Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με διάταξη ΝΔ: Απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την κατηγορία της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στην δίκη για τα “Θαλασσοδάνεια” του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Published

on

Με βάση τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών, τα δάνεια του ΤΤ κατά την περίοδο από το 2006 έως το 2011, θεωρούνται ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ το συνολικό τους ύψος αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα προχώρησε, μετά από δύο πορίσματα που πήρε η Εισαγγελέας διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου.

Το πρώτο από την Τράπεζα της Ελλάδας, στο οποίο αναφέρονται οι επιχειρηματίες, που έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και εκείνο της Αρχής καταπολέμησης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στο δεύτερο πόρισμα, αναφέρονται δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων, τις οποίες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7 εκ. ευρώ και 10 εκ. ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του. Η τράπεζα, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της Αρχής, φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά, τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών, με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος της ζημιάς του ΤΤ, μόνο από αυτά τα δάνεια, υπολογίζεται σε περίπου 20 εκ. ευρώ. Τα εντάλματα σύλληψης αφορούν στα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος….

Χάρη στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η ΝΔ χαρίζονται οι κατηγορίες για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την κατηγορία της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στην δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έφερε τελικά η διάταξη που εισήγαγε η Νέα Δημοκρατία, τον Νοέμβριο του 2019, και η οποία προβλέπει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών σε υποθέσεις απιστίας σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων. Η απαλλαγή πέρασε σε συνδυασμό με μια ΠΝΠ που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2020, αλλά η διαδικασία συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της απάτης.

Για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ κατηγορούνται συνολικά 35 πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ‘Αγγελος Φιλλιπίδης, στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες κ.ά.

Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010 και οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της. Μεταξύ των προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες,πλην του κ. Φιλλιπίδη είναι στελέχη του ΤΤ την επίμαχη περίοδο, όπως η κ. Αναστασία Σακελαρίου που διατέλεσε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επιχειρηματίες όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς , Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και Δημήτρης Μπακατσέλος.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405) η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Έτσι έπαυσε την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων, αφού σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε , οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

Advertisement

Η καραντίνα και η ΠΝΠ

Η άποψη της προέδρου, που μειοψήφησε, ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης. Να σημειωθεί, ότι η προθεσμία έληγε στις 18 Μαρτίου ενώ τα δικαστήρια έκλεισαν λόγω COVID-19 στις 13 Μαρτίου. Στη συνέχεια στις 27.3.2020 ακολούθησε νέα ΚΥΑ, που παρέτεινε την αναστολή των προθεσμιών μέχρι τις 10.4.2020, και στις 11.4.2020 εκδόθηκε νέα ΚΥΑ περί αναστολής των προθεσμιών μέχρι τις 27.4.2020.

Επομένως από τις 13.3.2020 ανεστάλη και η προθεσμία της δήλωσης του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν 4647/2019. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ανεστάλη αντίστοιχη προθεσμία λόγω έκτακτων περιστάσεων (σεισμός Αθήνας 1999).

Η ανατροπή ήρθε στις 13.4.2020, όπου υπεγράφη μια ΠΝΠ, σύμφωνα με την οποία «η αναστολή των προθεσμιών που προβλέπεται στις κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης, που εκδόθηκαν κατόπιν εξουσιοδότησης του άρθρου 11 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), δεν καταλαμβάνει την προθεσμία δηλώσεων επιθυμίας προόδου εκκρεμών ποινικών διαδικασιών …».

Συνέχεια της δίκης για τα λοιπά αδικήματα
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου για το αδίκημα της απάτης και για όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται και για αυτό. Η δικογραφία αφορά σε δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την περίοδο 2008 έως και το 2010 οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

 

Με πληροφορίες από το thefaq.gr και tvxs.gr , “ΕΘΝΟΣ”, mixanitouxronou

Advertisement