Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή η υπόθεση των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών!

Published

on

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

Δημοσιεύματα που αποδεικνύουν την «εργαλειοποίηση» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας από την κυβέρνηση και η ανάγκη επίσημης δημοσιοποίησης  των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της

Να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την επιστημονική αξιοπιστία στη  λειτουργία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και να θεσμοθετήσει τη συστηματική δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής, ζητά το σύνολο των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.


Επιπλέον η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί τον υπουργό Υγείας να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών αναλυτικά όλα τα πρακτικά των εργασιών και των συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί στο Υπουργείο Υγείας.

Advertisement

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε επισημάνει την ανάγκη πλήρους διαφάνειας και επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης των αποφάσεων σχετικά με την υγειονομική διαχείριση της κρίσης, ζητώντας ανοικτά και προσβάσιμα από όλους επιδημιολογικά δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στο ΕΣΥ, καθώς και συστηματική ενημέρωση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους τους  για την εξέλιξη της πανδημίας και τα ενδεικνυόμενα σε κάθε φάση μέτρα.

Την ίδια αναγκαιότητα διαφάνειας , δημόσιας πρόσβασης σε κρίσιμες πληροφορίες και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών,  που αποτελούν προϋποθέσεις  εξασφάλισης  κοινωνικών συναινέσεων και συνειδητής τήρησης των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, έχει επανειλημμένα τονίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και διακεκριμένοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, από το πρώτο επιδημικό κύμα , την άνοιξη του 2020, η Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε τονίσει την ανάγκη θεσμικής «θωράκισης» της λειτουργίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί το επιστημονικό της κύρος και η αξιοπιστία της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε επανειλημμένα ζητήσει να τεθούν ρήτρες «σύγκρουσης συμφερόντων» για τα μέλη της Επιτροπής και είχε καλέσει  την Κυβέρνηση να εγγυηθεί τη διάκριση ρόλων ανάμεσα στην Επιστήμη και στην Πολιτική, ανάμεσα στις επιστημονικές εισηγήσεις και στις πολιτικές αποφάσεις, καλώντας την, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μέσω της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας, να δημοσιοποιεί συστηματικά  τα πρακτικά των συνεδριάσεών της.

Η κυβέρνηση όμως έκανε το εντελώς αντίθετο.
Δεν αποσαφήνισε ρόλους και αρμοδιότητες ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα επιδημιολογικής εποπτείας και παρέμβασης στην κρίση ( ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία-Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού- Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας από Λοιμογόνους Παράγοντες),  έκανε καταχρηστική επίκληση των «εισηγήσεων των ειδικών», προσπαθούσε να εκμαιεύσει εκ των υστέρων επιστημονική συνηγορία για μέτρα που είχαν ληφθεί με πολιτικά κριτήρια και συχνά το βασικό όρο της Δημόσιας Υγείας που είναι η αναλογικότητα έναντι του εκτιμώμενου κινδύνου.
Γιατί στόχος της ήταν κυρίως η επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η μετάθεση ευθυνών και η αποφυγή του πολιτικού κόστους και η εδραίωση ενός συγκεντρωτικού και αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης.

Αυτό είχε σαν συνέπεια  να είναι προβληματική η τεκμηρίωση των αποφάσεων αναφορικά με τη λήψη περιοριστικών μέτρων αλλά και ενημέρωση της κοινής γνώμης και του πολιτικού συστήματος. Είναι γνωστό άλλωστε ότι    και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας έχουν εκφράσει δημόσια τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για την ελλιπή πρόσβαση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, που θα τους επέτρεπε την καλή εκτίμηση κινδύνου  και την αντίστοιχη επιστημονική εγκυρότητα στις εισηγήσεις της Επιτροπής.
Όλη αυτή η στρεβλή διαχείριση  δημιουργεί εδώ και μήνες την αίσθηση της «εργαλειοποίησης» των ειδικών από την κυβέρνηση, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία των επιστημονικών θεσμών και των οργάνων  της Πολιτείας και συνακόλουθα στην κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών, ιδίως σήμερα, στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας.

Δυστυχώς, σύμφωνα με πρόσφατα  δημοσιεύματα,  πίσω από αυτές τις αβελτηρίες φαίνεται να υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα.
Συγκεκριμένα δημοσίευμα της εφημερίδας Κυριακάτικη Δημοκρατία (18/4) εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποκαλύπτοντας κυβερνητική εμπλοκή στο έργο και τις αποφάσεις της .  Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι τηρούνταν πρακτικά σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής  και ότι ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η μη δημοσιοποίηση τους , ούτε καν η κοινοποίηση τους στα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας.   Είναι λοιπόν πρόδηλη η στόχευση να υπάρχει ένα «πέπλο αδιαφάνειας» γύρω από τις επιστημονικές συζητήσεις , τις αντιρρήσεις και τις συνθέσεις των απόψεων που προκύπτουν στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής, αλλά, κυρίως, να αποκρύπτεται ότι υπήρχαν προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις  της κυβέρνησης σε κάθε φάση  που καλούνταν εκ των υστέρων να επικυρώσει η Επιτροπή.

Επειδή η διαφάνεια είναι κρίσιμος όρος κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα των μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

Advertisement

Επειδή η χώρα βρίσκεται  στην πιο κρίσιμη και επώδυνη φάση της πανδημίας, με μια εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία ειδικά στην Αττική , με το ΕΣΥ να βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοσχερούς  κατάρρευσης του και την οικονομία  να βιώνει το φάσμα της της ύφεσης , της χρεωκοπίας και της καταστροφής

Επειδή ο ρυθμός εμβολιασμού και η  επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών δεν δικαιολογούν εφησυχασμό

Επειδή δυστυχώς δεν τελειώσαμε ακόμη με την πανδημία

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:

  1. ​Τι προτίθεται να κάνει για τη διασφάλιση της διαφάνειας και επιστημονικής αξιοπιστίας στη  λειτουργία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου;
  2. ​Θα θεσμοθετήσει τη συστηματική δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής και τη δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας;


Και καλείται να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών αναλυτικά όλα τα πρακτικά των εργασιών και των συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί στο Υπουργείο Υγείας, με την υπ’ αρ. πρωτ. Α1β/Γ.Π.οικ.11180 απόφαση της 20/02/2020 του Υπουργού Υγείας.