Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας – Η θεσμική στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην τοξικότητα

Published

on

Μέσα στο τοξικό κλίκα που καλλιεργεί τόσο η Νέα Δημοκρατία και τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τις τοποθετήσεις του, το ΠΑΣΟΚ έδειξε τον σεβασμό του στους θεσμούς και πάνω από όλα στον ελληνικό λαό.

Η συζήτηση που κλείνει σήμερα αναφορικά με την ψήφο δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας σημαδεύτηκε από άσχημες συμπεριφορές που σίγουρα δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό και τον ποιοτικό πολιτικό λόγο.

Κάποιες τοποθετήσεις Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ‘’ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ’’

ΒΟΥΛΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

‘’ Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να συνεχίσουν. Έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου. Αποτελούν, πλέον, παράγοντες θεσμικής εκτροπής και ανωμαλίας. Συνιστούν απειλή για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα αλλά και για την ίδια τη λειτουργία των θεσμών.

Η κυβέρνηση έχει απολέσει εδώ και αρκετό καιρό την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Έχει σταματήσει να λειτουργεί ως μια κυβέρνηση που υπηρετεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και λειτουργεί ως καθεστώς. Με εμφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντιλήψεις.

Με κυνικές μεθόδους συσκότισης και συγκάλυψης υπαρκτών σκανδάλων. Με κατάλυση των αρχών και των κανόνων του κράτους δικαίου.’’ τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Advertisement

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν ούτε το 1% των όσων συνέβησαν, τονίζοντας ότι υπάρχει πραγματικά ένα ρυπαρό δίκτυο με τη διαφορά ότι το ρυπαρό αυτό δίκτυο και στήθηκε και οργανώθηκε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τόνισε ότι το τέλος αυτής της υπόθεσης θα έρθει μόνο μέσα από την κάθαρση, μέσα από την αποκάλυψη της αλήθειας, μέσα από την τιμωρία των ενόχων.

Ο κ. Κατρίνης στηλίτευσε το επίπεδο αντιπαράθεσης και την τεχνητή οξύτητα που δημιουργούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ .

‘’Την πόλωση, την ένταση και την οξύτητα την έχει φαίνεται ανάγκη αυτός ο αδύναμος δικομματισμός. Τη χρησιμοποιεί για να εγκλωβίσει τους πολίτες στην επιλογή είτε της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την έχει, όμως, σίγουρα ανάγκη ο τόπος.’’ ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δυσανεξία απέναντι στη διαφορετική άποψη και στην προστασία των θεσμών, του κράτους δικαίου από καθεστωτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις.

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ , ως κυβέρνηση, βαρύνεται με εξόχως αντιθεσμικές στάσεις, επιλογές και παρεμβάσεις που συμπυκνώνονται στον διατυπωμένο στόχο για την ανάγκη ‘’ελέγχου των αρμών της εξουσίας’’, αναφέροντας μάλιστα και χαρακτηριστικά παραδείγματα και περιστατικά.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το πρόβλημα της αμφισβήτησης και κατάλυσης του Κράτους Δικαίου.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε με έμφαση ότι ‘’ το ΠΑΣΟΚ, για να το πάρετε απόφαση κύριε Μητσοτάκη, δεν πρόκειται ούτε να υπηρετήσει ούτε να υποταχθεί στο αφήγημα σας.’’

Advertisement

Ο κ.Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης μιας νέας κυβέρνησης που δεν θα έχει πάτρωνες ή ιδιοκτήτες. Μιας νέας κυβέρνησης που θα παίρνει αποφάσεις και θα εφαρμόζει πολιτικές για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Μιας νέας κυβέρνηση που θα εγγυάται τα δημοκρατικά δικαιώματα, την εφαρμογή των κανόνων, το σεβασμό του κράτους δικαίου, την εμπιστοσύνη όλων απέναντι στους θεσμούς.

Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας:

‘’ Η αυτόνομη πορεία μας είναι στρατηγική επιλογή. Και καιρός είναι να το συνειδητοποιήσουν τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, αφού δεν κατάφερε πρώτα να μας εξοντώσει, όπως επιχείρησε.

Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, η λαϊκή ετυμηγορία εμπεριέχει πάντα και το μήνυμα και κυρίως τη λύση.

Το ΠΑΣΟΚ θα δείξει σεβασμό απέναντι στην ψήφο των πολιτών, που είναι βέβαιο ότι θα εμπεριέχει και τη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Θα διαχειριστεί με όρους σύνεσης, ευθύνης και εθνικού συμφέροντος τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες στην κάλπη.

Και όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η δύναμη, τόσο πιο κοντά θα έρθει η χώρα σε αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη: ένα νέο ξεκίνημα, μια συνολική επανεκκίνηση.

Advertisement

Καλούμε τον ελληνικό λαό, στις εκλογές που έρχονται, να ανακόψει με την απόφαση και την ψήφο του τη φθορά και την παρακμή που απειλεί, πλέον, ευθέως τη χώρα και το μέλλον της.΄΄

Η παρέμβαση – Μανιφέστο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου :

Το 1970, στην εξορία, ο Ανδρέας Παπανδρέου, έγραψε ένα βιβλίο. Ο τίτλος: «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα».

Μιλούσε για την τότε δικτατορία.

Η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών ήταν τότε τόσο ξεκάθαρη, αλλά και τόσο εύκολο να τη διαγνώσει κανείς.

Ο αγώνας για την αποκατάστασή της κατανοητός.

Σήμερα, απειλείται ξανά η δημοκρατία.

Όμως, υπάρχει μια διαφορά.

Advertisement

Οι μέθοδοι υπονόμευσής της είναι ύπουλοι, λιγότερο φανεροί.

Ο αγώνας για την υπεράσπισή της πιο δύσκολος – ο δρόμος δύσβατος.

Ο καλύτερος μαθητής αυτών των νέων μεθόδων,αποδεικνύεται η σημερινή ΝΔ.

Η δεξιά, γνωστή για τις επιδόσεις της στο «φακέλωμα» των αντιπάλων της στο παρελθόν, σήμερα μας εκπλήσσει με τη δεινότητά της στις νέες τεχνολογίες.

Αυτό που δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει – και είναι κρίμα, πολύ κρίμα, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ -, είναι η διαχρονική της πορεία να εργαλειοποιεί θεσμούς, όπως τηνΕΥΠ, να υπονομεύει θεσμούς που δεν της ταιριάζουν, όπως τη Διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, την Αυτοδιοίκηση, ταανεξάρτητα ΜΜΕ, την αξιοκρατία.

Το λεγόμενο επιτελικό σας κράτος, τελικά, αυτό κατήντησε. Ένα σύστημα διακυβέρνησης που υπονομεύει κάθε θεσμό δημοκρατικό.

Που υπονομεύει κάθε τι που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και εμποδίζει την πρόθεσή σας για κυριαρχία, πελατειακή διαχείριση του κράτους, για υπερ-συγκέντρωση, ιδιοποίηση και νομή της εξουσίας.

Advertisement

Ακούω συνεχώς από τη Νέα Δημοκρατία, και πολλά φερέφωνά της στα ΜΜΕ, ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο το θέμα των υποκλοπών. Μόνο για την τσέπη του ενδιαφέρεται ο κόσμος.

Όχι μόνο λάθος, αλλά και απαράδεκτο το θεωρώ.

Θέλετε, ως δήθεν προασπιστές της δημοκρατίας, να εξοβελίσετε Ακροδεξιά κόμματα από την Βουλή.

Αλλά πολύ κυνικά λέτε στον Ελληνικό λαό, μην ασχολείσαι με την δημοκρατία, μόνο με την τσέπη σου.

Καλλιεργείτε εσείς, μια απαράδεκτη αντίληψη, ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα – αυτά που καταπατάτε με τις υποκλοπές, αποτελούν δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα.

Δηλαδή, ότι είναι δευτερεύον, αμελητέο ζήτημα, η έννοια του σεβασμού στην προσωπικότητα του καθενός και της καθεμιάς, η αξιοπρέπεια, η πεποίθηση ότι ο καθένας μας έχει την ίδια αξία ως άνθρωπος. Ότι είναι δευτερεύονζήτημα αν η πολιτεία είναι εκεί για να υπερασπιστεί τον κάθε πολίτη ασχέτως αν έχει εξουσία, πλούτο ή «κονέ».

Αυτό λέτε! Άραγε, ποια κοινωνία θέλετε;

Advertisement

Του δίκιου του ισχυρού η της ισχύος του δικαίου;

Ευτελίζετε την προσωπικότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας όταν τους λέτε να νοιάζονται μόνο για την τσέπη τους.

Και μετά, αναρωτιέστε για το αυγό του φιδιού, για την καλλιέργεια μιας νεο-φασίζουσας αντίληψης στην κοινωνία μας.

Για την πόλωση και τη δημαγωγία.

Αλλά τυχαίνει, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ, να διαφωνώ και με την λογική σας, ότι η δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία.

Ποιος αποφασίζει αγαπητοί συνάδελφοι για τα χρήματα του Ελληνικού λαού;

Ο Πρωθυπουργός μόνος του;

Advertisement

Οι παράγοντες του κόμματος;

Τα ισχυρά λόμπυ των ολιγαρχών;

Τα ισχυρά κατεστημένα;

Αυτό δεν αποτελεί για σας δημοκρατικό διακύβευμα;

Το ποιος, δηλαδή, παίρνει τις αποφάσεις;

Ποιος αποφασίζει και ποιος ελέγχει το πού θα πάνε τα χρήματα, ο πλούτος του Ελληνικού λαού, είτε από εθνικούςείτε από ευρωπαϊκούς πόρους;

Ποιος αποφασίζει για την κατανομή των βαρών;

Advertisement

Ποιος αποφασίζει για τη χάραξη της πορείας και του χαρακτήρα της ανάπτυξης της χώρας;

Ποιος και πώς λογοδοτεί η εκάστοτε εξουσία για τα παραπάνω ζητήματα;

Όλα αυτά αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Άρα, η ποιότητα της δημοκρατίας μας έχει και άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής του Έλληνα, με την ποιότητα της οικονομικής, κοινωνικής, οικολογικής και πολιτιστικής ζωήςτου Έλληνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Ποιος ελέγχει σήμερα τις ΑΠΕ;

Εμείς, δεν είχαμε επιλέξει τη συγκέντρωση των ΑΠΕ στα χέρια λίγων, αλλά τη διάχυση της ανάπτυξής τους, με δημοκρατικό, συμμετοχικό και δίκαιο τρόπο.

Advertisement

Προτείναμε την ενεργειακή δημοκρατία.

Δηλαδή, τη δυνατότητα να μετατραπεί ο Έλληνας πολίτης από καταναλωτής και σε παραγωγό.

Να πάρει ο ίδιος τα μέσα παραγωγής στα χέρια του. Στην κατοικία του, στην επιχείρησή του, στη γειτονιά του, στο σχολείο του.

Καταναλωτής και παραγωγός, ο πολίτης.

Ελεύθερος, αυτόνομος, ισχυρός.

Με τεράστια οικονομικά οφέλη για τον ίδιο.

Με ενεργειακή αυτονομία για τη χώρα μας – ένα ζήτημα μεγάλης εθνικής σημασίας.

Advertisement

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να γίνει πρωτοπόρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Με ένα μοντέλο ενεργειακής δημοκρατίας, δηλαδή, μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη με δημοκρατικό και συμμετοχικό τρόπο, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε νέες δουλειές, νέα επαγγέλματα, βοηθώντας παράλληλαστην επιστροφή νέων από το εξωτερικό. Αλλά και στην παραγωγή αναγκαίων υλικών για την παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ.

Εσείς κύριοι της ΝΔ

“Χείμαρος” η Νάντια Γιαννακοπούλου: “Το ΠΑΣΟΚ δεν θα παρακολουθεί ένα παιχνίδι πόλωσης και τοξικότητας”

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής ανέφερε :

«Συζητάμε την πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση που κατέθεσε η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προαναγγελθεί αυτή η πρωτοβουλία και ασφαλώς είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και η Κυβέρνηση, αφού είχε πάρει το σινιάλο. Είχατε προετοιμαστεί και οι δύο για μια κακοστημένη παράσταση ενός ψευτοδικομματισμού, με κύρια χαρακτηριστικά την πόλωση, την γενικολογία, την ένταση, την τοξικότητα. Τι κρύβεται πίσω από αυτό;  Κρύβεται από την μία η  προσπάθεια της Κυβέρνησης να διατηρήσει την σιωπή, την αδιαφάνεια, την συγκάλυψη, να συνεχίσει την προσπάθειά της να μην μαθευτεί η αλήθεια για τις υποκλοπές. Αυτό θα φανεί δυστυχώς και αυτές τις μέρες. Δεν έχουμε υψηλές προσδοκίες. Η αλήθεια για τις υποκλοπές δεν θα ακουστεί στην Βουλή με ευθύνη της Κυβέρνησης.  Η Κυβέρνηση θα κρυφτεί πίσω από τον αυτοθαυμασμό της και την αυταρέσκειά της για το φοβερό και τρομερό έργο που δήθεν παρήγαγε. Θα κρυφτεί πίσω από τις γενικολογίες και τον συμψηφισμό των ολισθημάτων και του κατήφορού της στα θέματα λειτουργίας των θεσμών με τα ολισθήματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κρύβεται όμως και από την άλλη η προσπάθεια να σκεπαστούν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όλα όσα πρωτοφανή έχουμε ακούσει αυτές τις μέρες , από την απόδειξη παρακολούθησης του ΚΚΕ από την Κυβέρνησή τους μέχρι τα αποκαλυπτικά sms για τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου και από τις καταγγελίες μέσα σε δικαστήριο από μάρτυρα για μεταφορά φακέλων και σακούλων με μαύρο χρήμα μέχρι τις απάτες ενός προστατευμένου μάρτυρα, του περιβόητου Σαράφη που έπαιξε βασικό ρόλο για την σκευωρία κατά 10 πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης . Αλλά, ούτε για αυτά θα ακούσουμε τίποτα. Σιωπή… Σιωπή και από αυτή την πλευρά 

Στη συνέχεια η κα Γιαννακοπούλου τόνισε : « Από χθες παίρνουμε μια γεύση μιας απαράδεκτης ποιότητας αντιπαράθεση. Δεν μπορεί να συζητάμε εδώ με φράσεις όπως «εγκληματική συμμορία» η ΡανΤανΠλαν  ή άλλες καφενειακού, γηπεδικού τύπου φράσεις. Δεν τιμά την Βουλή, απομακρύνει τους πολίτες και ειδικά τους νέους από την πολιτική, ενισχύει τάσεις απαξίωσης της Πολιτικής.

Όσον αφορά δε το ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε αυτό το έργο που θα μπορούσε να έχει τίτλο « Και οι δύο είναι αμαρτωλοί». Δεν ανεχτήκαμε και δεν θα ανεχτούμε την συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Θα το πάμε μεχρι τέλου ς.Εμείς ήμασταν το πρώτο θύμα, ο Πρόεδρός μας ήταν θύμα παρακολούθησης, η πρώτη ομολογημένη παρακολούθηση και είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε έναν δύσκολο αγώνα, που παρά τις κραυγές και τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις, ήταν απολύτως θεσμικός.»

Advertisement

Κλείνοντας, η κα Γιαννακοπούλου  δήλωσε : «Αυτή η συστηματική προσπάθεια αποσιώπησης της αλήθειας, η ένταξη του θέματος σε ένα κλίματος τοξικότητας , σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία κάνει ζημιά στην χώρα, απογοητεύει τους πολίτες , δημιουργεί αμφισβήτηση του πολιτικού και κομματικού συστήματος, πλήττει την Δημοκρατία μας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα παρακολουθεί ένα παιχνίδι πόλωσης και τοξικότητας. Θα παρέμβει αποφασιστικά και θεσμικά όπως σταθερά κάνει. Ως δύναμη βαθιά δημοκρατική και υπεύθυνη. Ζητάμε να πέσει φως για όλα και για όλους

Η “σαρωτική” παρέμβαση του Χάρη Καστανίδη:

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημεία της τοποθέτησης του κ.Καστανίδη:

«Όταν ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ζήτησε να ενημερώσει την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας , με πρόταση που απευθυνόταν και στον πρόεδρο της βουλή, η απάντηση του προέδρου του Κοινοβουλίου ήταν, ουδείς προσέρχεται αυτόκλητος για να την ενημερώσει.

Και την επόμενη μέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφραζε το παράπονο γιατί δεν ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ τον πρωθυπουργό. Ερωτώ. Στη περίπτωση του πρωθυπουργού θα προσερχόταν, κατά τη δήλωση του προέδρου της βουλής, αυτόκλητος να τον ενημερώσει;»

«Πάνω από την αίθουσα πλανάται μια λέξη. Τσίπα. Και πλανάται γιατί λείπει από την αίθουσα, το δημόσιο διάλογο, και από την ευθύνη της κυβέρνησης» τόνισε κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ.Καστανίδης.

Advertisement

Η θεσμική τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη:

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Καμίνης, Βουλευτής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

“Ακόμη και σε αυτή την ακροτελεύτεια πράξη του δράματος, η κυβέρνηση επιλέγει μια υπερασπιστική γραμμή που πλήττει βαθύτατα τη δημοκρατία” τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του:

 – Περίμενα να ακούσω με μεγάλο ενδιαφέρον την αγόρευση του κ. Υπουργού Εξωτερικών σήμερα. Αλλά με εξέπληξε το γεγονός ότι περιορίστηκε σε έναν απολογισμό του έργου του στο υπουργείο, ενώ βεβαίως σήμερα το θέμα είναι άλλο. Πιστεύω πως είναι εύγλωττη αυτή η σιωπή. Αυτό πρέπει να καταγραφεί, ότι υπάρχουν και μέλη είτε του υπουργικού συμβουλίου είτε της ΚΟ της ΝΔ που δεν δέχονται να προσυπογράψουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο.

– Το πολιτικό μας σύστημα και ιδίως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βαλθεί να βγάλει τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια, στον βωμό μίας αχαλίνωτης εξουσιομανίας και μίας άνευ ορίων κομματικής αντιπαράθεσης, χωρίς κανόνες, χωρίς σταθερές, χωρίς πολιτικό ήθος.

– Η κυβέρνηση, μέσα από αλληλοαναιρούμενες γραμμές και χονδροειδείς υπεκφυγές έχει αποφασίσει να πνίξει το σκάνδαλο αυτό μέσα σε έναν βούρκο λάσπης και πολιτικής εμπάθειας . Οι κυβερνητικές αντιφάσεις είναι βαθιά προσβλητικές, όχι μόνο για τη νοημοσύνη μας, αλλά και για την Εθνική Αντιπροσωπεία.

– Ένας ένας, οι βουλευτές της πλειοψηφίας ανέβηκαν στο βήμα και εξαπέλυσαν ευθείες επιθέσεις εναντίον του κ. Ράμμου, πολύ συχνά, λυπάμαι να το πω, αγνοώντας και το τι είναι η Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου.

Advertisement

– Έχω προσωπική γνώμη και εμπειρία γιατί έχω συνεργαστεί με την κ. Παπανικολάου. Γνωρίζω λοιπόν το άμεμπτο ήθος της και πως μπορεί να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της, όπως το έκανε και ως επιστημονικός συνεργάτης στον Συνήγορο του Πολίτη. Ούτε ο κ. Ράμμος χρειάζεται ιδιαίτερη συνηγορία: η πορεία των 40 χρόνων στο Συμβούλιο της Επικρατείας λέει πολλά. 

– Αντί να διασύρετε λοιπόν την τιμή και την υπόληψη μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών, γιατί δεν τους καλείτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ο κανονισμός της Βουλής σάς παρέχει το δικαίωμα να ασκήσετε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εκεί θα έχετε και αντίλογο φυσικά. 

– Η κυβέρνηση υιοθετεί την αντιδημοκρατική αντίληψη ότι όποιος δεν είναι φίλος μου είναι εχθρός μου, τσουβαλιάζοντας και απαξιώνοντας θεσμούς, επιστήμονες και πρόσωπα του δημοσίου βίου, που απλά εκφράζουν την γνήσια ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν. 

– Εκφράζω την βαθιά μου ανησυχία για τον θεσμικό κατήφορο που έχει επιλέξει συνειδητά η κυβέρνηση. Νομίζω ότι η πρώτη ημέρα συνοπτικά συμπυκνώνεται στη φράση που χρησιμοποίησε ο Γεραπετρίτης στην αρχική του τοποθέτηση αποδεχόμενος την πρόταση δυσπιστίας: «ένοχος ένοχον ου ποιείν». 

– Ουσιαστικά η όλη συζήτηση χθες – και βλέπω αυτό να συνεχίζεται και σήμερα – ήταν στο μοτίβο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να ομιλεί γιατί έκανε χειρότερα. Αυτό όμως δεν είναι μόνο ομολογία ενοχής αλλά παραδοχή της κυβερνητικής ένδειας επιχειρημάτων. 

– Είναι το τελευταίο, απελπισμένο ανάχωμα υπεράσπισης, το οποίο όχι μόνο δεν μας βγάζει από το θεσμικό αδιέξοδο αλλά ενισχύει τον κυνισμό που απειλεί να κατακυριεύσει την κοινωνία μας. Επιβεβαιώνει το “όλοι ίδιοι είναι”. Ακόμη και σε αυτή την ακροτελεύτεια πράξη του δράματος, η κυβέρνηση επιλέγει μια υπερασπιστική γραμμή που πλήττει βαθύτατα τη δημοκρατία». 

Advertisement