Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Βασίλη Κεγκέρογλου στο “The Socialist”: “Εμπροσθοβαρή μέτρα για να σωθούν ζωές και στήριξη ΕΣΥ -κοινωνικών δομών-επιχειρήσεων και εργαζομένων

Published

on

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ   TOY ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΓΑΒΡΗ ΚΑΙ ΤΟ  «THE SOSIALIST»

Ερώτηση 1η
Κύριε Κεγκέρογλου είναι χαρά μας να σας φιλοξενούμε στο “Τhe Socialist”. Διανύουμε μια περίοδο έντονης επικαιρότητας. Η Ελλάδα βρέθηκε στο “κέντρο των εξελίξεων” με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο και το Αιγαίο. Πως αξιολογείτε την στάση της κυβέρνησης και ως Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, πως αξιολογείτε την στάση του κόμματος;
Απάντηση
Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόταση φιλοξενίας!
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, με ερώτησή της στον Πρωθυπουργό, τον Νοέμβριο του 2019, ζητούσε αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Οπότε σαφώς και η στάση της Κυβέρνησης να φυλάξει τα σύνορά μας, έστω και αυτή την στιγμή, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Ευρώπη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, η φύλαξη των συνόρων δεν είναι μόνο Ελληνική υπόθεση αλλά και Ευρωπαϊκή.
Για τον λόγο αυτό απαιτούνται περαιτέρω δυναμικές ενέργειες για την έμπρακτη και ενεργητική στήριξη της Ε.Ε. στο συγκεκριμένο θέμα. Μην ξεχάσουμε επίσης, ότι με υπογραφή του κ. Τσίπρα υπήρξε η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας η οποία εγκλώβισε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και η οποία θα πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί, συμπεριλαμβάνοντας δικλείδες ασφαλείας με την υποδοχή στο έδαφος της Τουρκίας, όπως λέγαμε από το 2016 και δεν μας άκουσε ο κ. Τσίπρας.

Ερώτηση 2η
Η στάση που κράτησε η Νεολαία που πρόσκειται στο Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίστηκε σοβαρή και υπεύθυνη, εκφράζοντας ανοιχτά την συμπαράσταση στα σώματα ασφαλείας και τους πολίτες του Έβρου, το Κίνημα Αλλαγής, μιλά για ομοψυχία και ζητά την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, μια ενωτική στάση μα όχι με σαφή δυναμική τοποθέτηση πολλοί λένε, τι έχετε να πείτε σε αυτό;
Απάντηση
Το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ένα πατριωτικό κίνημα και στέκεται υπεύθυνα μακριά από ανεδαφικούς διεθνισμούς και επικίνδυνους εθνικισμούς. Οι πολιτικές του αποφάσεις πάντα έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας και του λαού και όχι το κομματικό συμφέρον. Αυτό το έχουμε αποδείξει και για τις επιλογές μας για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας στο πρόσφατο παρελθόν, όταν δεν λογαριάσαμε το πολιτικό κόστος. Οπότε για τον χώρο μας και τα στελέχη μας είναι αυτονόητη η υπεύθυνη και σοβαρή στάση στα κρίσιμα ζητήματα. Όσον αφορά το ερώτημά μας για τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, που εμείς δια της Προέδρου μας ζητούμε, είναι ακριβώς μια ουσιαστική και δυναμική τοποθέτηση καθώς είναι επιβεβλημένη η ενιαία εθνική γραμμή που θα πρέπει να εξειδικευτεί με επιμέρους ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις οι οποίες θα πρέπει να συναποφασιστούν, ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για τη χώρα.

Ερώτηση 3η
Στα εγχώρια, μέσα στην αναταραχή των διεθνών ζητημάτων, έχουμε τα “κόκκινα δάνεια” , την υπόθεση “Novartis” και το ασφαλιστικό που προβλέπει σύνταξη .. στα 72(!). Συζητήσεις που “περνούν” σε δεύτερη μοίρα στα χείλη των συμπολιτών μας, πως θα το σχολιάζατε αυτό; Τί έχει να προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;
Απάντηση
Το Κίνημα Αλλαγής έχει αναλάβει ουσιαστικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες τόσο για τα κόκκινα δάνεια, ερωτήσεις, πρόταση νόμου και κυρίως ζητώντας με επιστολή της Προέδρου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, την δημιουργία της Διακομματικής Επιτροπής για την εξέταση των αναγκαίων νομοθετικών ενεργειών όσο και για την ουσιαστική προστασία της Α΄ κατοικίας των Ελλήνων και την αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου. Η Ν.Δ όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη απαντήσει στον Πρόεδρο της Βουλής αν συμφωνούν. Σημειώνω ότι για να συγκροτηθεί η διακομματική επιτροπή πρέπει να συμφωνούν όλα τα κόμματα.
Όσον αφορά την υπόθεση NOVARTIS ο ενεργητικός ρόλος μας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, αναδεικνύει μέρα με τη μέρα τις μεθοδεύσεις κατάργησης των θεσμών και δημιουργεί τις συνθήκες της ουσιαστικής διαφάνειας στην θεσμική λειτουργία, αδιαπραγμάτευτη θέση του χώρου στην πολιτική ιστορία του τόπου επί της ουσίας έχει, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, έχει αποκαλυφθεί πλήρως η συγκάλυψη του πραγματικού σκανδάλου στο φάρμακο κυρίως για την περίοδο 2004-09, αλλά και το στήσιμο της σκευωρίας για τα 10 πολιτικά πρόσωπα.
Τέλος, για την αναφορά σας στο ασφαλιστικό και τη σύνταξη στα 72, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, μόνο εμείς αναδείξαμε ότι έπρεπε να συμπεριλαμβάνει διάταξη για την κατάργηση της σύνδεσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Επειδή δεν συμπεριελήφθη, καταθέσαμε επεξεργασμένη τροπολογία-διάταξη έτσι ώστε να καταργηθεί καθώς η υπάρχουσα διάταξη δεν έχει πια κανένα νόημα αφού ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να αυξήσει τα όρια ηλικίας στο τρίτο αχρείαστο για την χώρα μνημόνιο κατά 10 έως 15 έτη. Να είναι βέβαιοι οι Έλληνες πολίτες ότι θα επιμείνουμε στην κατάργηση της διάταξης αυτής. Επιπλέον καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για την καταβολή κανονικής 13ης σύνταξης και ΕΚΑΣ για τους μικροσυνταξιούχους, αλλά και μια σειρά μέτρα που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Ερώτηση 4η
Η έξαρση του Κορωνοϊού στην χώρα μας έφερε ξανά “στα χαρακώματα” την ελληνική κοινωνία αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης και την στάση της Ιεράς συνόδου και την “θεία κοινωνία”. Στελέχη και βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έχουν εκφραστεί ανοιχτά πως τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν από όλους ανεξαρτήτως, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημη θέση. Μπαίνει σε κίνδυνο η Ελληνική κοινωνία;
Απάντηση
Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι ανθρώπινες ζωές και εκεί πρέπει να πέσει όλο το βάρος των αποφάσεων και των ενεργειών. Πρώτα απ’ όλα. Θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι Κοινωνικές Δομές και τα προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι. Να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ, να βελτιωθεί η υποδοχή των ασθενών και να προσληφθούν έκτακτα νοσηλευτές και νοσηλευτικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, απαιτείται ψυχραιμία και υπευθυνότητα από όλους μας. Οι κανόνες μπαίνουν από την πολιτεία και τις αρμόδιες Επιστημονικές Επιτροπές και όλοι οφείλουμε να τους ακολουθούμε χωρίς να εξαιρείται κανείς, ακόμα και η εκκλησία.

Ερώτηση 5η
Η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε πτώση και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με την νέα αποτυχία της , αυτή την φορά στα οικονομικά, Ο Κορωνοϊός πλήττει έντονα την οικονομία μας και αναμένεται έξαρσή του τις επόμενες εβδομάδες, είναι αρκετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ΥΠ. Οικονομικών;
Απάντηση
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν, είναι κατώτερα των αναγκών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους που υπάρχει πιθανότητα να μείνουν άνεργοι εξαιτίας του Κορωνοϊού, οπότε θα χρειαστούν βοήθεια. Κυρίως όμως χρειάζεται να ληφθούν εμπροσθοβαρή μέτρα και δράσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας και την κοινωνία.
Η μη αντίδραση του Πρωθυπουργού στην αναφορά της κυρίας Μέρκελ στην αναγκαιότητα ύπαρξης ομοιομορφίας στις αποφάσεις, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Ο στόχος για πλεόνασμα 3, 5% είναι αδιανόητος. Πρέπει άμεσα να ληφθεί ειδική μέριμνα για αλλαγή του στόχου καθώς και να μας δοθεί η δυνατότητα έκτακτης ενίσχυσης περιοχών και κλάδων που σήμερα δεν επιτρέπεται.

Ερώτηση 6η
Η κοινοβουλευτική δράση του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών ως “θετική”. Αυτό όμως δεν φαίνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πως το ερμηνεύετε; Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που ανησυχούν για “συμπόρευση” του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντηση
Το Κίνημα Αλλαγής με ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου, έχει αποφασίσει την αυτόνομη πορεία του. Οι αναφορές σε «συμπορεύσεις» εξυπηρετούν στρατηγικές στόχευσης των πολιτικών μας αντιπάλων και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο επί προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και επί Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μια μεθοδευμένη προσπάθεια από το μιντιακό κατεστημένο για παραπληροφόρηση για τις θέσεις και τις δράσεις του Κινήματος μας. ΄Όμως στο Κίνημα Αλλαγής που λειτουργεί με συλλογικότητα και αποτελεσματικότητα έχουμε μια μόνο επιλογή. Με συντονισμένη δράση στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατικής μας ταυτότητας να αναδείξουμε την πολιτική μας ελέγχοντας την Κυβέρνηση και ταυτόχρονα προτείνοντας και απαιτώντας βιώσιμες λύσεις για τα συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνίας.

 

Advertisement