Συνέντευξη: Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Ναι, μπορούμε να είμαστε εμείς η απάντηση που ζητάει η Ελλάδα σήμερα”

O Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, παραχώρησε συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist”

Μια συνέντευξη διαφορετική, παραχώρησε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στο “The Socialist”. Μια ανασκόπηση του 2020 με το βλέμμα στραμμένο στο νέο έτος, το 2021. Ένα έτος κρίσιμο για την παράταξη- όπως επισήμανε και ο ίδιος, “μιλώντας” στον Άγγελο Γαβρή.

“Αφήνουμε πίσω μας το 2020, ένα έτος που επέφερε συντριπτικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας”, τόνισε ο Κος Χριστοδουλάκης, μα “κρατάμε την αξία της συλλογικότητας και της προσωπικής ευθύνης”.

Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως μας περιμένει μακρύς δρόμος και το 2021, ένα έτος που για να αποκτήσει θετικό πρόσημο, χρειάζεται σχέδιο, ένα σχέδιο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δείχνει να μην έχει -ως συνήθως- καταστρώσει με σαφήνεια, με στόχο να βγούμε από την πανδημική κρίση και να περάσουμε στο στάδιο του πανελλαδικού εμβολιασμού.

Χαρακτήρισε ως “ευχές στον Άγιο Βασίλη” τις “σειρήνες” για συμπόρευση του Κινήματος Αλλαγής με άλλα κόμματα και τόνισε πως η ανάγκη της επανόδου της Σοσιαλδημοκρατίας με γνώμονα την προοδευτική διακυβέρνηση – που μόνο η Δημοκρατική παράταξη μπορεί να εφαρμόσει- είναι μεγάλη και πως ο συνδυασμός μιας αλαζονικής κυβέρνησης με μια αξιωματική αντιπολίτευση που “έριξε τον πήχη της κυβερνητικής πολιτικής, χαμηλά” δείχνουν πως το Κίνημα Αλλαγής, μπορεί να καλύψει το κενό της υπεύθυνης προοδευτικής πολιτικής που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος.

Κλείνοντας ευχήθηκε για το νέο έτος, απευθυνόμενος σε όλους τους αναγνώστες του “The Socialist”.

Αναλυτικά η Συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη:

  • Κύριε Χριστοδουλάκη, το 2020 αποδείχθηκε ένα έτος -σταθμός για την Ελλάδα και τον κόσμο… τι κρατάτε και τι αφήνετε πίσω σας;

Σε οποιαδήποτε κοινωνική μας συναναστροφή, σε οποιαδήποτε παρέα μας και αν  καθίσουμε, οποιαδήποτε συζήτηση και αν κάνουμε, στην ερώτηση για το τι αφήνουμε πίσω, συμφωνούμε χαριτολογώντας όλοι: όλο το 2020.

Και είναι πραγματικότητα πως όλοι μας θέλουμε να αφήσουμε πίσω αυτή την ευθεία απειλή της ανθρώπινης ζωής, της δικής μας, των συνανθρώπων μας, και μαζί με αυτήν, όλες τι συντριπτικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας και την κοινωνική μας ζωή.

Τι θα κρατούσα;

Την ανάγκη που μας δημιουργήθηκε μέσα στις δυσκολίες αυτές να αναπροσαρμόσουμε την αξία που δίνουμε στα πράγματα γύρω μας. Και μαζί με αυτό, την αξία της συλλογικότητας, πως ακόμα και σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. 

  • Κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης -και όχι μόνο-, ως Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, δεν θα είναι υπερβολή να πούμε πως γυρίσατε όλη την Ελλάδα, συναντήσατε ανθρώπους από κάθε περιφέρεια και ακούσατε τα προβλήματά τους, με την ύφεση σε διψήφιο ποσοστό, την οικονομία και την κοινωνία να προσπαθούν να σταθούν, το 2021 θα είναι καθοριστικό για την χώρα μας, πιστεύετε θα τα καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι; 

Είθισται στην αρχή του έτους να ευχόμαστε για μία καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη. Και όση αισιοδοξία και αν αποπνέουν οι ευχές μας, στην πράξη γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι προκλήσεις και τα εμπόδια εξακολουθούν να είναι μεγάλα και την χρονιά που μας έρχεται.

Με το σχέδιο του εμβολιασμού να καταδεικνύει ότι η πανδημία θα κρατήσει αρκετούς μήνες ακόμα και τις κοινωνικές και οικονομικές της επιπτώσεις να εντείνονται ολοένα και περισσότερο, είναι αναγκαίο, έστω και αργά, αυτό για το οποίο ορθώναμε το ανάστημα μας όλους τους τελευταίους μήνες.

Βούληση, σχεδιασμός, αποτελεσματική εφαρμογή και φυσικά λιγότερη αλαζονεία στα πεδία που απαιτούνται ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις.

Αν τα παραπάνω αποτελέσουν συναντίληψη όλων μας, και ειδικά εκείνων που διαχειρίζονται την διακυβέρνηση της χώρας, τότε οι ευχές μας μπορούν όντως να γίνουν πράξη. Ας είμαστε, μέρες που είναι, αισιόδοξοι. 

  • Το 2021 ταυτόχρονα, είναι και ένα έτος με έντονο πολιτικό πρόσημο. Εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, συνέδριο Νεολαίας -αν όλα πάνε κατ’ευχή- και πολιτική συνδιάσκεψη. Αν προσθέσουμε και το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, τότε το 2021 θα είναι ένα έτος που θα σημάνει πολλά. Πως τα βλέπετε όλα αυτά να εξελίσσονται για το Κίνημα Αλλαγής; 

Όντως, η χρονιά που μας έρχεται είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παράταξη. Όχι μόνο λόγω των κομματικών διαδικασιών που περιγράφετε, αλλά κυρίως γιατί η μεγάλη εικόνα στο πολιτικό μας σύστημα είναι τέτοια που μεταξύ μιας αναποτελεσματικής συντηρητικής διακυβέρνησης και μιας απαξιωμένης αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτικό κενό.

Αυτό το κενό πρέπει και μπορούμε να καλύψουμε ως Κίνημα Αλλαγής. Όλες οι διαδικασίες μας, και ειδικά εκείνες που ήταν ήδη προγραμματισμένες αλλά αναβλήθηκαν, στοχεύουν ακριβώς στην πολιτική και οργανωτική ενεργοποίηση όλων των δυναμικών τμημάτων της κοινωνίας μας που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά ώστε ο στόχος μας αυτός να γίνει πράξη.

Το ζητούμενο είναι οι παραταξιακοί στόχοι να ταυτιστούν με τους επιμέρους ατομικούς και συλλογικούς. Και αυτό μας αφορά όλους. 

  • Πάμε στο ζήτημα της “Προοδευτικής Διακυβέρνησης” της χώρας, μια φράση που ακούστηκε τόσο από το στόμα του Γ.Α. Παπανδρέου όσο και από την Πρόεδρο, Φώφη Γεννηματά. Τι σηματοδοτεί για τον χώρο της κεντροαριστεράς αυτή η φράση; 

Την αυτονόητη πολιτική μας στόχευση. Προοδευτική, για να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών, για να δίνει ευκαιρίες, να θωρακίζει με ασφάλεια, να λειτουργεί θεσμικά, να αντιμετωπίζει ανισότητες. Και διακυβέρνηση, γιατί ο στόχος μιας παράταξης που έχει μάθει πάντα να δίνει μάχες και να πρωταγωνιστεί, δεν ήταν ποτέ απλώς μια γόνιμη αντιπολίτευση.

Ήταν και είναι, τις θέσεις, τις ιδέες και τις προτάσεις της να επιχειρεί να τις εφαρμόσει στην πράξη.  Όσοι, τώρα, καταχρηστικά, αντιλαμβάνονται ότι ο όρος τους περιλαμβάνει, ας ζητήσουν κάτι άλλο από τον Άγιο Βασίλη. Ούτε το 2021 θα τους φέρει συμπόρευση. 

 

  • Είναι η σοσιαλδημοκρατία η απάντηση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; 

Η σοσιαλδημοκρατία έχοντας ηττηθεί τόσο πολιτικά όσο και σε επίπεδο κοινωνικών συσχετισμών την τελευταία δεκαετία, μπορεί να δει τη νέα αυτή κρίση ως ευκαιρία. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο συνολικά. Με την ανάδειξη εκ νέου της αξίας του δημόσιου τομέα, του απαιτούμενου κρατικού συγκεντρωτισμού για τη διαχείριση κρίσεων, με τις προκλήσεις που δημιουργεί η τεχνολογία στο νέο μοντέλο εργασίας και τις νέες απαιτήσεις για ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και με την ανάγκη, στις πολύ κρίσιμες συνθήκες που βιώνουμε, να στηριχθεί δυναμικά η παραγωγική ανοιχτή οικονομία, γίνεται ξανά σαφές ότι το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο, μπορεί να είναι ο κορμός για το νέο μείγμα προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα.

Γιατί μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να παρουσιάζεται ανθεκτική πατώντας στον πολύ χαμηλό πήχη που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, η χώρα και οι Έλληνες απαιτούν σήμερα, ξανά, ριζικές αλλαγές που θα μπορούν να κάνουν πράξη την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική ευημερία. Ναι, μπορούμε να είμαστε εμείς η απάντηση που ζητάει η Ελλάδα σήμερα.

  • Κλείνοντας, ο λόγος σε εσάς κύριε Χριστοδουλάκη, μια δική σας πρόταση για το 2021 προς τους αναγνώστες του “The Socialist” 

Εύκολο. Τώρα που οι μέρες των γιορτών απαιτούν το δικό μας μήνυμα αγάπης, ας το κάνουμε όλοι πράξη, και μόλις καταστεί εφικτό, να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας απέναντι στον covid-19. Η δική μας σύγχρονη πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνείδησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ