Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θαν.Πετρόπουλος: “Προσπαθούν να μεγαλώσουν την εικόνα για να μειώσουν την ευθύνη.”

Published

on

Γράφει ο Θανάσης Πετρόπουλος, Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής

Προσπαθούν να μεγαλώσουν την εικόνα για να μειώσουν την ευθύνη.

Αυτή είναι η πολιτική διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων από πλευράς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σε χθεσινή ανάρτηση του στο Facebook ο κ. Πρωθυπουργός προσπάθησε να βάλει στην ίδια ζυγαριά την Ελληνική χρηματοδότηση της ΚΑΠ με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Η χρηματοδότηση της Γαλλικής ΚΑΠ για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (μαζί με το ταμείο Ανάκαμψης) ανέρχεται σε 66,2δις€ και διανέμεται σε 450.000 παραγωγούς. Η Γερμανική ΚΑΠ (μαζί με το ταμείο Ανάκαμψης) ανέρχεται σε 43,4δις€ και διανέμεται σε 270.000 παραγωγούς.
Ενώ η Ελληνική χρηματοδότηση της ΚΑΠ μαζί με το ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται σε 19,3δις€ και διανέμεται σε 560.000 περίπου παραγωγούς. Η μέση ενίσχυση από την ΚΑΠ των Γάλλων παραγωγών είναι 15.750€ ενώ αντίστοιχα των Ελλήνων παραγωγών μικρότερη από 2.800€ !!!!
Είναι σαν να προσπαθείς να ζυγίσεις μια Γαλλική αγελάδα με ένα Ελληνικό πρόβατο!!!.

Οι Ελληνικές αγροτικές κινητοποιήσεις συν έπεσαν χρονικά με αυτές των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Έχουν όμως εντελώς διαφορετική στόχευση.
Οι Έλληνες αγρότες έχουν γυρισμένες τις μηχανές των τρακτέρ προς το Μέγαρο Μαξίμου, εκεί χρεώνουν την ευθύνη της οικονομικής τους ανέχειας. Οι Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι η υφιστάμενη ΚΑΠ σχεδιάστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση. Το κόστος παραγωγής είναι αυτό που ροκανίζει το εισόδημά τους.

Οι Ευρωπαίοι Αγρότες στοχεύουν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτούς η υλοποίηση των περιορισμών της πράσινης συμφωνίας δημιουργεί το πρόβλημα. Τους Έλληνες γεωργούς η υποχρεωτική αγρανάπαυση στο 4% των εκτάσεων ετήσιων καλλιεργειών και για πάνω από100 στρέμματα, ελάχιστα τους αγγίζει.

Advertisement

Οι Αγροτικές κινητοποιήσεις του 2024 είναι εντελώς διαφορετικές από τις προηγούμενες. Γίνονται ουσιαστικά με ανοικτούς δρόμους και τα αιτήματα τους κρίνονται δίκαια από το μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας.


• Το κόστος παραγωγής που εκτινάχτηκε την τελευταία τριετία σε 25% με τα λιπάσματα να καταγράφουν αύξηση κατά 62,4%, η ενέργεια και λιπαντικά να αυξάνονται σε 38,5% και οι ζωοτροφές 26,4%, είναι λογικό να συμπαρασύρει στην ακρίβεια τα τρόφιμα στα ράφια των Super Market.


• Το 2023, ήταν ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών άμεσων ενισχύσεων από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας. Πληρώθηκαν στους παραγωγούς 563εκ.€ λιγότερα χρήματα σχέση με το 2022. Δεν διατέθηκαν όχι γιατί δεν υπήρχαν, αλλά γιατί οι Ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να τα κατανείμουν. Αλήθεια , έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια να υπάρχουν αδιάθετοι πόροι;


• Ο ΕΛΓΑ ο ασφαλιστικός οργανισμός της αγροτικής παραγωγής που δημιουργήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να αποτελεί δίκτυ προστασίας στην αγροτική παραγωγή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Λειτουργεί στηριζόμενος σε ένα νομικό πλαίσιο που απαιτεί εκσυγχρονισμό και αδυνατεί να καλύψει τις ζημίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.


• Περισσότεροι από το 70% των αγροτών έχουν οφειλές, στην εφορία, στο ΕΦΚΑ στις Τράπεζες. Πολλοί μεταφέρουν κόκκινα δάνεια από την εποχή λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας. Αντιμέτωποι με επιθετικές πρακτικές είσπραξης κόκκινων δανείων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις αγροτικής γης κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες αγρότες

Με διαμορφωμένες αυτές της συνθήκες στην αγροτική παραγωγή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε επτά συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέτρα:

  1. Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.
  2. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας και μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος.
  3. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  4. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
  5. Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
  6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
  7. Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.