Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τάσος Λούπος: “Χτίζοντας ένα μέλλον απαλλαγμένο από την έμφυλη βία”

Published

on

Γράφει ο Τάσος Λούπος

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στην περιοχή που μεγάλωσα, την Καλαμαριά, αποδεικνύει πως η έμφυλη βία παραμένει ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα στην κοινωνία μας, το οποίο απαιτεί επειγόντως προσοχή και ολοκληρωμένες λύσεις. Οι συγκλονιστικοί αριθμοί γυναικοκτονιών που παρουσιάζονται από το Ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις γυναικοκτονίες αποδεικνύουν ότι πρέπει να δράσουμε επειγόντως. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που αμφισβητεί τα πατριαρχικά πρότυπα, προωθεί την ισότητα των φύλων και ενθαρρύνει τις γυναίκες να ζουν χωρίς βία και φόβο. 

Είναι αναγκαίο να επενδύσουμε σε προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, που θα ενσωματώνονται στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να προλαμβάνουμε νέα κρούσματα έμφυλης βίας. Με την ενσωμάτωση της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης σε θέματα φύλου και σεξουαλικότητας στα σχολικά προγράμματα σπουδών, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα σεβασμού, συναίνεσης και ισότητας από μικρή ηλικία. Είναι σημαντικό να διδάσκονται τα νεαρά κορίτσια και αγόρια για τις υγιείς σχέσεις, τα όρια και τη σημασία της συναίνεσης. Επί τούτοις, οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και στις κοινότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αμφισβήτηση των επιβλαβών στερεοτύπων των φύλων και στην προώθηση στάσεων και συμπεριφορών σεβασμού.

Οι προσβάσιμες και καλά χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας για τα θύματα έμφυλης βίας. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση και τη βελτίωση των καταφυγίων, των τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης και των συμβουλευτικών κέντρων. Θα πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι όπου τα θύματα θα μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο, να λάβουν ιατρική βοήθεια και να έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια. Επιπλέον, τα προγράμματα αποκατάστασης για τους δράστες μπορούν να συμβάλουν στο να σπάσει ο κύκλος της βίας και να προωθηθεί η αλλαγή συμπεριφοράς.

Το νομικό μας σύστημα πρέπει να είναι ισχυρό και με άμεση ανταπόκριση. Αυτό περιλαμβάνει τη θέσπιση και εφαρμογή νόμων που ποινικοποιούν ρητά όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής επίθεσης και της γυναικοκτονίας. Ειδικά δικαστήρια και εκπαιδευμένο προσωπικό θα πρέπει να αφιερωθούν στον ταχύ και ευαίσθητο χειρισμό αυτών των υποθέσεων. Εκτός αυτών, θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρότερες ποινές και πολιτικές μηδενικής ανοχής, διασφαλίζοντας ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αρμόδιες αρχές είναι εκπαιδευμένες και ευαισθητοποιημένες σε αυτό το ζήτημα, προκειμένου να προστατεύουν τα θύματα και τα δικαιώματά τους.

Τέλος, η ανισότητα των φύλων συνδέεται στενά με τις οικονομικές ανισότητες. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών. Με την εφαρμογή πολιτικών που ενισχύουν την εργασιακή ισότητα, την πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης και την ίση αμοιβή για ίση εργασία, μπορούμε να μειώσουμε την οικονομική εξάρτηση και την ευπάθεια. Τα προγράμματα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, η πρόσβαση σε μικροπιστώσεις και η επαγγελματική κατάρτιση μπορούν επίσης να επιτρέψουν στις γυναίκες να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία και να ξεφύγουν από καταστάσεις κακοποίησης. 

Advertisement

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας απαιτεί μια ολοκληρωμένη και συνεχή συλλογική προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν άτομα, κοινότητες, οργανώσεις και κυβερνητικά όργανα. Μια ολιστική προσέγγιση που αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της ανισότητας των φύλων και αμφισβητεί τα κοινωνικά πρότυπα που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών, κρίνεται αναγκαία. Δίνοντας προτεραιότητα στην εκπαίδευση, τις νομικές μεταρρυθμίσεις, τις υπηρεσίες υποστήριξης, την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και τη συμμετοχή των ανδρών, μπορούμε να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα είναι ασφαλής και χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Μαζί, ας οικοδομήσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία λόγω φύλου, όπου κάθε άτομο μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια, σεβασμό και ισότητα.

Advertisement