ΓΝΩΜΕΣ
Θ.Πετρόπουλος: “Ντρέπομαι τα δάση που μένουν απροστάτευτα”
του Θανάση Πετρόπουλου, Γεωπόνου Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Απεχθάνομαι τα σενάρια συνομωσίας.
Δεν πιστεύω πως οι πυρκαγιές μπαίνουν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών! Γιατί πολύ απλά η εγκατάστασή τους δεν απαιτεί καμένα δάση.
Ούτε πιστεύω πως σκοτεινές δυνάμεις εργάζονται για τον αφανισμό μας, γιατί απλά οι Έλληνες έχουμε πάψει προ πολλού να αποτελούμε τον περιούσιο λαό του Κυρίου. Ο πλανήτης γη είναι ένα τεράστιο πάζλ και η Ελλάδα μια μικρή ψηφίδα. Αυτό είμαστε.
Για όλα τα προβλήματα, τις λύσεις μπορούν να δώσουν η επιστημονική γνώση και οι θεσμοί της οργανωμένης πολιτείας.
Η Δασολογία είναι ο επιστημονικός τομέας που μελετά και γνωρίζει καλύτερα από όλους μας το δάσος.
Στη λεκάνη της Μεσογείου πάντα υπήρχαν δασικές πυρκαγιές. Οι περίοδοι ξηρασίας, οι καύσωνες, τα πεύκα, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή επιτείνει και μεγαλώνει τις επικίνδυνες για πυρκαγιά συνθήκες.
Για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ευθύνεται το μοντέλο που εφαρμόζουμε από το 1998, όταν η δασοπυρόσβεση από τις Δασικές Υπηρεσίες πέρασε στο Πυροσβεστικό Σώμα. Προσπαθούμε να σβήσουμε τις πυρκαγιές στα δάση, κυρίως από τον αέρα και όχι από το έδαφος.
Οι δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά κυρίως με δασοπυροσβέστες, αλυσοπρίονα, σκαπτικά μηχανήματα, αντιπυρικές ζώνες.
Σε κάθε περίπτωση, η προστασία του δάσους απαιτεί ενέργειες όλο το χρόνο. Τον χειμώνα κάνεις καθαρισμούς δασών για να μειώσεις την καύσιμη ύλη, ανοίγεις δασικούς δρόμους, δημιουργείς αντιπυρικές ζώνες.
Στη χώρα μας, οι εκτάσεις των καμένων δασών από χρονιά σε χρονιά, ελάχιστα διαφέρουν. Υπάρχουν χρονιές ιδανικές για δασικές πυρκαγιές- λόγω κλιματικών συνθηκών- όπου τα ποσοστά καμένης δασικής γης αυξάνονται θεαματικά. Τέτοιες χρονιές ήταν το 2007, το 2021, το 2022 και δυστυχώς όπως εξελίσσεται και το 2023.
Η κυβέρνηση μετά την τραγωδία στο Μάτι ακολουθεί μια νέα τακτική. Προειδοποιεί με μνήματα και απομακρύνει προληπτικά τους κατοίκους. Πράγματι είναι αποτελεσματική μέθοδος προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Σίγουρα δεν μπορούμε ως κοινωνία να αντέξουμε άλλες χαμένες ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ένα νέο Μάτι, ούτε να ξαναζήσουμε την τραγωδία της καμένης Ηλείας του 2007.
Ούτε όμως και άλλα καμένα δάση, δέντρα, ζώα και σπίτια. Θλίβομαι ως πολίτης να βλέπω πυρκαγιές να σβήνουν όταν φτάνουν στη θάλασσα γιατί ντρέπομαι τα δάση που μένουν απροστάτευτα στην καταστροφική μανία της πυρκαγιάς.