“Τεντώνει το σχοινί” επικίνδυνα ο Ερντογάν

Επιμέλεια άρθρου: Βίκυ Χαριτάκη

Για άλλη μια φορά η Τουρκία προέβει σε προκλητικές και αβάσιμες δηλώσεις όταν  την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω σειράς δηλώσεων στο twitter, προειδοποίησε την Αθήνα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά τα οποία ισχυρίζεται ότι παραχωρήθηκαν ειρηνικά στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν.

Τα σχόλια αυτά ενισχύουν περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες,  ενώ μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο το χάσμα στην εξωτερική πολιτική των δυο ωρών. 

Η Άγκυρα κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι χτίζουν στρατιωτική παρουσία κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισιών του 1947, η οποία εγγυάται το άοπλο καθεστώς των νησιών. 

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι φανερό πως η Τουρκία ενώ απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες, παράλληλα επιδιώκει και δηλώνει φανερά την επιθυμία της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε τις αντιδημοκρατικές τακτικές που χρησιμοποιεί η Τουρκία προκειμένου να ασκήσει πίεση στην κοινωνία των πολιτών.

Οι δηλώσεις της Άγκυρας, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα νησιά της είναι αντιπαραγωγικές, τόνισαν οι ευρωβουλευτές, και επανέλαβαν την έκκληση να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων.

Παράλληλα, χαιρέτησαν μεν τη συνεισφορά της Τουρκίας στη διασφάλιση εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω των αγωγών TANAP και TAP, όμως ταυτόχρονα καταδίκασαν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ