομένου και του ΚΙΝΑΛ.